Δραματικά κενά στον τομέα των μονάδων εντατικής θεραπείας

Διασωληνωμένοι ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους, τεράστιες λίστες αναμονής και αύξηση των ενδονοσομειακών λοιμώξεων συνθέτουν μια εικόνα παρακμής

Δραματικά κενά σε ένα από τα πιο νευραλγικά πεδία του δημόσιου συστήματος, σε εκείνο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ
), αποκαλύπτει μεγάλη έρευνα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Οι διασωληνωμένοι ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλούς θαλάμους και η ελληνική πρωτοτυπία της λίστας αναμονής ασθενών για ΜΕΘ αποτελούν δύο θλιβερές αποδείξεις του ελλείμματος σε ΜΕΘ στη χώρα μας, και μάλιστα αδιακρίτως πια εποχής. Τον χειμώνα οι επιπλοκές της γρίπης και το καλοκαίρι η διαδικασία της απολύμανσης προκαλούν «έμφραγμα» στις Εντατικές, με τους ασθενείς να υφίστανται την εξευτελιστική, αν όχι και μοιραία, για τη ζωή τους αναμονή για ένα «άδειο», δηλαδή διαθέσιμο κρεβάτι ΜΕΘ.
 
Με αφορμή τη μεγάλη έρευνα στις ΜΕΘ η ΠΟΕΔΗΝ απευθύνεται στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, κ. Παύλο Πολάκη και του ζητεί διευκρινίσεις επί του ιατρικού τίτλου που υποστηρίζει ότι έχει, εκείνον του εντατικολόγου.
 
Δυσεύρετες οι ΜΕΘ στην περιφέρεια
 
Από την Ήπειρο έως την Αττική 350, χιλιόμετρα απόσταση, στον  ένα εθνικό άξονα λειτουργούν 21 κλίνες ΜΕΘ (16  στα δύο νοσοκομεία της Πάτρας και 5 στο νοσοκομείο της Κορίνθου). Στον άλλο εθνικό άξονα από την Θεσσαλία έως την Αττική λειτουργούν μόνο 8 κλίνες ΜΕΘ στο Νοσοκομείο της Λαμίας. Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας καλύπτεται από 4 κλίνες ΜΕΘ (Γ.Ν. Πτολεμαΐδας). Στη Θράκη οι ασθενείς αναζητούν ιατρικές υπηρεσίες σε ΜΕΘ ακόμη και στην Αδριανούπολη. Στη νησιωτική χώρα οι ΜΕΘ είναι…άγνωστο πεδίο του ΕΣΥ: στα νησιά των  Κυκλάδων δεν λειτουργεί ούτε μία κλίνη ΜΕΘ. Στα Δωδεκάνησα λειτουργεί ΜΕΘ μόνο στο Νοσοκομείο της Ρόδου 6 κλινών. Στα Επτάνησα λειτουργεί μόνο η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κέρκυρας με 4 κλίνες.
 
Αλλά και σε όσα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν ΜΕΘ, η στελέχωση είναι άκρως προβληματική εγκυμονώντας κινδύνους για το προσωπικό και τους ασθενείς. Με βάση τα διεθνή standards στις ΜΕΘ 6 κλινών η στελέχωση πρέπει να είναι η εξής:1 Ιατρός ανά κλίνη συν τον Διευθυντή Ιατρό, 4-6 Νοσηλευτές ανά κλίνη, 1 Τραυματιοφορέας, 1 Βοηθός Θαλάμου, 1 Φυσικοθεραπευτής, επαρκές προσωπικό καθαριότητας. Αυτά τα στοιχεία όμως απέχουν μακρά από την ελληνική πραγματικότητα. Αυτό που συμβαίνει είναι ΜΕΘ 6-12 κλινών να διαθέτουν 2-4 Ιατρούς, 2 ή 3 Νοσηλευτές στις μεγάλες ΜΕΘ στη καλύτερη των περιπτώσεων ανά βάρδια.       
 
Από τα 440 κρεβάτια ΜΕΘ που είναι διαθέσιμα στο ΕΣΥ, αυτήν την περίοδο είναι κλειστά τουλάχιστον τα 100 λόγω της απολύμανσης.  
«Στα χαρτιά οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι 540, εκ των οποίων οι 440 σε Δημόσια Νοσοκομεία και 100 σε Ιδιωτικές κλινικές. Ποτέ όμως σε καμία χρονική περίοδο δεν λειτουργεί το σύνολο των διαθέσιμων κλινών. Χάνονται κατά διαστήματα κλίνες για απολύμανση, καταλαμβάνονται από χρόνια περιστατικά που δεν χρειάζονται ΜΕΘ τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ τις 13 ημέρες που είναι η Μέση Νοσηλεία, αναστέλλεται η λειτουργία κλινών κατά διαστήματα λόγω έλλειψης προσωπικού» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
 
Επιπλέον, από τις 110 Ιδιωτικές κλινικές που είναι συμβεβλημένες με τον ΕΟΠΥΥ, οι 50 Ιδιωτικές κλινικές διαθέτουν στο ΕΚΑΒ 100 κλίνες ΜΕΘ. Ωστόσο, πολλές Ιδιωτικές κλινικές παύουν κατά καιρούς να δίνουν κλίνες ΜΕΘ επειδή τους οφείλονται τα νοσήλια από τον ΕΟΠΥΥ.
 
Πώς λειτουργεί το σύστημα εισαγωγής σε ΜΕΘ
 
Τις κενές κλίνες ΜΕΘ δίνουν στο ΕΚΑΒ -το οποίο κάνει την εγγραφή ασθενών στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ- οι διευθυντές κάθε νοσοκομείου. Επίσης, ενημερώνεται για τη λίστα αναμονής το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Σε ένα Σύστημα Υγείας που λειτουργεί στοιχειωδώς  θα έπρεπε να εξυπηρετούνται όλοι οι ασθενείς που κρίνονται ότι χρήζουν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανεξαρτήτως ηλικίας και πάθησης. Στην ελληνική πραγματικότητα η κατάσταση διαμορφώνεται διαφορετικά.
 
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «στη λίστα αναμονής δεν τηρείται σειρά προτεραιότητας. Γίνεται επιλογή Ασθενών σε συνεννόηση του υπευθύνου Εντατικολόγου της ΜΕΘ κάθε Νοσοκομείου που διαθέτει κενό κρεβάτι και του συντονιστικού κέντρου του ΕΚΑΒ που περιγράφουν την κατάσταση της Υγείας, την ηλικία των ευρισκόμενων ασθενών στη λίστα αναμονής. Τα κριτήρια είναι κυρίως η ηλικία και η πάθηση. Προηγούνται τροχαία περιστατικά, νέοι σε ηλικία ασθενείς. Ελάχιστα περιστατικά βρίσκουν κλίνη ΜΕΘ τα πρώτα κρίσιμα 24ωρα. Πολλοί ασθενείς βρίσκονται διασωληνομένοι στους θαλάμους περιμένοντας τη σειρά τους για ημέρες. Το πληρώνουν με τη ζωή τους».           
 
Μεγάλες οι λίστες αναμονής

 
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η λίστα αναμονής ασθενών για ΜΕΘ καθημερινά περιλαμβάνει περί τους 30 ασθενείς τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ ο αριθμός τριπλασιάζεται τον χειμώνα με την έξαρση των ιώσεων. Σοβαρά χειρουργεία (νευροχειρουργικά, ορθοπεδικά, καρδιολογικά, πνευμονολογικά κλπ) δεν γίνονται, επειδή οι χειρουργοί δεν έχουν εξασφαλισμένη κλίνη ΜΕΘ μετά το χειρουργείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών.
 
Σοβαρά επείγοντα περιστατικά, πχ τροχαία ατυχήματα χειρουργούνται και στη συνέχεια λόγω έλλειψης ΜΕΘ είναι αναγκασμένα να νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους και μέσω της λίστας αναζητούν  ΜΕΘ και σε νοσοκομεία έως και 300 χιλιόμετρα μακριά. Έτσι οι θεράποντες Ιατροί χάνουν την επαφή με τον ασθενή και δεν είναι σε θέση να παρακολουθήσουν την μετεγχειρητική πορεία.
           
Θερίζουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις στις ΜΕΘ
 
Η υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις ΜΕΘ ευθύνεται για τη σημαντική αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. «Εκτός από τις επιπτώσεις που έχει στους ασθενείς η υποστελέχωση αυξάνει σημαντικά το κόστος και τη διάρκεια νοσηλείας. Έχει αποδειχθεί ότι η μη επαρκής στελέχωση των ΜΕΘ σε νοσηλευτές δεν εξοικονομεί πόρους, αλλά σπαταλάει πολύ περισσότερους λόγω του κόστους θεραπείας των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Παρότι οι κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν στη χώρα αποτελούν το 1,5% των νοσοκομειακών κλινών, το 20% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων δηλώνεται σε ασθενείς ΜΕΘ. Οι λοιμώξεις των ΜΕΘ έχουν σημαντική νοσηρότητα και θνησιμότητα. Συμβάλλουν κατά πολύ στο υψηλό ποσοστό θνησιμότητας από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, που εμφανίζει η Ελλάδα, και το οποίο είναι τριπλάσιο του μέσου όρου επί των εισαγωγών στα Νοσοκομεία των άλλων χωρών της Ευρώπης.
 
Ο αμφισβητούμενος τίτλος του Εντατικολόγου του κ. Πολάκη

 
Η ανάδειξη των κενών στην Εντατική θεραπεία, κατά την ΠΟΕΔΗΝ, αναδεικνύει και το «κενό» στην εκπαίδευση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. «Κάποιος γιατρός διαθέτει εξειδίκευση στην Εντατικολογία όχι μόνο με την εκπαίδευση και απασχόληση δύο ετών σε ΜΕΘ αλλά όταν κατέχει Τίτλο – Δίπλωμα από την Ειδική Επιτροπή εξετάσεων. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας διαθέτει πιστοποιητικό καθημερινής παρακολούθησης του Προγράμματος εκπαίδευσης 2 ετών στη ΜΕΘ (Νοσοκομείο Νίκαιας). Θα ήταν φρόνιμο ο κ.  Πολάκης να δημοσιοποιήσει το δίπλωμα εξειδίκευσης Εντατικολογίας που κατέχει από τις εξετάσεις που έδωσε και πέτυχε στην Ειδική Επιτροπή, διότι χωρίς το δίπλωμα δεν υπάρχει εξειδίκευση» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
 
Σημειώνεται πως εξειδίκευση Εντατικολογίας μπορούν να λάβουν οι Ειδικευμένοι Ιατροί πέντε ειδικοτήτων (χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, καρδιολόγοι, πνευμονολόγοι, παθολόγοι). Απαιτείται η απασχόληση 2 ετών σε ΜΕΘ με απόσπαση των Ιατρών του ΕΣΥ και καθημερινή εκπαίδευση για εξειδίκευση σε ΜΕΘ 2 έτη, Ιατρών εκτός ΕΣΥ που τελείωσαν τις παραπάνω ειδικότητες.
           
Η τωρινή ακτινογραφία των Εντατικών σε 58 νοσοκομεία του ΕΣΥ
 
«Αττικόν». Υπάρχουν 27 κρεβάτια ΜΕΘ αλλά λειτουργούν τα 16 λόγω έλλειψης προσωπικού αλλά και εξοπλισμού.
Νοσοκομείο Νίκαιας. Οι κλίνες ΜΑΦ «βαπτίζονται» ΜΕΘ προκειμένου να είναι διαθέσιμες πολλές κλίνες.  
Ογκολογικό «Άγιοι Ανάργυροι».Υπάρχουν 12 κρεβάτια ΜΕΘ αλλά τα 4 δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.
«Θριάσιο». Από τα 16 κρεβάτια ΜΕΘ τα μισά θα είναι κλειστά λόγω απολύμανσης σχεδόν όλο τον Αύγουστο.
«Σισμανόγλειο». Διαθέτει 21 κρεβάτια ΜΕΘ, αλλά θα κλείσουν τον Σεπτέμβριο για απολύμανση.
ΚΑΤ. Από τα 21 κρεβάτια ΜΕΘ τα 13 κλειστά από τις 17 Ιουλίου για απολύμανση.
Στο Νοσοκομείο ΚΑΤ δεν υπάρχει ΜΑΦ. Χειρουργημένοι Ασθενείς από σοβαρά τροχαία  περιστατικά βγαίνουν από τη ΜΕΘ και νοσηλεύονται σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας, ακόμη κι αν συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα και χρειάζονται αυξημένη φροντίδα. Στο Νοσοκομείο ΚΑΤ υπάρχει το τμήμα Αναζωογόνησης που εκεί οι ασθενείς διασωληνώνονται και περιμένουν τη σειρά τους για ΜΕΘ. Αν και στο χώρο αυτό πρέπει να παραμένουν το πολύ ένα 24ωρο, ξεμένουν έως και δέκα ημέρες λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ.
«Αμαλία Φλέμινγκ». Δεν υπάρχει ΜΕΘ ούτε ΜΑΦ. Μόνο 8 κρεβάτια εμφραγμάτων που λειτουργούν κανονικά.
«Γ. Γεννηματάς». Υπάρχουν 12  κρεβάτια ΜΕΘ αλλά χρειάζονται πολύ περισσότερα.
«Σωτηρία».  Τα 18 κρεβάτια ΜΕΘ που διαθέτει έχουν γίνει 10 λόγω απολύμανσης. Διαθέτει επίσης 9 κρεβάτια ΜΑΦ και 4 κρεβάτια μονάδας χειρουργείου.
«Κωνσταντοπούλειο Αγία Όλγα». Λειτουργούν 10 κρεβάτια ΜΕΘ αλλά δεν επαρκούν.
Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού». Υπάρχουν 8 κρεβάτια ΜΕΘ αλλά λειτουργούν τα 6  λόγω έλλειψης προσωπικού.
Παίδων «Αγία Σοφία». Υπάρχουν 20 κλίνες ΜΕΘ, αλλά η βασική εικόνα της Μονάδας είναι η υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό. Επιπλέον πρόβλημα δημιουργεί η κάλυψη της κινητής μονάδας νεογνών με νοσηλευτικό προσωπικό της ΜΕΘ.
«Ιπποκράτειο». Υπάρχουν 7 κρεβάτια ΜΕΘ και 3 ΜΑΦ, 9 κρεβάτια καρδιολογικά και 6 καρδιοχειρουργικα. Λόγω της απολύμανσης από τις 15 Αυγούστου θα κλείσουν η ΜΕΘ και το καρδιοχειρουργικό.
«Ευαγγελισμός». Διαθέτει δύο ΜΕΘ, η 1η έχει 12 κρεβάτια, η 2η  18 κρεβάτια καθώς και 20 κρεβάτια ΜΑΦ. Από  τα 50 συνολικά κρεβάτια είναι κλειστά τα 20 της ΜΑΦ για απολύμανση και μετά θα κλείσουν εκ περιτροπής τα άλλα 30, αλλά πάντα τα 2/3 είναι ανοικτά. Επίσης υπάρχουν 14 κρεβάτια στη μονάδα εμφραγμάτων και 8 κρεβάτια στην καρδιοχειρουργική που είναι κλειστά λόγω απολύμανσης. Οι κλίνες ΜΑΦ δίνονται στο ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ ως κλίνες ΜΕΘ.
«Ελενα Βενιζέλου». Υπάρχουν 34 κρεβάτια ΜΕΘ και 20 κρεβάτια ΜΑΦ. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ δεν είναι ΜΕΘ, αλλά προορίζονται για τα πρόωρα μωρά.
«Ερυθρός Σταυρός». Έχει 10 κρεβάτια ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ, αλλά τον Αύγουστο η ΜΕΘ θα λειτουργεί κατά το ήμισυ λόγω απολύμανσης.
«ΕΛΠΙΣ». Έχει 7 κρεβάτια ΜΕΘ που ήταν κλειστά λόγω απολύμανσης τις τρεις εβδομάδες του Ιουλίου.
Νοσοκομείο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΣ/ΚΗΣ: Η ΜΕΘ διαθέτει 20 κλίνες αλλά  λόγω υποστελέχωσης λειτουργούν οι 12. Οι 8 κλίνες παραμένουν κλειστές και δεν προβλέπεται να ανοίξουν ούτε με την επερχόμενη προκήρυξη.
«Άγιος Δημήτριος». Από τα 8 κρεβάτια της ΜΕΘ λειτουργούν τα 6 κρεβάτια. Στα 2 κρεβάτια υπάρχουν αναπνευστήρες 20ετίας που αμφισβητούνται για την ασφάλειά τους, αλλά χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει ανάγκη. Επισημαίνεται ότι και οι υπόλοιποι αναπνευστήρες είναι παλαιοί, καθώς και όλος ο εξοπλισμός της εντατικής μονάδας.
Νοσοκομείο Πολύγυρου. Η ΜΕΘ των 4 κλινών είναι κλειστή παρότι πλήρως εξοπλισμένη, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Κλειστά, επισημαίνει η ΠΟΕΔΗΝ, είναι τα Επείγοντα, πάλι λόγω έλλειψης προσωπικού. Κι αυτό παρότι το νοσοκομείο καλύπτει όλο το νομό Χαλκιδικής με χιλιάδες τουρίστες, τη μεγαλύτερη διάρκεια του χρόνου κι εφημερεύει κάθε μέρα.
Νοσοκομείο Ζακύνθου. Διαθέτει αίθουσα ΜΕΘ η οποία δεν λειτουργεί καθόλου.
Νοσοκομείο Μεσολογγίου. Δεν υπάρχει ΜΕΘ, ενώ και η ΜΑΦ  παραμένει κλειστή λόγω έλλειψης προσωπικού.
Νοσοκομείο Κορίνθου. Διαθέτει 7 κλίνες ΜΕΘ και λειτουργούν οι 5 λόγω έλλειψης προσωπικού.
Νοσοκομείο Τρίπολης «Η ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑ». Διαθέτει 8 κλίνες από τις οποίες είναι ανοιχτές οι 3.
Νοσοκομεία Αμαλιάδας, Κυπαρισσίας, Μολάων, Αιγίου. Δεν υπάρχει ΜΕΘ.
Νοσοκομείο Αρργοστολίου. Προβλέπονται 6 κλίνες ΜΕΘ και δεν λειτουργεί καμία, κι αυτό σε μία νησιωτική περιοχή με μεγάλη επισκεψιμότητα από Έλληνες και αλλοδαπούς τους θερινούς μήνες.
Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας». Προβλέπονται 11 κλίνες ΜΕΘ και είναι αναπτυγμένες οι 6. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ. Προβλέπονται 10 κλίνες ΜΕΘ αλλά δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις ανάγκες του Νοσοκομείου. Είναι χαρακτηριστικό, κατά την ΠΟΕΔΗΝ, πως στις 19 Ιουλίου οι 10 κλίνες είχαν ασθενείς, όμως άλλα 3 περιστατικά που έχρηζαν νοσηλείας σε ΜΕΘ νοσηλεύονταν στην ανάνηψη, στην Παθολογική κλινική και στη Νευροχειρουργική αντίστοιχα.
Νοσοκομείο Καβάλας. Διαθέτει 12 εξοπλισμένες κλίνες αλλά οι 6 είναι κλειστές λόγω έλλειψης ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Διαθέτει επίσης 6 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες ΜΑΦ που είναι εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού.
Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Διαθέτει 14 εξοπλισμένες κλίνες αλλά βρίσκονται σε λειτουργία οι 9. Οι 3 κλίνες αν και εξοπλισμένες είναι κλειστές.
Νοσοκομείο Ξάνθης. Διαθέτει 5 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν με 5 γιατρούς και 12 νοσηλευτές.
Νοσοκομείο Δράμας. Διαθέτει 7 πλήρως εξοπλισμένες κλίνες αλλά οι 4 λειτουργούν. Μείζον πρόβλημα είναι η υποστελέχωση: 4 γιατροί (ένας Διευθυντής, ένας επικουρικός, ένας από απόσπαση και ένας ΚΕΕΛΠΝΟ). Νοσηλευτικό 12 (10 μόνιμοι και 2 ΚΕΕΛΠΝΟ).
Νοσοκομείο Κομοτηνής: Διαθέτει 4 κλίνες ΜΕΘ και λειτουργούν οι 3.
Νοσοκομείο Διδυμότειχου. Διαθέτει 4 κλίνες ΜΑΦ, εκ των οποίων οι 3 έχουν αναπνευστήρα. Κατά την ΠΟΕΔΗΝ, οι ασθενείς στα σύνορα του Έβρου απευθύνονται για υπηρεσίες υγείας και ΜΕΘ  στην Τουρκία, στο νοσοκομείο Αδριανούπολης που απέχει 30 χιλιόμετρα.
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Η ΜΕΘ λειτουργεί με 14 κρεβάτια παλαιάς τεχνολογίας.
Νοσοκομείο «Χατζηκώστα». Η ΜΕΘ λειτουργεί με 6 κρεβάτια, και είναι πλήρης και σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
Νοσοκομείο Άρτας. Η ΜΕΘ λειτουργεί με 9 κρεβάτια, και είναι πλήρης και σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
Νοσοκομεία Φιλιάτες Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Λευκάδας, Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών. Δεν υπάρχει ΜΕΘ.
Νοσοκομείο Κέρκυρας. Η ΜΕΘ λειτουργεί με 4 κρεβάτια συν ένα εφεδρικό, και είναι στελεχωμένη.
Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας. Λειτουργεί ΜΕΘ 4 κλινών και καλύπτουν τις ανάγκες του πληθυσμού όλης της Δυτικής Μακεδονίας.
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Λειτουργούν και τα 12 κρεβάτια της ΜΕΘ.
Νοσοκομείο Ρεθύμνου. Λειτουργούν και οι 7 κλίνες ΜΕΘ.
Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Λειτουργούν και τα 6 κρεβάτια της ΜΕΘ παρά τις ελλείψεις προσωπικού.
Νοσοκομείο Χανίων. Υπάρχουν 7 κρεβάτια αλλά λόγω έλλειψης προσωπικού επίκειται μείωση στα 4 κρεβάτια.
Βενιζέλειο. Υπάρχουν 12 κρεβάτια αλλά λειτουργούν 9 λόγω έλλειψης προσωπικού.
Νοσοκομεία Σύρου και Νάξου. Δεν υπάρχει ΜΕΘ.
Νοσοκομείο Χίου. Υπάρχουν 5 κλίνες ΜΕΘ αλλά λειτουργούν οι 3 με έναν νοσηλευτη στη βάρδια.
Νοσοκομείο Ρόδου. Λειτουργούν 6 κλίνες ΜΕΘ,  οι μόνες στα Δωδεκάνησα.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr