Γυναίκα αξιωματικός του Βασιλικού Ναυτικού «κρατά το πηδάλιο» του αντιτορπιλικού «HMS Duncan»

Η αντιπλοίαρχος Έλενορ Στακ διοικεί το ένα από τα έξι αντιτορπιλικά τύπου 45 - Είναι από τα πιο προηγμένα πολεμικά πλοία που έχει κατασκευάσει το Ηνωμένο Βασίλειο και εκτελούν αποστολές σε όλο τον κόσμο - Το σκάφος που βρίσκεται στον Πειραιά ηγείται της νατοϊκής δύναμης SNMG2 από τον Ιούνιο

Στο κατάστρωμα του αντιτορπιλικού HMS DUNCAN το οποίο μετέχει στη νατοϊκή αποστολή στο Ανατολικό Αιγαίο για την αναχαίτιση του μεταναστευτικού ρεύματος βρέθηκε σήμερα η Βρετανή πρέσβης στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ. 

Το εντυπωσιακό πλοίο στο οποίο ξεναγήθηκαν οι εκπρόσωποι του ελληνικού Τύπου, είναι ένα από τα έξι αντιτορπιλικά τύπου 45 από τα πιο προηγμένα πολεμικά πλοία που έχει κατασκευάσει το Ηνωμένο Βασίλειο και εκτελούν αποστολές σε όλο τον κόσμο.

Είναι η ναυαρχίδα της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο και διοικείται από γυναίκα αξιωματικό του Βασιλικού Ναυτικού" την αντιπλοίαρχο Έλενορ Στακ. 



Η πρέσβης της Βρετανίας με την ευκαιρία της παρουσίασης του σκάφους έκανε ειδική μνεία στην Έλενορ Στακ και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι η Βρετανία θα παραμείνει αναντικατάστατος σύμμαχος για την άμυνα και την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. 

Όπως είναι γνωστό το Ηνωμένο Βασίλειο ηγείται της νατοϊκής δύναμης Standing NATO Maritime Group two (SNMG2) από τον Ιούνιο. «Αυτές οι πρωτοβουλίες δείχνουν ότι παρότι φεύγουμε από την ΕΕ δεν εγκαταλείπουμε τη δέσμευσή μας για τήρηση της ασφάλειας στην ήπειρό μας και τον ρόλο που διαδραματίζουμε στο ΝΑΤΟ είπε η Κέιτ Σμιθ .



Κατά τη διοάρκεια της παρουσίασης του αντιτορπιλικού HMS DUNCAN μίλησε και ο αρχιπλοίαρχος  Τζέιμς Μόρλεϊ ο οποίος υπογράμμισε ότι σκοπός του Task Group είναι να αποτρέψει την παράνομη μετανάστευση, με τη συνεργασία της ελληνικής και της τουρκικής ακτοφυλακής καθώς και της Frontex.

Ο αρχιπλοίαρχος Μόρεϊ απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας και την ανάπτυξη και δραστηριότητα της νατοϊκής δύναμης, είπε ότι η συνεργασία που έχουμε με την Ελλάδα και την Τουρκία, δεν έχει σχέση με τα σύνορα. 

Εμείς παρακολουθούμε τη διαδρομή των μεταναστών και διασφαλίζουμε τη ζωή των ανθρώπων στη θάλασσα. Με τους όρους του δικαίου όμως έχει σημασία το πού ανασύρουμε κάθε μετανάστη. Κι αυτό είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζει η Τουρκία και η Ελλάδα. Ανάλογα με το σημείο που εντοπίζεται, τον αναλαμβάνει είτε η ελληνική είτε η τουρκική ακτοφυλακή ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρξει ταχεία αντίδραση. Ως προς το ΝΑΤΟ, τα σύνορα δεν έχουν σημασία, αλλά όσον αφορά την εφαρμογή του νόμου έχει σημασία. Ανάλογα το πού εντοπίζεται το πλοίο, είτε στη μια πλευρά είτε στην άλλη, οι άνθρωποι και το πλοίο θα βρεθούν αντίστοιχα στη μια ή την άλλη πλευρά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr