Ακόμη μια υπόσχεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. έχει μείνει στα χαρτιά και παρόλο που δεν ήταν μεταξύ των μεγάλων προεκλογικών δεσμεύσεών της, είχε χρησιμοποιηθεί από κάποιους βουλευτές που εκλέγονταν στην Περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Αττικής.
Μάλιστα οι ψήφοι που πήραν λόγω αυτής ήταν αρκετές για να εκλεγούν. Η υπόσχεση, λοιπόν, που έχει μείνει στα χαρτιά αφορά τις 72 οικογένειες στον οικισμό Γεροτσακούλι στη Νέα Μάκρη, την περιουσία των οποίων διεκδικεί η Εκκλησία της Ελλάδος.
Η μακροχρόνια διαρκής διένεξη για την ιδιοκτησία των εκτάσεων γης ανάμεσά τους έχει γίνει αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης αρκετές φορές στο παρελθόν. Αντί, όμως, να λυθεί το πρόβλημά τους, το μόνο που πήραν οι κάτοικοι αυτοί ήταν υποσχέσεις και λόγια.
Υποσχέσεις που μέχρι σήμερα έχουν μείνει στα χαρτιά, αφού το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν παραμένει και η Εκκλησία συνεχίζει, μέσω δικαστηρίων και Κτηματολογίου, να διεκδικεί τις περιουσίες τους.
Πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποκατάστασης Ιδιοκτητών Ακινήτων, Νίκος Σοφιανόπουλος, απευθύνθηκε μέσω Facebook στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος πριν από δέκα ακριβώς χρόνια με δική του ερώτηση είχε φέρει στη Βουλή το συγκεκριμένο θέμα.
Ο κ. Σοφιανόπουλος, αναρτώντας την ερώτηση που είχε κάνει τότε ο κ. Δραγασάκης έγραψε: «Αντιπρόεδρε, έχουν περάσει δέκα χρόνια από τότε που είχατε καταθέσει στη Βουλή ερώτηση για τις 72 οικογένειες από το Γεροτσακούλι, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο 3,5%. Σήμερα είστε ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και εσείς ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ! Κάντε πράξη αυτό που ζητούσατε ΤΟΤΕ, ΤΩΡΑ! ΟΙ 72 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ».
Στην ερώτηση που είχε καταθέσει πριν από περίπου δέκα χρόνια ο κ. Δραγασάκης στους αρμόδιους υπουργούς, αναφερόταν στο πρόβλημα και ερωτούσε αν έχει εξεταστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της συγκεκριμένης έκτασης ώστε να σταματήσουν οι διώξεις που υφίστανται οι κάτοικοι από την Εκκλησία της Ελλάδος και αν θα υπάρξει ρύθμιση για τα ενοίκια που της κατέβαλλαν όλα τα χρόνια οι οικογένειες.
Σήμερα που είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, οι 72 οικογένειες αναμένουν λύση που ακόμη δεν έχει δοθεί με αποτέλεσμα να παραμένουν «όμηροι» του Κράτους και της Εκκλησίας. Οι περίπου 300 κάτοικοι του οικισμού, ως επι το πλείστον φτωχές οικογένειες, υποστηρίζουν ότι οι εκτάσεις και τα σπίτια αποτελούν περιουσία τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια, είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες και έχουν στα χέρια τους δικαστικές αποφάσεις που τους δικαιώνουν, την ώρα που η Εκκλησία τους θεωρεί «καταπατητές» και επικαλείται έγγραφα και κάποιες άλλες δικαστικές αποφάσεις για να αποδείξει την κυριότητά της.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργος Πάντζας και Αφροδίτη Θεοπεφτάτου είχαν συναντήσεις μαζί με το προεδρείο του Συλλόγου όπου τους υποσχέθηκαν πως θα λύσουν το χρόνιο αυτό πρόβλημα.
Και την ώρα που οι κάτοικοι ζητούν μια νομοθετική ρύθμιση που θα τους απαλλάξει δια παντός από τις διεκδικήσεις της Εκκλησίας και θα σταματήσει το φόβο τους, μήπως χάσουν τις περιουσίες τους, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σφυρίζει αδιάφορα. Οι κάτοικοι μέσω του συλλόγου τους ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει με νομοθετική ρύθμιση τέλος στο Γολγοθά τους, ώστε να απελευθερωθούν από την ιδιότυπη ομηρία στην οποία βρίσκονται δεκάδες χρόνια τώρα.
Φωτογραφία από τη συνάντηση στο Γεροτσακούλι της βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτης Θεοπεφτάτου με κατοίκους τον Ιανουάριο του 2016
Κι αν αρχικά υπήρχε αυτή η υπόσχεση από τα χείλη βουλευτών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ εν τούτοις τώρα τους λένε ότι το πρόβλημά τους θα ενταχθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο που θα αφορά παρόμοιες υποθέσεις διεκδίκησης περιουσίας είτε από το Δημόσιο είτε από την Εκκλησία ώστε να δωθεί μια ολοκληρωμένη λύση σε όλη την Επικράτεια. Κάτι τέτοιο όμως, όπως λένε κάτοικοι της περιοχής, εκτός του ότι θα είναι χρονοβόρο δεν τους δίνει την εγγύηση, πως όσο είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει πράξη την προεκλογική δέσμευση απέναντί τους, με αποτέλεσμα να φοβούνται ότι και πάλι θα βρεθούν επί ξύλου κρεμάμενοι.
Φωτογραφία από τη συνάντηση στο Γεροτσακούλι του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Πάντζα με κατοίκους τον Νοέμβριο του 2015
Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόβλημα των 72 οικογενειών στη συνοικία Γεροτσακούλι Νέας Μάκρης ξεκινά πριν από περίπου 30 χρόνια όταν η Ιερά Μονή Πεντέλης άρχισε να διεκδικεί τις εκτάσεις και τα σπίτια τους.
Οι κάτοικοι επικαλούνται τον νόμο 1811/1988, γνωστό και ως νόμο Τρίτση, σύμφωνα με τον οποίο οι Ιερές Μονές της Εκκλησίας της Ελλάδος (μεταξύ των οποίων η Ι.Μ. Πεντέλης) παραχώρησαν στο Ελληνικό Δημόσιο τη δασική και αγροτολιβαδική περιουσία τους.
Από την πλευρά της, η Εκκλησία ισχυρίζεται ότι η έκταση παραμένει δική της. Ωστόσο οι σημερινοί κάτοικοι υποστηρίζουν ότι κληρονόμησαν τα σπίτια τους από τους γονείς και τους παππούδες τους και δεν χρωστούν τίποτα στην Εκκλησία. Μάλιστα όπως επισημαίνουν αυτό , αποδεικνύεται από δύο συμβόλαια: τα υπ’ αριθμόν 6165 και 6166 της 6/3/1930 του συμβολαιογράφου Αθηνών Πέτρου Καββαδία και από τη μελέτη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Νέας Μάκρης, του πρώην αντιδημάρχου Νέας Μάκρης Βασίλη Κουλουμπή, αλλά και ιδιωτικής εταιρείας, που εφάρμοσαν τα περιγραφόμενα στα συμβόλαια του 1930 όρια της έκτασης που πουλήθηκε στα αντίστοιχα σημερινά σημεία.
Επίσης, με την απόφαση 2579/2006 του Εφετείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία η Ι.Μ. Πεντέλης δεν διέθετε νόμιμο τίτλο κυριότητας για έκταση επίσης στον Αγιο Ανδρέα που πωλήθηκε με το συμβόλαιο 6166/1930, θεωρούν ότι η ευρύτερη έκταση στην οποία βρίσκονται και τα σπίτια τους ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο. Επίσης οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι τα σπίτια τους έχουν νομιμοποιηθεί από τη δεκαετία του 1970 και δεν πρόκειται για αυθαίρετα, ενώ έχουν προσκομίσει στη διεύθυνση δασών του ΥΠΕΚΑ ντοκουμέντα που αποδεικνύουν ότι η περιοχή στην οποία κατοικούν δεν είναι δασική.
Πλέον η αντιπαράθεση συνεχίζεται στο κτηματολόγιο, με την Εκκλησία να δηλώνει ιδιοκτήτρια της έκτασης. Στο πλευρό των 72 οικογενειών βρίσκεται και ο Δήμος Μαραθώνα με τον κ. Ηλία Ψινάκη να έχει δηλώσει την στήριξή του στο δίκαιο αγώνα τους.