Τρισδιάστατη χαρτογράφηση του βυθού θα διώξει τα σκουπίδια από τον Θερμαϊκό

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει τις τελευταίες ημέρες η ρύπανση στον Θερμαϊκό κόλπο λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Τα νερά του Θερμαϊκού θα καθαριστούν με τη χρήση ηχητικών κυμάτων και τη συνδρομή καταδρομέων. Η πρωτοβουλία για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού ανήκει στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στην έναρξη της συνεργασίας του με θεσμοθετημένους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Για να έχουμε ολοκληρωμένο

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει τις τελευταίες ημέρες η ρύπανση στον Θερμαϊκό κόλπο λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Τα νερά του Θερμαϊκού θα καθαριστούν με τη χρήση ηχητικών κυμάτων και τη συνδρομή καταδρομέων. Η πρωτοβουλία για τον καθαρισμό του Θερμαϊκού ανήκει στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης και στην έναρξη της συνεργασίας του με θεσμοθετημένους φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος. Για να έχουμε ολοκληρωμένο αποτέλεσμα θα γίνει τρισδιάστατη χαρτογράφηση του πυθμένα μέσω της αποτύπωσης των σχετικών ισοβαθών καμπύλων.

Ετσι, θα εντοπιστούν και θα απομακρυνθούν τα στερεά απορρίμματα. Δεν είναι μόνον αυτά όμως, καθώς στον βυθό υπάρχουν και ογκώδη σκουπίδια που έχουν συσσωρευτεί με τα χρόνια. Γι’ αυτά, τα οποία μπορεί να είναι κομμάτια από αυτοκίνητα που έχουν βυθιστεί στον Θερμαϊκό μέχρι και αστικά απορρίμματα, χρησιμοποιείται ειδικό σύστημα ηχοβολισμού με δυνατότητες «side scan sonar», το οποίο διαθέτει η Λέσχη Καταδρομέων του Νομού Θεσσαλονίκης. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια. Αρχικά θα προσδιοριστεί το τρισδιάστατο του πυθμένα με υψηλή ευκρίνεια και με τη χρήση γεωγραφικών δεδομένων. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η δημιουργία ενός τρισδιάστατου χάρτη του πυθμένα, ενώ παράλληλα θα διερευνηθούν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βυθού.

Στη συνέχεια με την επεξεργασία των δεδομένων θα εντοπιστούν όλα τα στερεά απορρίμματα που βρίσκονται στον πυθμένα σάρωσης, καθώς και ο ακριβής προσδιορισμός του όγκου, του υλικού και της θέσης τους. Στο τελικό στάδιο θα οργανωθεί η ανέλκυση και αποκομιδή αντικειμένων βάρους μέχρι και ενός τόνου. Πάντως, οι Θεσσαλονικείς, αν και αγαπούν την παραλία της πόλης, δεν φαίνεται να ενδιαφέρονται όπως θα έπρεπε για τη μόλυνσή της. Σε ερωτηματολόγιο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, από τους 315 πολίτες οι 116 αναφέρουν ότι δεν κάνουν κάτι, διότι δεν ενδιαφέρονται για τη μόλυνση των υδάτων του Θερμαϊκού.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr