Ο σερ των απολύσεων στην Αγγλία, «τα σπάει» σε Μύκονο και Σκιάθο

Ο εκκεντρικός κροίσος με τα 5,3 δισ. δολάρια περιουσία, που απέλυσε 11.000 εργαζομένους του, επιλέγει ξανά τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές του διακοπές, αλλά μετά το περσινό επεισόδιο στην Ιθάκη η εντυπωσιακή του θαλαμηγός «Lionheart» άλλαξε ρότα και αντί για το Ιόνιο αλωνίζει το Αιγαίο

Η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν προορισμό των καλοκαιρινών διακοπών του σερ Φίλιπ Γκριν. Ο Βρετανός δισεκατομμυριούχος, του οποίου η περιουσία, σύμφωνα με το «Forbes», υπολογίζεται στα 5,3 δισ. δολάρια, επισκέπτεται σχεδόν κάθε χρόνο τη χώρα μας με το σούπερ γιοτ του, συνοδευόμενος πάντα από την οικογένειά του αλλά και διάσημους φίλους του.

Τα νησιά του Ιονίου, και κυρίως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη, είναι από τα πλέον αγαπημένα του, ενώ στο Αιγαίο συνηθίζει να αγκυροβολεί έξω από τη Σκιάθο. Υστερα από το περσινό επεισόδιο που είχε στην Ιθάκη με Βρετανό δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου Sky Νews, όταν ο τελευταίος τον έψαχνε για να τον ρωτήσει για την πτώχευση της εταιρείας του Bhs, που είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν άνεργοι οι 11.000 υπάλληλοί της, ο κ. Γκριν φέτος απέφυγε το Ιόνιο και για ακόμη μια χρονιά πήγε στην αγαπημένη του Σκιάθο. 

H θαλαμηγός «Lionheart» του Φίλιπ Γκριν 


Προτού μάλιστα η εντυπωσιακή θαλαμηγός του αγκυροβολήσει στα ανοιχτά της παραλίας Μάραθα είχε κάνει ένα πέρασμα από τη θορυβώδη Μύκονο. Στο Νησί των Ανέμων ο μεγιστάνας καταγράφηκε από κινητό Βρετανού τουρίστα να σπάει πιάτα σε γνωστό κοσμοπολίτικο εστιατόριο υπό τους ήχους του «Ζορμπά», έχοντας στην παρέα του την Κρις Τζένερ και τον διάσημο σχεδιαστή Τόμι Χίλφιγκερ. Μάλιστα το γεγονός κατέγραψε η «Daily Mail», στης οποίας το ρεπορτάζ αναφερόταν ότι ο κ. Γκριν, αφού απόλαυσε το πλούσιο φαγητό του έσπασε περισσότερα από 200 πιάτα, αξίας 20 ευρώ το ένα! Στον μόνιμο καλοκαιρινό προορισμό του ίδιου και της παρέας του, δηλαδή τη Σκιάθο, ο φωτογραφικός φακός τον συνέλαβε να κάνει τζόκινγκ, να παίζει τένις, αλλά και να περπατά στους δρόμους του νησιού απολαμβάνοντας τις ομορφιές του τοπίου, ενώ κάποια στιγμή έδωσε και φιλοδώρημα σε δύο νεαρούς που τον συνάντησαν. 


Ο 65χρονος εκκεντρικός μπίζνεσμαν είχε πάντα μαζί του τους σωματοφύλακές του, οι οποίοι πρόσεχαν μην τυχόν δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο, σαν εκείνο που είχε συμβεί το περασμένο καλοκαίρι στην Ιθάκη με έναν Βρετανό δημοσιογράφο, και του χαλάσει τη διάθεση. 
Είναι γεγονός ότι από τέτοιου είδους επεισόδια ο κ. Γκριν είναι συνηθισμένος, όπως το 2012, τότε που βρισκόταν και πάλι στη Σκιάθο για διακοπές με την πολυτελή θαλαμηγό του και στο παλιό λιμάνι, μια ομάδα τριών ακτιβιστών της Greenpeace -δύο Ελληνες και ένας Αγγλος- προσέγγισαν με δικό τους σκάφος τη θαλαμηγό του και άρχισαν να διαμαρτύρονται και να διαπληκτίζονται με τον ίδιο και μέλη του πληρώματός του «Lionheart». Συγκεκριμένα, οι ακτιβιστές διαμαρτύρονταν για το ότι ιδιοκτήτες πολυτελών θαλαμηγών δεν αποδίδουν τους αναμενόμενους φόρους, αδιαφορώντας και ρίχνοντας το βάρος στις πλάτες των απλών πολιτών, τη στιγμή που ουκ ολίγοι δεν έχουν ούτε τα προς το ζην. Το επεισόδιο δεν κράτησε παρά λίγα λεπτά, με τους ακτιβιστές να αποχωρούν από το λιμάνι και τον Βρετανό εκατομμυριούχο και την παρέα του να συνεχίζουν τις χλιδάτες διακοπές τους. Φέτος, λοιπόν, η θερινή ραστώνη του 65χρονου κροίσου δεν στιγματίστηκε από κάποιο συμβάν. Η θαλαμηγός του αγκυροβόλησε στο νησί του Παπαδιαμάντη και ο ίδιος με τη σύζυγό του και τους καλεσμένους τους απόλαυσαν τον ήλιο, τη θάλασσα και την πλούσια ελληνική κουζίνα. 

Για μία ακόμη χρονιά δε το σούπερ γιοτ του με σήμα κατατεθέν το λιοντάρι μαγνήτισε τα βλέμματα των διερχόμενων, τουριστών και μη. Εξάλλου είναι γνωστό ότι η δύναμη και η κυριαρχία των λιονταριών γοητεύει τον γνωστό Βρετανό επιχειρηματία, γι’ αυτό και του έχει δώσει το όνομα «Lionheart». Το 90μετρο πολυτελές σκάφος κατασκευάστηκε από τη γνωστή ιταλική εταιρεία Bennetti Yachts και παραδόθηκε στα χέρια του αντί 150 εκατ. δολαρίων. Είναι κατασκευασμένο από χάλυβα και αλουμίνιο και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 15 κόμβων. Ο «Λεοντόκαρδος», λοιπόν, διαθέτει τρεις αναβατήρες, ελικοδρόμιο, τζακούζι, πισίνα και πολυτελείς καμπίνες για 12 άτομα, τα οποία εξυπηρετούνται από 40μελές πλήρωμα. 
Ο κ. Γκριν μάλιστα συνηθίζει να φιλοξενεί στα καταστρώματά του διάσημους φίλους του, όπως η Κέιτ Μος, αλλά και αστέρες του Χόλιγουντ, όπως είχε γίνει το καλοκαίρι του 2013 με τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ.


Το φετινό καλοκαίρι έκανε και ένα πέρασμα από τη Μύκονο, ανοίγοντας δεκάδες σαμπάνιες και σπάζοντας 200 πιάτα σε γνωστό παραθαλάσσιο κοσμικό στέκι



 

Του αφαίρεσαν τον τίτλο του «ιππότη»

Ο Βρετανός επιχειρηματίας στα 65 του χρόνια κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο μισητούς δισεκατομμυριούχους στη χώρα του μετά την απόφασή του να κλείσει την ιστορική αλυσίδα καταστημάτων Bhs, πετώντας στον δρόμο χιλιάδες εργαζομένους τους. Η ζωή του γίγαντα του λιανικού εμπορίου είναι γεμάτη πάθη, λάθη και οικονομικές ατασθαλίες: από την αποτυχημένη του προσπάθεια να εξαγοράσει τη Marks & Spencer, στη χλιδάτη ζωή με αστέρες του Χόλιγουντ, τις offshore στο Μονακό και την πώληση της εταιρείας του αντί μίας λίρας, το 2006 τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του στο λιανικό εμπόριο και το 2016 το βρετανικό κοινοβούλιο τον χαρακτήρισε «απαράδεκτο εκπρόσωπο του καπιταλισμού». Μάλιστα τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ψήφισε -για πρώτη φορά στα χρονικά- να του αφαιρεθεί ο τίτλος του «ιππότη». Η περιουσία του Γκριν μαζί με εκείνη της συζύγου του λαίδης Τίνα Γκριν υπολογίζεται ότι ξεπερνάει σήμερα τα 3,8 δισ. λίρες, ή 5,3 δισ. δολάρια. Είναι πρόεδρος του ομίλου Arcadia, ενός κολοσσού στο λιανεμπόριο, ο οποίος έχει στην ιδιοκτησία του τις αλυσίδες Topshop, Topman, Wallis, Evans, Burton, Miss Selfridge, Dorothy Perkins και Outfit. Στον όμιλο ανήκε επίσης η γνωστή αλυσίδα Bhs (British Home Stores), την οποία αγόρασε το 2000 αντί 200 εκατ. λιρών και την πούλησε για μία λίρα το 2015.

Τις περισσότερες φορές που πήγαινε για περπάτημα μιλούσε στο κινητό του τηλέφωνο


Ωστόσο, ακόμα και πριν τη διάλυση της Bhs το όνομά του ήταν μπλεγμένο σε διάφορες ύποπτες υποθέσεις. Ο όμιλος Arcadia έχει επικριθεί σκληρά για τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων του τόσο στο εξωτερικό όσο και εντός του Ηνωμένου Βασιλείου. Τα αρμόδια σωματεία κάνουν λόγο για συνθήκες δουλείας, με τις βιοτεχνίες του ομίλου να μοιάζουν περισσότερο σε κάτεργα που εκμεταλλεύονται τους εργαζομένους, δίνοντας μισθούς πείνας. Παράλληλα, ο δισεκατομμυριούχος Βρετανός έχει κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων, καθώς ο όμιλος Arcadia ουσιαστικά ανήκει στη σύζυγό του, η οποία μένει μόνιμα στο Μονακό με τον γιο τους Μπράντον και την κόρη τους Κλόε, απολαμβάνοντας σαφώς χαμηλότερους φόρους. Υπολογίζεται ότι με την κίνησή του να τρέχει την Arcadia μέσω της Τaveta Investments, που είναι στο όνομα της Τίνα Γκριν, γλιτώνει τουλάχιστον 150 εκατ. λίρες σε φόρους. Το 2003 ο «Guardian» διεξήγαγε έρευνα για τυχόν οικονομικές ατασθαλίες του Βρετανού μεγιστάνα προκαλώντας την οργή του, ο οποίος απευθυνόμενος στον οικονομικό συντάκτη της εφημερίδας είχε δηλώσει: «Δεν μπορεί να διαβάσει αγγλικά γιατί είναι ένας γαμ*** Ιρλανδός!». Βέβαια λίγο αργότερα ζήτησε συγγνώμη, αφού χιλιάδες πελάτες απείλησαν με μποϊκοτάζ τα καταστήματά του. 



Η ιστορία της Bhs

Στα 21 του ο Φίλιπ Γκριν έστησε την πρώτη του επιχείρηση εισάγοντας τζιν από την Απω Ανατολή, τα οποία πωλούσε σε λιανικούς εμπόρους στο Λονδίνο. Το 1999 επιχείρησε να εξαγοράσει την αλυσίδα Marks & Spencer προσφέροντας 7 δισ. δολάρια. Η απόπειρα δεν στέφθηκε με επιτυχία κι έτσι αποφάσισε να αγοράσει την, προβληματική τότε, Bhs αντί 200 εκατ. λιρών. Η εν λόγω αλυσίδα καταστημάτων ιδρύθηκε το 1928 και πωλούσε σε πολύ χαμηλές τιμές σχεδόν τα πάντα. Από ηλεκτρονικά και έπιπλα μέχρι αρώματα και είδη παντοπωλείου. Είναι γεγονός ότι μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να τριπλασιάσει τα κέρδη της και να εκτοξεύσει την αξία της στο 1,2 δισ. λίρες και ο ίδιος από εκατομμυριούχος να γίνει δισεκατομμυριούχος. Ωστόσο τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα περίμενε. Τον Απρίλιο του 2016 τα χρέη της εταιρείας είχαν φτάσει το υπέρογκο ποσό του 1,3 δισ. λιρών, με τρύπα ύψους 571 εκατ. στο συνταξιοδοτικό ταμείο των υπαλλήλων του. Η Bhs πτώχευσε αφήνοντας χωρίς δουλειά 11.000 εργαζομένους στα 164 υποκαταστήματά της και χωρίς σύνταξη πάνω από 20.000 πρώην και νυν υπαλλήλους της. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Γκριν, ως βασικός μέτοχος του ομίλου, υπολογίζεται ότι έλαβε μερίσματα ύψους 586 εκατ. λιρών σε όλη τη διάρκεια της 15ετούς ιδιοκτησίας της επιχείρησης.


Επεισόδια όπως αυτό του Αυγούστου του 2016 με Βρετανό δημοσιογράφο στην Ιθάκη δεν υπήρξαν φέτος για τον εκκεντρικό Βρετανό δισεκατομμυριούχο




Mε τη σύζυγό του Τίνα -και πάντα συνοδεία των σωματοφυλάκων τους- σε περίπατο γύρω από το λιμάνι



Η δύναμη και η ανεξαρτησία των λιονταριών γοητεύουν τον Βρετανό κροίσο. Ακόμη και τα tender της θαλαμηγού έχουν ως σύμβολο το λιοντάρι


Μετά την πρωινή γυμναστική η σύζυγος του Φίλιπ Γκριν απολαμβάνει τη θέα στην παραλία με φόντο την εντυπωσιακή θαλαμηγό τους «Lionheart»



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr