Ατμοσφαιρική ρύπανση: Πάνω από 14.000 οι πρόωροι θάνατοι στην Ελλάδα!

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδόν 500.000 θάνατοι οφείλονταν στη ρύπανση του περιβάλλοντος, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος

Δραματικά είναι τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος για τους θανάτους που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, σχεδόν 500.000 ήταν το 2014 οι πρόωροι θάνατοι στην ευρωπαϊκή ήπειρο που προκλήθηκαν από την ρύπανση της ατμόσφαιρας και πάνω από 14.000 αφορούν την Ελλάδα, παρά τη μικρή βελτίωση της ποιότητας του αέρα, όπως αναφέρει στην ετήσια έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος. (Τα στοιχεία αυτά αφορούν το 2014, καθώς είναι τα πιο πρόσφατα που συγκεντρώθηκαν και επεξεργάστηκαν).

Στην Ελλάδα εκτιμάται πως έχασαν πρόωρα τη ζωή τους 11.870 άτομα λόγω αιωρούμενων σωματιδίων, 1.680 άτομα λόγω της επίδρασης των οξειδίων του αζώτου, ενώ το όζον προκάλεσε 570 θανάτους. Συνολικά 14.120 άτομα.

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα αιωρούμενα σωματίδια ευθύνονται για τρεις στους τέσσερις θανάτους που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, 399.000 θάνατοι σε σύνολο 487.600. Επίσης, σε 75.000 υπολογίζονται οι πρόωροι θάνατοι από την επίδραση των οξειδίων του αζώτου και 13.600 από το όζον.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει η πρώτη περιβαλλοντική αιτία για τους πρόωρους θανάτους.

Επίσης, σύμφωνα με την έκθεση, από τους 520.400 πρόωρους θανάτους που καταγράφηκαν σε 41 ευρωπαϊκές χώρες το 2014 (από 550.000 το 2013), οι τέσσερις τους πέντε (428.000) συνδέονταν άμεσα με τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα, τα οποία οφείλονται στην καύση των ορυκτών καυσίμων και θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Είναι ενθαρρυντικό ότι παρατηρούμε πως πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ιδίως πόλεις, δίνουν το παράδειγμα και προστατεύουν την υγεία των ανθρώπων βελτιώνοντας την ποιότητα του αέρα» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Χανς Μπρούινικ, ο διευθυντής της Υπηρεσίας που εδρεύει στην Κοπεγχάγη.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό και να βοηθήσει τις χώρες-μέλη ώστε η ποιότητα του αέρα που αναπνέουν οι πολίτες τους να ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα» τόνισε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας Καρμένου Βέλα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr