Ανησυχία μήπως το βακτήριο χολέρας πέρασε και σε άλλους χώρους του «Έλενα Βενιζέλου»

Ανησυχία μήπως το βακτήριο χολέρας πέρασε και σε άλλους χώρους του «Έλενα Βενιζέλου»

Εν αναμονή των απαντήσεων του Κεντρικoύ Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας του ΚΕΕΛΠΝΟ που θα δείξουν για ποιο τύπο του βακτηρίου πρόκειται αλλά και τον όγκο του μολυσματικού φορτίου - Παραδέχεται το υπ. Υγείας αλλά...

Ανησυχία μήπως το βακτήριο χολέρας πέρασε και σε άλλους χώρους του «Έλενα Βενιζέλου»
Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου» -και όχι μόνο- εν αναμονή των απαντήσεων του Κεντρικoύ Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) αναφορικά με το βακτήριο της χολέρας στην αποθήκη ξηρών τροφών στο υπόγειο του μεγάλου νοσηλευτικού ιδρύματος. 

Την αποκάλυψη για την ανίχνευση του βακτηρίου της χολέρας στο λιμνάζον νερό της αποθήκης έκανε χθες, Τετάρτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) επικαλούμενη στοιχεία της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων, του οικείου Μικροβιολογικού εργαστηρίου και του Επόπτη Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με αυτά, ο έλεγχος του νερού στην υπόγεια αποθήκη του δημοσίου μαιευτηρίου (σημειωτέον πρόκειται για νερό που λιμνάζει στο πάτωμα και προέρχεται από διαρροή από τον παρακείμενο χώρο του ηλεκτρικού υποσταθμού) έδειξε πως ανιχνεύτηκε το βακτήριο της χολέρας. 

Μάλιστα, στο έγγραφο του Επόπτη Δημόσιας Υγείας υπογραμμίζεται πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επιμόλυνσης με το βακτήριο vibrio cholera που ανιχνεύτηκε, καθώς από το συγκεκριμένο σημείο και τα λιμνάζοντα νερά διέρχονται οι εργαζόμενοι που μεταφέρουν τρόφιμα και μπορεί να μεταφέρουν το βακτήριο με τα καρότσια αλλά και με τα υποδήματά τους σε άλλους χώρους του νοσοκομείου. 

Η διοίκηση του νοσοκομείου, όπως και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επιχειρεί να απομειώσει την καταγγελία και τα στοιχεία των αρμοδίων υγειονομικών υπηρεσιών σχετικά με τον εντοπισμό του συγκεκριμένου βακτηρίου, αλλά με ισχυρισμούς που οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα. Καταρχάς, αναφέρεται γενικά σε έντερο παθογόνους μικροοργανισμού και όχι στο βακτήριο της χολέρας vibrio cholera, το οποίο προσδιορίζει με το όνομά του η έκθεση του εργαστηρίου.

Κλείσιμο
Αναφέρει επίσης ότι δεν ήταν αρμόδιο το Μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου να διενεργήσει τον εργαστηριακό έλεγχο, παρότι το αποτέλεσμα του εργαστηρίου επί της καλλιέργειας στο νερό που έδειξε το βακτήριο, ουσιαστικά σηματοδότησε τον περαιτέρω έλεγχο από το ΚΕΔΥ. Ή επισημαίνει ότι το σημαντικό στοιχείο είναι ο ποσοτικός έλεγχος του βακτηρίου που διενεργεί το ΚΕΔΥ και όχι ο ποιοτικός που έκανε το Μικροβιολογικό τμήμα του «Έλενα Βενιζέλου». 

Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα διαφανεί από τον έλεγχο του ΚΕΔΥ είναι ποιος τύπος του βακτηρίου της χολέρας είναι αλλά και ο όγκος του μολυσματικού φορτίου. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, μόνο τα στελέχη του Vibrio cholerae, Ο1 και Ο139, που παράγουν τοξίνη, προκαλούν σοβαρή νόσο που χαρακτηρίζεται ως χολέρα και επιδημίες. Οι υπόλοιποι ομότυποι του βακτηρίου, τοξινογόνοι ή μη, μπορούν να προκαλέσουν ήπιο διαρροϊκό σύνδρομο και δεν προκαλούν επιδημίες. Η ασθένεια συνοδεύεται πάντα από έντονη διάρροια που μπορεί να προκαλέσει ιδιαιτέρως σοβαρή αφυδάτωση, η οποία μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στον θάνατο. 

Παλαιότερα, λόγω της μη ύπαρξης αποχετευτικών συστημάτων στις μεγάλες πόλεις, ήταν πολύ σύνηθες να μολύνεται το νερό και να προκαλείται χολέρα με μορφή επιδημίας σε πολύ μεγάλα τμήματα πληθυσμού. 

Εκτός από το νερό, μολυσματικοί παράγοντες μπορεί να είναι το γάλα ή διάφορα άλλα τρόφιμα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένες σωληνώσεις ύδρευσης ή αποχέτευσης. Το νερό συνήθως μολύνεται από κόπρανα ασθενών, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να μολύνει άμεσα ή έμμεσα τα τρόφιμα. Η τροφή μπορεί επίσης να μολυνθεί από λερωμένα χέρια κατά την προετοιμασία γεύματος ή όταν καταναλώνεται.

Για τη μετάδοση της χολέρας έχουν ενοχοποιηθεί επίσης ποτά, παγάκια, εμφιαλωμένα μπουκάλια νερού που παρασκευάζονται με μολυσμένο νερό, ωμά ή ατελώς μαγειρεμένα θαλασσινά (κυρίως οστρακοειδή). 

Η χολέρα είναι μια νόσος που συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας σε πολλές περιοχές του κόσμου, κυρίως στους πληθυσμούς χαμηλού κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου που ζουν σε κακές υγειονομικές συνθήκες. Σε ενδημικές περιοχές, κυρίως στην Αφρική και την Ασία, η χολέρα απαντάται πιο συχνά σε σημεία με ανεπαρκή παροχή νερού και ελλιπείς υγειονομικές συνθήκες - μια από τις χώρες που μαστίζεται από τη χολέρα είναι η Υεμένη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies

Μάθετε περισσότερα εδώ

Αποδοχή