Δημοψήφισμα για τη Λισαβόνα ζητά το ΠΑΣΟΚ
Με την Αριστερά συμπλέει το ΠΑΣΟΚ στο αίτημα να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την κύρωση από την Ελλάδα της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της Λισαβόνας, που αντικατέστησε το Ευρωσύνταγμα.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να αφήσει το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ να μονοπωλήσουν την όποια επιθυμία της κοινής γνώμης να εκφραστεί στο κορυφαίο αυτό θέμα και αποφάσισε να συνταχθεί εξαρχής με το αίτημα και να μην αιφνιδιαστεί, όπως συνέβη με την ανάλογη πρωτοβουλία του Αλέκου Αλαβάνου στο Ασφαλιστικό. Η αρμόδια κ
Με την Αριστερά συμπλέει το ΠΑΣΟΚ στο αίτημα να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την κύρωση από την Ελλάδα της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της Λισαβόνας, που αντικατέστησε το Ευρωσύνταγμα.
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να αφήσει το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ να μονοπωλήσουν την όποια επιθυμία της κοινής γνώμης να εκφραστεί στο κορυφαίο αυτό θέμα και αποφάσισε να συνταχθεί εξαρχής με το αίτημα και να μην αιφνιδιαστεί, όπως συνέβη με την ανάλογη πρωτοβουλία του Αλέκου Αλαβάνου στο Ασφαλιστικό. Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή άρχισε ήδη τις συνεδριάσεις της και η σχετική συζήτηση αναμένεται να ανάψει φωτιές στην αντιπαράθεση των κομμάτων.
Η μέχρι τώρα τακτική τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Ν.Δ. σε τέτοιου είδους θέματα είναι ότι αρκεί η ψήφιση από τη Βουλή. Αλλωστε και τα δύο μεγάλα κόμματα τάσσονται υπέρ της συνθήκης και με αυτό το σκεπτικό δεν έγινε δημοψήφισμα ούτε για το Ευρωσύνταγμα, το οποίο είχε κυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Ωστόσο το ΠΑΣΟΚ, είτε για να προλάβει τις κινήσεις της Αριστεράς είτε για να εμφανίσει απομονωμένη την κυβέρνηση, υιοθέτησε διαφορετική στάση στο συγκεκριμένο θέμα.
Προς το παρόν η Ν.Δ. δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα, όμως θεωρείται πολύ δύσκολο να ταχθεί υπέρ του δημοψηφίσματος. Ορισμένοι βέβαια, που παρακολουθούν με απορία τις κινήσεις του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν ότι η θέση του υπέρ του δημοψηφίσματος ενέχει ρίσκο, διότι στην περίπτωση που ο κ. Κώστας Καραμανλής αποδεχθεί το αίτημα, το δίπολο που θα κυριαρχήσει και άρα θα αναδειχθεί κερδισμένο θα είναι από τη μία η συντηρητική παράταξη -στην πλευρά της οποίας θα είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού θα είναι και τα δύο στο ίδιο στρατόπεδο, υπέρ της συνθήκης- και από την άλλη η Αριστερά, η ο οποία θα εκφράσει όλες τις αντιευρωπαϊκές και ευρωσκεπτικιστικές κοινωνικές δυνάμεις, γιατί όχι και τη γενικότερη διάχυτη δυσαρέσκεια για την πορεία της χώρας, την οικονομική και κοινωνική κρίση.
Την απόφαση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ υποδέχθηκαν με επιφύλαξη πολλοί βουλευτές που συμμετέχουν στην επιτροπή και είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρώτη συνεδρίαση, το απόγευμα της Τρίτης, η πλειονότητα ήταν κατά της ιδέας του δημοψηφίσματος!
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr