Επιστολή Ξανθού σε ΕΕ και ΠΟΥ για την απόσυρση του ογκολογικού φαρμάκου

«Η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα φάρμακα δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας και ζητά την πολιτική αλληλεγγύη της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Στους «φίλους και εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)» απευθύνεται με επιστολή του ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός, επικαλούμενος την ανάγκη για «πολιτική αλληλεγγύη»,  για το θέμα της απόσυρσης ογκολογικού φαρμάκου για το μεταστατικό μελάνωμα από τη θετική –αποζημιούμενη- λίστα φαρμάκων που ανακοίνωσε η φαρμακευτική εταιρία Roche Hellas, χαρακτηρίζοντας για μια ακόμη φορά απαράδεκτη και εκβιαστική την κίνηση της εταιρίας.
 
Ο λόγος της επιστολής του κ. Ξανθού είναι πως, όπως εκτιμά, «το θέμα διαφεύγει του στενού εθνικού ενδιαφέροντος και αφορά συνολικά τόσο τους ευρωπαίους εταίρους μας, όσο και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και διεθνείς οργανισμούς, οι οποίοι έχουν την ευθύνη της συνδιαμόρφωσης  τεκμηριωμένων πολιτικών  υγείας».
 
Μεταφέρει τον ισχυρισμό της εταιρείας ότι «η διάθεση του εν λόγω φαρμάκου στη χώρα μας, λόγω των πρόσφατων κυβερνητικών ρυθμίσεων (επιπλέον έκπτωση 25% στα νέα on patend  φάρμακα), δεν είναι πλέον συμφέρουσα για την εταιρεία» και υποστηρίζει πως η εταιρία βρισκόταν σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την αρμόδια Εθνική Επιτροπή, όταν ζήτησε να αποσυρθεί  από τη θετική λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων στην Ελλάδα το αντικαρκινικό φάρμακο για μια ειδική κατηγορία ασθενών με ανεγχείρητο μεταστατικό μελάνωμα.
 
Αναφέρεται ο κ. Ξανθός «στην  προσπάθεια μας να σταθεροποιήσουμε , να ανασυγκροτήσουμε  και να ενδυναμώσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρα μας, μέσα σε ασφυκτικό τοπίο δημοσιονομικής στενότητας και επιτροπείας» και «στη δύσκολη ισορροπία μεταξύ ενός δίκαιου και προσβάσιμου σε όλους  συστήματος υγείας και της βιώσιμης χρηματοδότησης του».
 
Επαναλαμβάνει –όπως και στην πρώτη ανακοίνωση μετά το αίτημα για απόσυρση του ογκολογικού φαρμάκου- πως το υπουργείο Υγείας και η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρούν ότι «η πρόσβαση των πολιτών της χώρας στα καινοτόμα φάρμακα δεν είναι επιχειρηματικό αλλά πολιτικό ζήτημα». Και καταλογίζει στην εταιρία πως «ζητάει να ανακληθούν τα πρόσφατα  μέτρα για το φάρμακο, τα οποία  αναμφισβήτητα  επηρεάζουν αρνητικά την κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας, έχουν όμως μεταβατικό χαρακτήρα, μέχρις ότου αποδώσει η δέσμη των δομικών αλλαγών  και μεταρρυθμίσεων που είναι σε εξέλιξη».
 
Θεωρεί ωστόσο πως η εξέλιξη αυτή δηλώνει «την αναγκαιότητα να αναπτύξουν οι χώρες μας ισχυρές και συστηματικές συνεργασίες στο πεδίο  της φαρμακευτικής πολιτικής, οι οποίες θα ενισχύουν τη διαπραγματευτική τους  δύναμη και θα  αποτρέπουν την εκδήλωση  αθέμιτων εταιρικών πρακτικών , που δεν αρμόζουν ειδικά στον κοινωνικά ευαίσθητο τομέα  του φαρμάκου».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr