Ο Δήμας αδειάζει την κυβέρνηση για τα νεκρά ψάρια

Νέα πυρά κατά της κυβέρνησης, με αφορμή αυτή τη φορά τον θάνατο ψαριών στον Αμβρακικό κόλπο, εξαπέλυσε, και μάλιστα μέσω του ΠΑΣΟΚ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, κ. Σταύρος Δήμας. Συνεχίζοντας να κρατά ψηλά τους τόνους για τις παραβάσεις και την αδιαφορία εκ μέρους της χώρας μας για θέματα οικολογικού ενδιαφέροντος, ο κ. Δήμας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σταύρου Αρναουτάκη τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει την Ε.Ε. για την καταστροφή σ

Νέα πυρά κατά της κυβέρνησης, με αφορμή αυτή τη φορά τον θάνατο ψαριών στον Αμβρακικό κόλπο, εξαπέλυσε, και μάλιστα μέσω του ΠΑΣΟΚ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, κ. Σταύρος Δήμας. Συνεχίζοντας να κρατά ψηλά τους τόνους για τις παραβάσεις και την αδιαφορία εκ μέρους της χώρας μας για θέματα οικολογικού ενδιαφέροντος, ο κ. Δήμας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Σταύρου Αρναουτάκη τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ενημερώσει την Ε.Ε. για την καταστροφή στον Αμβρακικό, και ειδικότερα στην περιοχή του Μενιδίου.

Ο κ. Αρναουτάκης με γραπτή ερώτησή του είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το φαινόμενο που σημειώθηκε την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου και οδήγησε σε ολικό θάνατο από έλλειψη οξυγόνου 600-900 τόνους ψαριών ιχθυοκαλλιέργειας. Ο κ. Αρναουτάκης ενδιαφέρθηκε να μάθει για το αν το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί σε άλλες περιοχές της Μεσογείου, αλλά και για τα μέτρα που λαμβάνονται για την ελαχιστοποίησή του. Τέλος, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τον ενημερώσει για το τι προτίθεται να κάνει για τη μελέτη, καταγραφή και προστασία των οικοσυστημάτων της περιοχής, ώστε να προληφθούν στο μέλλον αντίστοιχες καταστροφές.

 Η απάντηση Δήμα

Στην απάντησή του, ο Επίτροπος σημείωσε ότι πέρα από την περίπτωση κατά την οποία η ανοξία οφείλεται σε φυσικά αίτια, όπως είχε συμβεί στον Εύξεινο Πόντο, στα υπό κανονικές συνθήκες ανάμιξης θαλάσσια ύδατα είναι το τελικό επακόλουθο μιας διαδικασίας που προκαλείται από τον υπερεμπλουτισμό των υδάτων με θρεπτικές ύλες (οργανικές ενώσεις αζώτου κα φωσφόρου) ο οποίος σε ακραίες περιπτώσεις οδηγεί σε υπερβολική μείωση του οξυγόνου που διατίθεται στο θαλάσσιο οικοσύστημα, με αποτέλεσμα τα ύδατα να μην μπορούν πλέον να συντηρούν τους οργανισμούς που χρειάζονται οξυγόνο για να αναπνεύσουν, όπως τα ψάρια.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, οι γεωργικές απορροές συνιστούν τη σημαντικότερη πηγή θρεπτικών υλών. Επιβαρυντικό, επίσης, παράγοντα αποτελούν τα ανεπαρκώς επεξεργασμένα ή ανεπεξέργαστα βιομηχανικά και οικιακά λύματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αιτία μπορεί να είναι η ίδια η ιχθυοκαλλιέργεια, και ιδιαίτερα σε περιοχές με εσφαλμένο χωροταξικό σχεδιασμό. Παρ’ όλα αυτά, στην περίπτωση του Αμβρακικού τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Επιτροπή δεν της επιτρέπουν να εξαγάγει ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια του φαινομένου.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr