Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό το «Αίολος Κεντέρης Ι» για 4,5 εκατ. ευρώ

Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό το «Αίολος Κεντέρης Ι» για 4,5 εκατ. ευρώ

Ένα από τα πρώτα υπερταχύπλοα της ελληνικής ακτοπλοΐας, το οποίο είχε προκαλέσει αίσθηση όταν κατέπλευσε στην Ελλάδα, βγαίνει στις 6 Δεκεμβρίου σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό

Σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό το «Αίολος Κεντέρης Ι» για 4,5 εκατ. ευρώ
Πρόκειται για το «Αίολος Κεντέρης Ι». Το πλοίο ανήκε στη Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου και είχε κατασχεθεί από την Τράπεζα Πειραιώς. Είναι ένα από τα τρία  επιβατηγά-οχηματαγωγά τύπου καταμαράν, που είχε ναυπηγήσει  η ΝΕΛ στις αρχές  του 21ου αιώνα, σε μία προσπάθεια να κάνει την διαφορά στο Αιγαίο.   Τα άλλα δύο ήταν το θρυλικό  «Αίολος Κεντέρης» το οποίο πουλήθηκε το 2007  και το «Αίολος Κεντέρης ΙΙ».

ΘΕΜΑ 104,6 FM. Συντονίσου από τις 20 Νοεμβρίου με το πιο ενημερωτικό ραδιόφωνο της πόλης - Πατήστε εδώ να ακούσετε LIVE

Σύμφωνα με τα στοιχεία στην Ιστοσελίδα Δημοσιεύσεων Πλειστηριασμών όπου έχει αναρτηθεί η  έκθεση του Δικαστικού Επιμελητή  «το ως άνω πλοίο, εκτίμησα κατά την ημέρα της εκτέλεσης, λαμβάνοντας υπ΄ όψη τη γενική κατάσταση και δυνατότητα πώλησης στην αγορά, αντί ευρώ 4.500.000.

- Τιμή πρώτης προσφοράς: 4.500.000.

Κλείσιμο
- Ποσό για το οποίο επεβλήθη η κατάσχεση:  4.000.000 ευρώ , πλέον των εξόδων εκτελέσεως και επισπευδομένου πλειστηριασμού, όπως αναφέρεται στην κοινοποιηθείσα επιταγή».

- Περιγραφή πλοίου: Το υπό Ελληνική Σημαία Πλοίο με το όνομα «ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ Ι» («AEOLOS KENTERIS I»), εγγεγραμμένο στα νηολόγια Μυτιλήνης, με αριθμό νηολογίου 37, ΙΜΟ 9210103, με Διεθνές Διακριτικό Σήμα SYDK, ολική χωρητικότητα 3560,18 κόρους, καθαρή χωρητικότητα 1872,05 κόρους, μήκος 108,70 μέτρα, πλάτος 15,70 μέτρα, βάθος 4,00 μέτρα και είναι εφοδιασμένο με τέσσερις (4) Ντήζελ μηχανές, ιπποδυνάμεως 32.400 KW έκαστης.



- Τίτλος Κτήσεως: Το ως άνω περιγραφέν και αναγκαστικά κατασχεθέν Πλοίο, περιήλθε στην οφειλέτιδα εταιρεία δυνάμει του πωλητηρίου εγγράφου (Bill of Sale) με ημερομηνία 4 Απριλίου 2000, από την εταιρεία με την επωνυμία «Alstron Leroux Naval» που εδρεύει στο Παρίσι (38 Avenue Kleber, 75116 Paris) Γαλλίας και σήμερα κατέχει Έγγραφο Εθνικότητας του ρηθέντος πλοίου εκδοθέντος σύμφωνα με τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου.

Η κατασχετήρια έκθεση, εκτίνεται επί των κυρίων και βοηθητικών μηχανών και μηχανημάτων, ιστών, λέμβων, αγκυρών, αλυσίδων, κάλων και καλωδίων και επί παντός εν γένει εξοπλισμού συνέργων και ετέρων συστατικών και παραρτημάτων αυτού καθώς και τον πλήρη εξοπλισμό του σκάφους, σύμφωνα με τις προδιαγραφές των κατασκευαστών.

Όπως αναφέρει στην έκθεση του ο Δικαστικός Επιμελητής  «το ως άνω πλοίο βρέθηκε αγκυροβολημένο  50 μέτρα έμπροσθεν της προβλήτας (ντόκος) του ναυπηγείου, ανάμεσα σε δύο  άλλα παροπλισμένα επιβατηγά πλοία με τα ονόματα «ELLI T.» και «ΑΛΚΥΟΝΗ» και ως εκ τούτου δεν κατέστη δυνατή η πρόσβαση στο εσωτερικό του πλοίου για την πληρέστερη περιγραφή των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και του μηχανολογικού εξοπλισμού αυτού, καθώς και για την παραλαβή των εγγράφων ταυτότητας του πλοίου.
Το ως άνω πλοίο, με συναίνεση της επισπεύδουσας, το άφησα στη θέση και στην κατάσταση την οποία το βρήκα, χωρίς να εισέλθω στο εσωτερικό του, το έθεσα υπό τη μεσεγγύηση του νομίμου εκπροσώπου της οφειλέτιδας εταιρείας.»



Η ιστορία των…3 Κεντέρηδων  

Τα υπερταχύπλοα τύπου Corsaire τα οποία ενέταξε στον στόλο της η ΝΕΛ έχουν τη δική τους ιστορία. 
Το 1999  η εταιρεία υπέγραψε συμβόλαιο με τα γαλλικά ναυπηγεία Alstom Leroux Naval  για τη ναυπήγηση δύο υπερταχύπλοων σκαφών τύπου Corsaire 10000 και Corsaire 14000.
Το 2000  η εταιρεία παρέλαβε και το υπερταχύπλοο σκάφος «Αίολος Εξπρές» τύπου Corsaire 12000. 
Από τα πρώτα κιόλας δρομολόγια των συγκεκριμένων ταχυπλόων  παρουσιάστηκαν προβλήματα στις μηχανές τους. Αναγκάστηκε να έρθει στην Ελλάδα κλιμάκιο μηχανικών από τη Γαλλία για να τις επισκευάσουν. Τα προβλήματα όμως συνεχίστηκαν  με αποτέλεσμα να προκαλούνται καθυστερήσεις στην εκτέλεση των δρομολογίων. 

«Αίολος Κεντέρης»

Το υπερταχύπλοο «Αίολος Κεντέρης» πήρε  το 2000 το  όνομά  του προς τιμήν  του Κώστα Κεντέρη, χρυσού Ολυμπιονίκη στα 200 μέτρα  στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίνδεϊ. 
Ο σύγχρονος μηχανικός Αίολος δεν αντιμετώπιζε μόνο μηχανικά προβλήματα αλλά και πολλά άλλα από τα απόνερα που δημιουργούσε στο πέρασμά του με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με πνιγμό  τόσο οι  λουόμενοι όσο και οι επιβάτες σε  σκάφη αναψυχής τα οποία κλυδωνίζονταν «φτερό στον άνεμο»  του «Αίολος Κεντέρης». Ανήκε στην κατηγορία των ταχύπλοων τα οποία  διέθεταν  την  άδεια από το τότε υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και  τις Λιμενικές Αρχές να  αναπτύσσουν  υπηρεσιακή ταχύτητα έως   40 κόμβους.



Τα θυελλώδη περάσματά  του απασχόλησαν και τα ΜΜΕ εκείνη την εποχή αρχές του αιώνα. Οι πανίσχυρες τουρμπίνες του προκαλούσαν τεράστια κύματα. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό που συνέβη στο ακρωτήριο της Κασσάνδρας Χαλκιδικής τον Ιούνιο του 2003. Ο καιρός ήταν πολύ καλός, η θάλασσα ήρεμη και οι λουόμενοι απολάμβαναν το μπάνιό τους στα καταγάλανα νερά.  Από το…πουθενά, εμφανίστηκε ένα τεράστιο κύμα το οποίο σάρωσε την ακτή και πήρε μαζί του σκηνές από το κάμπινγκ της Καλάνδρας, ομβρέλες, πετσέτες και ότι βρέθηκε στη ρότα του δημιουργώντας ένα τοπίο από ταινία θρίλερ. 
 Λίγες ημέρες αργότερα προσήλθε στο λιμεναρχείο Νέων Μουδανιών, ένας 16χρονος με τους γονείς του και κατήγγειλε τον τραυματισμό του από  τα απόνερα του «Αίολος Κεντέρης» το οποίο εκείνο το καλοκαίρι εκτελούσε δρομολόγια  από τα νησιά του   βορειοανατολικού Αιγαίου προς και από τη Θεσσαλονίκη. Μετά από έρευνες των Λιμενικών Αρχών σχηματίστηκε τελικά  δικογραφία η οποία και είχε διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πολυγύρου.  
Εκείνη τη χρονιά υπήρξαν  μαρτυρίες παραθεριστών που έκαναν διακοπές στη Σίβηρη για περιστατικά με τα απόνερα του «Αίολος Κεντέρης» να τους σηκώνουν στον αέρα και μετά να τους τραβάει σε μία ρουφήχτρα στο βυθό. 

Μάλιστα σε κάποιες οργανωμένες παραλίες στη Χαλκιδική υπήρχαν υπάλληλοι με σφυρίχτρες που  προειδοποιούσαν τους παραθεριστές μόλις εμφανιζόταν στον ορίζοντα του υπερταχύπλοο. 
Οι Λιμενικές Αρχές αναγκάστηκαν να εκδώσουν ενημερωτικό δελτίο με τις ώρες διάπλου από την Χαλκιδική  του  σύγχρονου Αίολου. Η ΝΕΛ  άλλαξε τη ρότα του πλοίου το οποίο περνούσε σε απόσταση 10 μιλίων από τις ακτές. 
Το 2005 η ΝΕΛ που ανήκε στην ΑΝΕΚ, άλλαξε χέρια και πέρασε στον  στρατηγικό επενδυτή Edgewater Holdings Inc. 
Η νέα διοίκηση αποφασίζει τότε  με δικά της έξοδα να προχωρήσει στην αλλαγή των μηχανών του «Αίολος Κεντέρης»  ενώ αποδρομολογεί τα άλλα δύο ταχύπλοα «Αίολος Εξπρές» και «Αίολος Εξπρές Ι» τα οποία αργότερα μετονόμασε σε «Αίολος Κεντέρης Ι» που βγαίνει σε πλειστηριασμό τον Δεκέμβριο του 2017 και «Αίολος Κεντέρης ΙΙ». Σήμερα και τα δύο είναι παροπλισμένα στη Σαλαμίνα.

Στις 25 Ιουλίου 2006 η εταιρεία ανακοίνωσε  ότι αντικαταστάθηκαν οι κύριες μηχανές του «Αίολος Κεντέρης»  στα ναυπηγεία Ficantieri της Ιταλίας. Στις 28 Ιουλίου το πρωί, το υπερταχύπλοο καταμαράν κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά. Η εταιρεία σε μία κίνηση εντυπωσιασμού το  χαρακτηρίζει σαν  το «κόσμημα του Αιγαίου». 
Το «Αίολος Κεντέρης» κατά την  θερινή περίοδο του 2006 εκτέλεσε συνολικά σε καθημερινή βάση 43  δρομολόγια από Πειραιά προς Πάρο - Νάξο - Σαντορίνη με επιστροφή χωρίς καμία καθυστέρηση, μεταφέροντας περισσότερους από 120.000 επιβάτες. 

Η πώληση του «Αίολος Κεντέρης»

Στις 28 Φεβρουαρίου 2007 η   ΝΕΛ ανακοίνωσε  την υπογραφή προσυμφώνου  για την πώληση στο εξωτερικό δύο πλοίων. Επρόκειτο  για  «Αίολος Κεντέρης» και «Παναγία Πάρου»  έναντι  85 εκατ. ευρώ συνολικά. 

Στον στόλο της εταιρείας παρέμειναν τα δύο άλλα ταχύπλοα σκάφη της που έχουν μετονομασθεί πλέον «Αίολος Κεντέρης Ι» και «Αίολος Κεντέρης ΙΙ», τα οποία και θα δρομολογήθηκαν  στις 11 και στις 25 Μαΐου 2007 στις γραμμές Πειραιάς - Ρέθυμνο - Πειραιάς και Πειραιάς - Πάρος - Νάξος - Πειραιάς. 
Η ΝΕΛ έναν χρόνο πριν την πώληση του «Αίολος Κεντέρης» προσφεύγει στα δικαστήρια ζητώντας από τους Γάλλους αποζημίωση για τα  προβλήματα στις κύριες μηχανές των τριών ταχυπλόων τύπου καταμαράν. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2006, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, επέρχεται  συμβιβασμός με την κατασκευάστρια εταιρεία των μηχανών Semt Pielstick. 
«Ύστερα σχεδόν από έναν χρόνο αντιδικίας στα γαλλικά δικαστήρια με τη γαλλική εταιρεία Semt Pielstick, η οποία έχει κατασκευάσει τις προωστήριες μηχανές των υπερταχύπλοων πλοίων μας, επετεύχθη ένας δίκαιος συμβιβασμός, ο οποίος ικανοποιεί αμφότερες τις πλευρές με αμοιβαίο όφελος».
Η ΝΕΛ πέτυχε την ικανοποίηση από τους Γάλλους των εξής όρων:  
- Αποκατάσταση και αναβάθμιση των προωστήριων μηχανών των «Αίολος Εξπρές» (ΥΓ:μετέπειτα «Αίολος Κεντέρης Ι») και «Αίολος Εξπρές ΙΙ» (ΥΓ:  μετέπειτα «Αίολος Κεντέρης ΙΙ»). 
- Διετή εγγύηση λειτουργίας των μηχανικών μερών. 
- Άμεση καταβολή στη NEL Lines του ποσού των 10 εκατ. ευρώ. 
Επίσης, επετεύχθη  συμφωνία για τη διαγραφή χρέους της εταιρείας προς   τις γαλλικές τράπεζες  ύψους 61 εκατομμυρίων  ευρώ.  
Τον Μάιο του 2007  τελεσιδίκησε  και το δεύτερο σκέλος της ίδιας υπόθεσης που αφορούσε την τεχνολογική αποκατάσταση όλων των γαλλικών ταχύπλοων της εταιρείας. 
«Πρόκειται για ένα αίσιο και οριστικό τέλος σε όλες τις εκκρεμότητες που αφορούσαν τη ναυπήγηση και τη δανειοδότηση της NEL Lines από τη Γαλλία για τα τρία υπερταχύπλοα τύπου Corsaire» ανέφερε η ΝΕΛ. 



Η πρόσκρουση του «Αίολος Κεντέρης ΙΙ»

Το απόγευμα της  Μεγάλης Δευτέρας του 2008, το «Αίολος Κεντέρης ΙΙ»  κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης στο λιμάνι του Πειραιά, προσέκρουσε  με την πλώρη  στη δεξιά πλευρά του «Ροδάνθη» της GA Ferries, προκαλώντας υλικές ζημιές.
Το δελτίο τύπου που είχε εκδώσει το τότε Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας  ανέφερε: 
«Ενημερώθηκε χθες την 19:50 το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης του ΥΕΝΑΝΠ από το Α’ Λιμενικό Τμήμα του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, ότι κατά τη διάρκεια χειρισμών πρυμνοπλαγιοδέτησης το Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ ΙΙ», Ν.Μυτιλήνης 38, προσέκρουσε, από άγνωστη αιτία, με την πλώρη στην δεξιά πλευρά του Ε/Γ-Ο/Γ «ΡΟΔΑΝΘΗ», Ν.Π.9586, το οποίο βρισκόταν προσδεμένο στον προβλήτα του Αγ. Σπυρίδωνα του λιμένα Πειραιά. 

Το Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ», εκτελούσε δοκιμαστικό πλου, κενό επιβατών, με 27μελές πλήρωμα, όλοι καλά στην υγεία τους, ενώ το Ε/Γ-Ο/Γ «ΡΟΔΑΝΘΗ», είχε προγραμματισμένο απόπλου στις 20.00 από το λιμάνι του Πειραιά για Πάρο – Νάξο – ‘Ιο – Θήρα, με 112 επιβάτες και 60μελές πλήρωμα, όλοι καλά στην υγεία τους.
Στην ανωτέρω θαλάσσια περιοχή έσπευσαν προς παροχή βοηθείας δύο ρυμουλκά και την 20:30 το Ρ/Κ ‘’ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ’’ ρυμούλκησε το Ε/Γ-Ο/Γ «ΑΙΟΛΟΣ ΚΕΝΤΕΡΗΣ ΙΙ».
Με ασφάλεια αποβιβάστηκαν οι 112 επιβάτες του Ε/Γ-Ο/Γ «ΡΟΔΑΝΘΗ» στο λιμάνι του Πειραιά , ενώ στην περιοχή παρεβρέθησαν, για προληπτικούς λόγους, δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και ένα όχημα της Π.Υ. Οι επιβάτες προωθηθήκαν στους προορισμούς τους με το Ε/Γ-Ο/Γ «ΜΑΡΙΝΑ», σήμερα την 02:40.
Από την πρόσκρουση προκλήθηκαν υλικές ζημιές στα δύο πλοία, με αποτέλεσμα να απαγορευτεί ο απόπλου τους».

Το τελευταίο πλοίο της ΝΕΛ

Τον Απρίλιο του 2017  έγινε θέμα η ημιβύθιση στο λιμάνι του Αλχεθίρας του πιο δημοφιλούς  ταχυπλόου  monohull της NEΛ, του   «Παναγία Πάρου» το οποίο ήταν παροπλισμένο  και εγκαταλελειμμένο εδώ και τέσσερα χρόνια. Παρουσίασε εισροή υδάτων μετά  τη μεγάλη καταιγίδα που έπληξε  τη θάλασσα του Αλμποράν. Το ταλαιπωρημένο σκαρί  έγειρε στην αριστερή πλευρά του και ημιβυθίστηκε.  Το πλοίο είχε αγοραστεί τον Μάιο του 2-005 από τη ΝΕΛ. Τον Δεκέμβριο του 2012, εποχή κατά την οποία η ΝΕΛ αντιμετώπιζε σοβαρότατο προβλήματα  το πλοίο παροπλίζεται στο λιμάνι Αλχεθίρας.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης