Θεόδωρος Μαντάς: Μέσα από τη συλλογική προσπάθεια θα διεκδικήσουμε την βελτίωση της θέσης του δικηγόρου

Θεόδωρος Μαντάς: Μέσα από τη συλλογική προσπάθεια θα διεκδικήσουμε την βελτίωση της θέσης του δικηγόρου

Συνέντευξη του υποψηφίου για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Θεόδωρου Μαντά στις εκλογές της 26ης και 27ης Νοεμβρίου στο protothema.gr

Θεόδωρος Μαντάς: Μέσα από τη συλλογική προσπάθεια θα διεκδικήσουμε την βελτίωση της θέσης του δικηγόρου
«Ο  δικηγορικός κλάδος, που σήμερα βάλλεται από παντού, δεν μπορεί να κατευθύνεται σε λύσεις ατομικές, αλλά μέσα από μία συλλογική προσπάθεια να διεκδικήσουμε την βελτίωση της θέσης του δικηγόρου». Αυτό επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο protothema.gr, ο ποινικολόγος κ. Θεόδωρος Μαντάς υποψήφιος για την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας στις εκλογές της 26ης και 27ης Νοεμβρίου. 

Ο κ. Μαντάς στη συνέντευξή του μιλάει ακόμη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Δικαιοσύνη και τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης του θεσμού της Διαμεσολάβησης στη χώρα μας ως λύση για την αποσυμφόρηση του φόρτου των δικαστηρίων. 

Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι δικηγόροι, δηλώνει πως «ο κάθε Δικηγορικός Σύλλογος θα πρέπει να θεσμοθετήσει ένα ελάχιστο ποσό αξιοπρεπούς αμοιβής για τα νέα παιδιά», ενώ ερωτηθείς για τον περιβόητο «νόμο Παρασκευόπουλου» σημειώνει πως «ήρθε να απαντήσει στις άθλιες συνθήκες, στον υπερβολικό συνωστισμό στις φυλακές» πλην όμως - όπως λέει - δεν έχει  σε καμία περίπτωση μόνιμο χαρακτήρα και θα χρειαστούν δομικές αλλαγές. 

Τέλος, ο υποψήφιος για την  προεδρία του ΔΣΑ απευθύνει έκκληση στους συναδέλφους του να προσέλθουν όλοι στις κάλπες την ερχόμενη Κυριακή διότι, όπως επισημαίνει, «δεν μπορούμε να αφήνουμε την τύχη και την επιβίωση του κλάδου των δικηγόρων σε μειοψηφίες..». 

Κλείσιμο
Αναλυτικά, η συνέντευξη του κ. Μαντά έχει ως εξής:

Είστε υποψήφιος για την Προεδρία του ΔΣΑ. Ποιο είναι το «στίγμα» σας; Τι πρεσβεύετε;


Είναι γνωστό ότι προέρχομαι από το χώρο της Αριστεράς, στην οποία έχω διανύσει χρόνια διαδρομής. Όμως, σήμερα, στη διαδικασία της διεκδίκησης της προεδρίας του ΔΣΑ, για να προκύψει ένα Όργανο ικανό να αναβαθμίσει τους δικηγόρους δεν πρέπει να έχει χαρακτηριστικά κομματικά. Πρέπει να είναι πολιτικοποιημένη η προσπάθεια αυτή, χωρίς όμως σύνορα και αγκυλώσεις κομματικές, και, από την άποψη αυτή, η επιδίωξή μου είναι να καταγραφεί ως μία υπερκομματική υποψηφιότητα

Τι σας ώθησε να κατέλθετε τώρα υποψήφιος για την προεδρία του ΔΣΑ, δεδομένου ότι είστε επί σειρά ετών ένας έγκριτος και μάχιμος δικηγόρος;

Είναι γνωστή η διαδρομή μου όλα αυτά τα χρόνια. Από τα φοιτητικά έδρανα μέχρι και σήμερα, είναι διαρκής η ενασχόλησή μου με τα κοινά και στο πολιτικό και στο συνδικαλιστικό επίπεδο, με την έννοια, όμως, του ενεργού πολίτη. Πράγματι, είναι η πρώτη φορά που με ρόλο πρωταγωνιστικό βρίσκομαι μπροστά στην απόφαση να διεκδικήσω την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, κατ’ αρχήν γιατί πιστεύω ότι σε θεσμικό επίπεδο είναι το συλλογικό όργανο των δικηγόρων, που πρέπει επιτέλους ο ρόλος του να αναβαθμιστεί. Ο δικηγορικός κλάδος, που σήμερα βάλλεται από παντού, δεν μπορεί να κατευθύνεται σε λύσεις ατομικές, αλλά μέσα από μία συλλογική προσπάθεια να διεκδικήσουμε τη βελτίωση της θέσης του δικηγόρου.

Εκτός από το ασφαλιστικό ποια είναι τα υπόλοιπα ζητήματα που απασχολούν το δικηγορικό σώμα και στα οποία εσείς, εφόσον εκλεγείτε, θα δώσετε προτεραιότητα;

Δυστυχώς η Δικαιοσύνη απορροφάται όλο και περισσότερο από  τις γραφειοκρατικές πτυχές της και συχνά λησμονεί πως διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Η αποσυμφόρηση του φόρτου των δικαστηρίων εδράζεται τόσο στην κρατική πρωτοβουλία για αύξηση των δικαστικών λειτουργών αλλά και στην τόλμη για αποδοχή καινοτόμων εξωδικαστικών οδών επίλυσης των όποιων διαφορών. Μιλώ φυσικά για τον θεσμό της διαμεσολάβησης ο οποίος  ευδοκιμεί σε αλλοδαπές έννομες τάξεις με θαυματουργά αποτελέσματα αλλά σκοντάφτει στη χώρα μας και αντιμετωπίζεται με καχυποψία δεδομένης της λατρείας μας στο θεό της γραφειοκρατίας. Όσο αφορά τώρα τον νέο Κώδικα Πολιτικής  Δικονομίας κατ’ αρχάς γνώμη μου είναι ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση απλοποίησης της διαδικασίας και αποσυμφόρησης των δικαστηρίων.

Ωστόσο η μεταφορά  της διαδικασίας από τις δικαστικές αίθουσες στις γραμματείες των δικαστηρίων με την μορφή αλληλογραφίας μεταξύ διαδίκων δεν είμαι σίγουρος αν εξασφαλίζει  την αναγκαία δημοσιότητα και ίσως αποκόπτει τον λειτουργό της δικαιοσύνης από τα πραγματικά περιστατικά. 

Τι έχετε να πείτε στους νέους δικηγόρους που μαστίζονται, όπως όλος ο κλάδος, από την οικονομική κρίση και την συρρίκνωση της δικηγορικής ύλης;

Οι νέοι δικηγόροι είναι που βάλλονται περισσότερο από την προϊούσα κρίση. Οι προτάσεις που έχουμε είναι να υπάρξουν πρωτοβουλίες του ΔΣΑ, οι οποίες θα αναβαθμίζουν και θα διευρύνουν την επαγγελματική ύλη, και με τον τρόπο αυτό θα δημιουργούν θέσεις εργασίας και απασχόλησης των νέων δικηγόρων. Ο νέος δικηγόρος τα τελευταία χρόνια είδε τον Δικηγορικό Σύλλογο να απομακρύνεται από τα προβλήματά του. Η δική μας θέση είναι ο ΔΣΑ να ξαναβάλει στον πυρήνα του ενδιαφέροντός του τον νέο δικηγόρο και να τον στηρίξει στην προσπάθειά του για επιβίωση. Όσο αφορά το μισθολογικό κομμάτι για τους νέους δικηγόρους και ασκούμενους είναι πάγια θέση μου πως ο κάθε Δικηγορικός Σύλλογος θα πρέπει να θεσμοθετήσει ένα ελάχιστο ποσό αξιοπρεπούς αμοιβής για τα νέα παιδιά. Οι νέοι συνάδελφοι έχουν στεγάσει στην σταδιοδρομία τους όνειρα και ελπίδες, οφείλουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, όλοι εμείς να μην αφήσουμε τίποτα και κανέναν να κάνει έξωση στα όνειρα αυτά και τις ελπίδες.

Σας βρίσκει σύμφωνο ο «νόμος Παρασκευόπουλου» για τον οποίο έχει γίνει πολύς λόγος, καθώς επέφερε αθρόες αποφυλακίσεις καταδικασμένων για βαριά αδικήματα; Και αν όχι τι πρέπει να αλλάξει;

Η υφ’ όρον απόλυση του κρατουμένου προβλεπόταν ρητά στο άρθρο 99 ΠΚ και πριν την ψήφιση του ν. 4322/2015, όπου και διατηρήθηκε. Η διεύρυνση των περιπτώσεων για την υφ’ όρον απόλυση δια της ψήφισης του «νόμου Παρασκευόπουλου» κατέτεινε στην αποσυμφόρηση των φυλακών. Ο νόμος αυτός ήρθε να απαντήσει στις άθλιες συνθήκες, στον υπερβολικό συνωστισμό, απόρροια των μεγάλων ποινών, δυσανάλογων με την απαξία του αδικήματος. Δεν έχει  σε καμία περίπτωση μόνιμο χαρακτήρα, αλλά θα χρειαστούν δομικές αλλαγές, έτσι ώστε, να μην χρειάζονται έκτακτα μέτρα και η ζωή στη φυλακή να μην έχει τα χαρακτηριστικά της εκδίκησης και του βασανιστηρίου.

Κατά τις δικηγορικές εκλογές στο παρελθόν έχει σημειωθεί μεγάλη αποχή. Τι θα θέλατε να πείτε στους συναδέλφους σας εν όψει της εκλογικής αναμέτρησης για την προεδρία του ΔΣΑ;


Κάνω κάλεσμα-έκκληση, όπως τολμώ να το αποκαλέσω, να προσέλθουν όλοι οι συνάδελφοι στις κάλπες. Δεν μπορούμε να αφήνουμε την τύχη και την επιβίωση του κλάδου των δικηγόρων σε μειοψηφίες που προσέρχονται και συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες. Όσο περισσότερο αυξηθεί ο αριθμός αυτών που συμμετέχουν τόσο μεγαλύτερη προσδοκία έχουμε για την αναβάθμιση του ΔΣΑ.

Με μία πρόταση πώς θα χαρακτηρίζατε την σημερινή κατάσταση στη Δικαιοσύνη;

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, δυστυχώς η Δικαιοσύνη απορροφάται όλο και περισσότερο από  στις γραφειοκρατικές πτυχές της και συχνά λησμονεί πως διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης