Φωτογραφίες: «Νίκησαν» τον καρκίνο του αίματος και συνάντησαν τους σωτήρες τους

Τέσσερις λήπτες συνάντησαν τους δότες μυελού των οστών που τους άλλαξαν τη ζωή - Η λήψη του δείγματος διαρκεί δύο λεπτά και σώζει ανθρώπινες ζωές

«Μαζί χτίζουμε γέφυρες ζωής». Το μήνυμα του Συλλόγου Φίλων παιδιών με Καρκίνο ΦΛΟΓΑ και του Κέντρου Δωρεάς Μυελού Οστών Πανεπιστήμιου Πάτρας (ΚΕΔΜΟΠ) έλαβε σάρκα και οστά, ουσιαστικό και απτό περιεχόμενο, το βράδυ της Δευτέρας, στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, όπου συγκεντρώθηκαν 58 δότες, 58 «ευλογημένοι άνθρωποι» όπως προσδιορίστηκαν, που αξιώθηκαν να χτίσουν τις πιο στέρεες και άρρηκτες γέφυρες ζωής, αυτές μεταξύ ανθρώπων.  Ισάριθμα παιδιά, φιλοξενούμενα στον ξενώνα της ΦΛΟΓΑΣ τους πρόσφεραν συμβολικά δώρα, τις ζωγραφιές τους, για να τους ευχαριστήσουν για την προσφορά τους. 

Στη διάρκεια μιας εξαιρετικά φορτισμένης και συγκινητικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τους δυο φορείς, ΦΛΟΓΑ και ΚΕΔΜΟΠ -φορείς αναφοράς στο πεδίο του εθελοντισμού και στην υγεία- παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, συναντήθηκαν επίσης τέσσερις δότες με τους ισάριθμους λήπτες της δωρεάς, δηλαδή του μυελού των οστών, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας, πίστης, ζωής. 

«Με τη σημερινή εκδήλωση ας ανάψουμε όλοι μαζί τη ΦΛΟΓΑ, γιατί είναι ο βασικός πυλώνας στήριξης των παιδιών με καρκίνο. Προσωπικά είμαι εδώ όχι μόνο με την ιδιότητα μου του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και ως άνθρωπος που πάντοτε στηρίζω τέτοιες σημαντικές και ουσιαστικές δράσεις» είπε στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος. 



Εμφανώς συγκινημένη και η «ψυχή» της ΦΛΟΓΑΣ, η κυρία Μαρία Τρυφωνίδου, δήλωσε πως ο ξενώνας της ΦΛΟΓΑΣ συμπληρώνει εφέτος 35 χρόνια ζωής και φιλοξενίας των παιδιών με καρκίνο, και πως το έργο τους δεν θα σταματήσει όσο θα υπάρχει ανάγκη μέριμνας και φροντίδας των μικρών ασθενών με καρκίνο. Στην «εθνική δεξαμενή» με δότες μυελού των οστών υπάρχουν πλέον, όπως ανέφερε, 50.000 εθελοντές δότες, γεγονός που σημαίνει ότι  μπορεί να γίνει μια μείζονα προσπάθεια να αναζητηθεί μόσχευμα, δηλαδή μυελός οστών, για όσους ασθενείς το χρειάζονται και να μην ανατρέχουμε κατευθείαν στην παγκόσμια δεξαμενή. Επισήμανε βεβαίως ότι πρέπει να διανυθεί ικανή απόσταση ακόμη  ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 200.000 δοτών στην εγχώρια δεξαμενή και  να καλύπτονται οι ανάγκες όσων χρειάζονται μεταμόσχευση μυελού των οστών. «Με τη σημερινή εκδήλωση στέλνουμε το μήνυμα ότι η δωρεά μυελού των οστών είναι μια μεγαλειώδης και τόσο απλή πράξη: διαρκεί μόλις δυο λεπτά η λήψη του δείγματος και σώζει ανθρώπινες ζωές!» είπε η κυρία Τρυφωνίδου και απηύθυνε πρόσκληση σε όλους να γίνουν δωρητές μυελού των οστών, δωρητές ζωής. 
Εάν αναλογιστεί κάποιος ότι για τους περισσότερους ασθενείς με καρκίνο του αίματος η μεταμόσχευση του μυελού των οστών είναι η μόνη τους ελπίδα ( 3 στους 10 θα βρουν συμβατό δότη από την οικογένεια τους, η ζωή όμως των άλλων 7 εξαρτάται μόνο από τους εθελοντές δότες μυελού των οστών), αντιλαμβάνεται ποσό σημαντική είναι η δωρεά. 



«Οι δότες μας έχουν προσφέρει τα πολύτιμα κύτταρα τους σε όλη την Ελλάδα, όπου χρειάστηκε. Μας δίδαξαν και συνεχίζουν να μας διδάσκουν τι σημαίνει αγάπη, προσφορά» είπε ο κ. Αλέξανδρος Σπυριδωνίδης, διευθυντής της Μονάδας Μεταμοσχεύσεων Μυελού των Οστών στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου και διευθυντής του ΚΕΔΜΟΠ, καλώντας στην σκηνή τους 58 δότες που είχαν βρεθεί συμβατοί με ασθενείς, πρόσφεραν τα κύτταρα τους και χάρισαν ζωή. Δεκάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας, άνδρες, γυναίκες, ανέβηκαν στην σκηνή του Ελληνικού Κόσμου, αμήχανοι αλλά χαμογελαστοί και βρέθηκαν κάτω από τα δυνατά φώτα με τα οποία  τους φώτιζαν οι εκατοντάδες θεατές της πλατείας  - σημειωτέον όλοι όσοι  προσέρχονταν στον χώρο ελάμβαναν ένα μικρό φακό για να φωτίσουν τους εθελοντές δότες μυελού των οστών στην σκηνή, για να φωτίσουν τους ανθρώπους και κυρίως την πράξη τους. 58 άνθρωποι έγιναν για λίγα λεπτά οι πιο ουσιαστικοί πρωταγωνιστές μιας παράστασης ζωής τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ισάριθμους ανθρώπους που έσωσαν, χειροκροτήθηκαν θερμά και πυροδότησαν το πιο λυτρωτικό κλάμα στο κοινό της πλατείας, κλάμα χαράς για όσους πήραν τη ζωή που τους χαρίστηκε αλλά και λύπης για εκείνους που δεν βρέθηκε κανείς να τους τη χαρίσει...

«Τέσσερις ήρωες της ζωής, τέσσερις άνθρωποι κάθε ηλικίας που βγήκαν νικητές από τη μάχη τους με την ασθένεια, με τον καρκίνο του αίματος, θα συναντηθούν απόψε για πρώτη φορά με τους δότες τους. Είναι άγνωστοι συγγενείς εξ αίματος»: Με αυτά τα λόγια περιέγραψε η ηθοποιός κυρία Ελένη Ζιώγα που παρουσίασε την εκδήλωση, τη «συνάντηση» επί σκηνής οκτώ ανθρώπων, τεσσάρων ζευγαριών δοτών-ληπτών μυελού των οστών. 

Σημειώνεται ότι ο νόμος ορίζει ότι δότης-λήπτης καλύπτονται από ανωνυμία για δυο χρόνια αλλά μετά έχουν δικαίωμα να γνωρίσουν εάν το επιθυμούν ο ένας τον άλλο. 
Πρώτος υποδέχτηκε τον δωρητή του ο κ. Απόστολος Παρασκευάς. Ο νέος άνδρας από τη Χίο βρέθηκε αίφνης από το νησί του στην Πάτρα πριν από τρία χρόνια όταν διαγνώστηκε με λευχαιμία. Όντας ασθενής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης προσπαθούσε να βρει δύναμη και να πιστέψει πως θα βρεθεί ένας άνθρωπος να του χαρίσει ζωή. Αυτός ο άνθρωπος βρέθηκε, ήταν η κυρία Ελένη Νταλαμπίρα. Η συνάντηση τους το βράδυ της Δευτέρας στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού ήταν γεμάτη σιωπή και σφιχτή, παρατεταμένη αγκαλιά...



Η κυρία Δέσποινα Κατσουγιάννη, μια 65χρονη γυναίκα από τα Γρεβενά, έμαθε ότι το δικό της δώρο ζωής είχε αφετηρία τη Θεσσαλονίκη. Καθισμένη σε μια καρέκλα στην σκηνή άκουσε συγκινημένη ότι ο δότης μυελού των οστών για εκείνη ήταν ο κ. Στέλιος Φωτακίδης. «Ένιωσα τόσο όμορφα όταν μου τηλεφώνησαν και με ενημέρωσαν πως ήμουν συμβατός με ασθενή που χρειαζόταν το αίμα μου, που μπορώ να συγκρίνω αυτό το συναίσθημα που με πλημμύρισε με εκείνα τα δευτερόλεπτα που άκουσα από τη γυναίκα μου ότι είναι έγκυος και περιμένει το παιδί μας» περιέγραψε ο κ. Σπυριδωνίδης το πώς είχε βιώσει ο δότης το γεγονός. Η αφήγηση του διευθυντή του Κέντρου γινόταν με φόντο το ζευγάρι, την κυρία Κατσουγιάννη με τον κ. Φωτακίδη να αγκαλιάζονται και να συζητούν συγκινημένοι.



Το τρίτο ζευγάρι που συναντήθηκε στη σκηνή ήταν η κυρία Μαρία Διαμαντοπούλου με την Τζέσικα από τη Γερμανία. «Η Μαρία πολεμούσε πολλά χρόνια με το νόσημα της. Για εκείνη το δώρο ζωής ήρθε από τη Γερμανία. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών έγινε, η Μαρία έγινε καλά, και ήρθε πλέον η ώρα να συναντήσει τη δότρια, τη Τζέσικα περιέγραφε ο γιατρός όσο οι δυο γυναίκες αγκαλιάζονταν επάνω στη σκηνή. 



Ο μόλις 4 χρόνων Άγγελος Ιωσήφ Πιπέρης, κυριολεκτικά ένας μικρός Άγγελος επάνω στη σκηνή, περίμενε υπομονετικά στην αγκαλιά της μητέρας του να συναντήσει το δικό του «ταίρι», τον δικό του «σωτήρα». Ήταν μόλις 18 μηνών όταν διαγνώστηκε με λευχαιμία, αρχίζοντας ένα δύσκολο ταξίδι για τον ίδιο με συνοδοιπόρους τους γονείς του. «Δότης βρέθηκε σχετικά γρήγορα, όμως μετά την αρχική του συμφωνία άλλαξε γνώμη και δεν προχώρησε στη δωρεά μυελού των οστών" περίγραφε η μητέρα του, κυρία Ραφαέλα Πιπέρη, τις δραματικές στιγμές που περνούσε με το παιδί, κι ενώ είχε αφήσει το σπίτι τους στην Καβάλα για να νοσηλεύεται το παιδί πια σε νοσοκομείο. 



Δηλώνει όμως πως δεν έχασε την πίστη της ούτε στιγμή πως θα βρεθεί το δώρο ζωής για τον μικρό Άγγελο Ιωσήφ. Το δώρο ζωής προσφέρθηκε από την Πάτρα. Ο 52χρονος κ. Σπύρος Δημόπουλος βρέθηκε συμβατός με τον μικρό Άγγελο Ιωσήφ. «Ήταν μονόδρομος για μένα. Ήμουν απόλυτα συνειδητοποιημένος όταν δήλωσα εθελοντής δότης μυελού των οστών. Ήθελα πολύ να βρεθώ συμβατός με κάποιον ασθενή και να μπορέσω να βοηθήσω. Κι ένιωσα ευλογημένος που συνέβη αυτό» είπε συγκινημένος στο protothema.gr ο κ. Δημόπουλος, χαρίζοντας το πιο τρυφερό, υγρό του βλέμμα στον μικρο Άγγελο Ιωσήφ....
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr