Παρακράτηση μισθού σε Αρεοπαγίτη επειδή καθυστερούσε υποθέσεις

Συνολικά καθυστερούσε έκδοση 132 αποφάσεων, εκ των οποίων οι 28 είναι από το 2012, όταν ακόμα είχε το βαθμό του προέδρου Εφετών Πειραιά.

Η πειθαρχική ποινή της παρακράτησης των αποδοχών δύο μηνών επιβλήθηκε από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο σε εν  ενεργεία αρεοπαγίτη λόγω του μεγάλου όγκου καθυστερήσεων στην έκδοση αποφάσεων.         

Μάλιστα, σε δύο περιπτώσεις η καθυστέρηση έκδοσης των σχετικών αρεοπαγιτικών αποφάσεων είχε ως αποτέλεσμα να επέλθει παραγραφή των αδικημάτων, τα οποία ήταν πλημμελήματα. Υπενθυμίζεται ότι τα πλημμελήματα  παραγράφονται μετά την παρέλευση 5ετίας.

Ο εν λόγω αρεοπαγίτης αρχικά καθυστερούσε συνολικά την έκδοση 132 αποφάσεων, εκ των οποίων οι 28 είναι από το 2012, όταν ακόμα είχε το βαθμό του προέδρου Εφετών Πειραιά.

Μετά από διαμαρτυρίες και επιστολές δικηγόρων η τότε πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, με αλλεπάλληλες επιστολές της, ζήτησε από τον εν λόγω αρεοπαγίτη την δημοσίευση των καθυστερούμενων αποφάσεων.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής άσκησε σε βάρος του αρεοπαγίτη πειθαρχική αγωγή ενώπιον του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου  και ορίστηκε εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Σπυρίδων Μαρκάτος.

Κατόπιν αυτών, τον περασμένο Σεπτέμβριο που ξεκίνησε η σε βάρος του πειθαρχική διαδικασία  ο αριθμός των εκκρεμών υποθέσεων είχε μειωθεί στις 96 εκ των οποίων οι 24 ήταν από το έτος 2012 όταν ακόμη κατείχε το βαθμό του προέδρου Εφετών Πειραιά.

Ενώπιον των  πειθαρχικών δικαστών προσκόμισε εκθέσεις επιθεωρήσεων του παρελθόντος και σχετικά πρόσφατες από τις οποίες δεν υπήρξαν αναφορές σε καθυστερήσεις στην έκδοση των αποφάσεων που είχε χρεωθεί.

Υποστήριξε ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται «σε καταβολή των δυνάμεών του, η οποία δεν έχει καταστεί δυνατόν να διαγνωστεί ιατρικά», ενώ σε υπόμνημά του κάνει λόγο για «μια ανεξήγητη και επίμονη καταβολή των δυνάμεων, της οποία τα αίτια δεν κατέστη δυνατόν να διαγνωστεί ιατρικά με βεβαιότητα».

Ακόμη, ανέφερε ότι για τους ίδιους λόγους δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί πλήρως στις επιστολές της προέδρου του Αρείου Πάγου για επίσπευση δημοσίευσης των αποφάσεων που είχαν δικαστεί την διετία 2014-2015.

Το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο αναφέρει στην απόφασή του ότι οι ισχυρισμοί του κρίνονται αόριστοι, ενώ τα ιατρικά έγγραφα που προσκόμισε έχουν ημερομηνία μεταγενέστερη της άσκησης της πειθαρχική δίωξης, εκτός ενός.

Έτσι, το Πειθαρχικό έκρινε «αδικαιολόγητη» την καθυστέρηση  στην εκτέλεση των υπηρεσιακών του καθηκόντων η οποία  οφείλεται  σε αμέλεια.

Τελικά, το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, αφού έλαβε υπόψη του  τις έως τώρα εκθέσεις των επιθεωρητών και το γεγονός ότι  διανύει το τελευταίο έτος της δικαστικής του σταδιοδρομίας, του επέβαλε την πειθαρχική ποινή του προστίμου ίσου με τις καθαρές αποδοχές δύο μηνών, οι οποίες θα παρακρατηθούν σε 8 μηνιαίες δόσεις.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Πειθαρχικού Συμβουλίου και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου μειοψήφησε υποστηρίζοντας ότι η προσήκουσα ποινή που πρέπει να επιβληθεί είναι αυτή της οριστικής παύσης. Και αυτό γιατί το    πειθαρχικό παράπτωμα στο οποίο υπέπεσε θίγει σοβαρά το κύρος της Δικαιοσύνης και η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Παράλληλα, η σύμβουλος Επικρατείας (προήχθη ήδη σε αντιπρόεδρο του ΣτΕ) Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Σπυρίδων Ψυχομάνης υποστήριξαν ότι η προσήκουσα ποινή είναι αυτή της προσωρινής παύσης των τριών μηνών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr