Πρόεδρος του ΣτΕ: Καταγγέλλω Κοντονή για «ωμή» παρέμβαση στη Δικαιοσύνη
10.12.2017
17:02
«Υποδείξεις δεν δεχόμαστε από πουθενά. Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Υπάρχουν όρια στα λόγια» είπε ο Νίκος Σακελλαρίου, παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης - Για αναιτιολόγητη επίθεση κάνει λόγο, σε δήλωσή του, ο Σταύρος Κοντονής
Στο αποκορύφωμά της έφτασε σήμερα η αντιπαράθεση μεταξύ των δικαστών και της κυβέρνησης κατά τη σημερινή 33η τακτική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος.
Η γενική συνέλευση των Εισαγγελέων πραγματοποιήθηκε μέσα σε έντονο κλίμα αντιπαραθέσεων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ανέφερε ότι για την κυβέρνηση το ζήτημα της πάταξης της διαφθοράς είναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα.
«Η κατάσταση που επικρατούσε σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολίτικης και κοινωνικής ζωής πρέπει να λάβει τέλος. Ήταν μία κατάσταση προσβλητική για τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό είχε κατακλύσει τα πάντα. Δέσμευση της Κυβέρνησης είναι ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να λάβει τέλος και θα λάβει τέλος με τη δική σας προσπάθεια. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει κατ επανάληψη την εμπιστοσύνη στους έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, Όχι μόνο με νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και με την τοποθέτηση τους σε κρίσιμα όργανα, όχι δικαστικά, που μέσω αυτών απονέμεται Δικαιοσύνη.
Η γενική συνέλευση των Εισαγγελέων πραγματοποιήθηκε μέσα σε έντονο κλίμα αντιπαραθέσεων.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ανέφερε ότι για την κυβέρνηση το ζήτημα της πάταξης της διαφθοράς είναι κεντρικό πολιτικό ζήτημα.
«Η κατάσταση που επικρατούσε σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολίτικης και κοινωνικής ζωής πρέπει να λάβει τέλος. Ήταν μία κατάσταση προσβλητική για τους θεσμούς της Δημοκρατίας. Δυστυχώς το φαινόμενο αυτό είχε κατακλύσει τα πάντα. Δέσμευση της Κυβέρνησης είναι ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να λάβει τέλος και θα λάβει τέλος με τη δική σας προσπάθεια. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει κατ επανάληψη την εμπιστοσύνη στους έλληνες δικαστές και εισαγγελείς, Όχι μόνο με νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και με την τοποθέτηση τους σε κρίσιμα όργανα, όχι δικαστικά, που μέσω αυτών απονέμεται Δικαιοσύνη.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα. Ολοκληρώθηκαν και άμεσα θα υπάρξει στελέχωση όλων των δικαστηρίων της χώρας από προσωπικό. Προχωράμε σε επίπεδο υποδομής των δικαστηρίων. Υλοποιήσαμε την αύξηση των οργανικών θέσεων στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και των Εισαγγελιών Εφετών και σας υπόσχομαι πως του χρόνου θα αυξήσουμε και τις οργανικές θέσεις στους εισαγγελείς πλημμελειοδικών.
Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διάσπασης του Πρωτοδικείου Αθηνών που οι συνθήκες εργασίας ξεπερνάνε κάθε φαντασία. Να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος του 1981 για τη διάσπαση του Πρωτοδικείου. Όνειδος για μία ευνομούμενη πολιτεία να υπάρχει νόμος από το 1981 για τη λύση του προβλήματος και κανένας να μην παίρνει μία γενναία απόφαση για την υλοποίηση του νόμου. Την μεθεπόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνάντηση με Δημάρχους και περιφέρεια. Και πιστεύω ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.
Τελειώνουν οι εργασίες της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη Δικαστική Αστυνομία. Το σχέδιο νόμου μετά από διαβουλεύσεις θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε όλα. Υπάρχουν προβλήματα όχι μόνο όταν ένα βούλευμα κάνει να εκδοθεί πάνω από ένα χρόνο από όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας παρέδωσε την πρόταση. Το κρίσιμο βούλευμα περίμενε η κοινωνία πάνω από 13 μήνες. Δοκιμάστηκαν οι αντοχές της Δικαιοσύνης. Πρωτόγνωρο να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Αποφάσεις δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. Πρόβλημα είναι επίσης το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ απόφαση που ακυρώνει τον έλεγχο των δηλώσεων του πόθεν έσχες».
Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει ο κ. Σακελλαρίου, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Κοντονή του λέει: «Σας παρακαλώ παρερμηνεύετε, θα με αναγκάσετε να αποχωρήσω».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης συνέχισε, λέγοντας ότι όπως στο πολιτικό προσωπικό όλης της χώρας δέχεται τον έλεγχο, άλλο τόσο η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία του ελέγχου.
Ακόμα, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι θα πρέπει στον τομέα των ανακοινώσεων δικαστικών Ενώσεων να υπάρχει μια αυτοσυγκράτηση.
Μάλιστα επικαλέστηκε παλαιά ανακοίνωση της ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (23.7.2017) περί Τουρκίας και Πολωνίας, ενώ δύο ημέρες πριν, όπως είπε η ίδια Ένωση εξέδωσε αντίθετη ανακοίνωση για τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν Έκανε έκκληση ο υπουργός Δικαιοσύνης για αυτοσυγκράτηση όταν οι δικαστικές Ενώσεις εκδίδουν ανακοινώσεις γιατί αντίθετα τορπιλίζουν το κλίμα συνεννόησης που η κυβέρνηση επιδιώκει διακαώς με τους δικαστικούς λειτουργούς.
Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι υπάρχει εκτεταμένη παραπληροφόρηση και προσέθεσε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που υφίσταται προστατεύει την πρώτη κατοικία δανειοληπτών μέχρι μεγάλου ποσού.
«Σε πολλές περιπτώσεις δανειολήπτες δεν εισέφεραν ούτε ένα ευρώ. Όλοι όσοι έχουν πρόβλημα να απευθύνθηκαν στη Δικαιοσύνη και είναι βέβαιον ότι τα Ειρηνοδικεία θα προστατεύουν τους φτωχούς συμπολίτες μας που βρέθηκαν στο έλεος τους και προσέθεσε, η Κυβέρνηση δεν θα τους αφήσει στο έλεός τους.
Έχει φτάσει σε σημείο να βαπτίζονται πρώτη κατοικία σπίτια με πισίνες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πληρώνουν αδρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών».
Μετά από λίγο έλαβε το λόγο ο πρόεδρος του ΣτΕ και ανέβηκε στο βήμα, τονίζοντας:
«Μετά την τελευταία τοποθέτησή μου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της δημοκρατίας ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση Δικαιοσύνης και Κυβέρνησης. Είδα όμως ότι η αντιπαράθεση αυτή να αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Καταγγέλλω από το βήμα αυτό την ''ωμή'' παρέμβαση στην Δικαιοσύνη.
Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά, Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα.
Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τον πόθεν έσχες γιατί η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη. Οι δικαστικές αποφάσεις θέλει δεν θέλει κανείς πρέπει να γίνονται σεβαστές γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίηση μας, μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια παρουσία μου κύριε υπουργέ ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτρης Ασπρογέρακας, μόλις ο κ. Κοντονής κατέβηκε από το βήμα, απάντησε στον υπουργό Δικαιοσύνης για το πόθεν έσχες: «Ούτε έγκλημα ούτε απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων είναι. Φέρτε μας νόμο και θα καταθέσουμε αυτά που πρέπει. Οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί θα καταθέσουν όλα όσα πρέπει ενσυνειδήτως. Για τις δικαστικές αποφάσεις, ο εισαγγελέας εφαρμόζει τον νόμο.
Η δικαστική απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί από όλους. Ακόμα και οι μη αρεστές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται. Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από δικαστή να προχωρήσει στην έκδοση βουλεύματος εξάλλου υπήρχε μειοψηφία».
Όμως, απάντησε ο κ. Κοντονής, στον πρόεδρο της Ένωσης ότι όταν υπάρχουν εξαιρέσεις από τις δηλώσεις πόθεν έσχες για τα χρήματα σε θυρίδες ή αλλού, τότε φαλκιδεύεται ο νόμος. Αυτό που ισχύει για όλους πρέπει να ισχύει πρωτίστως για δικαστικούς. Δεν είπε η Κυβέρνηση ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς θέλησαν να κρύψουν παράνομα προϊόντα. Αυτό είναι ερμηνεία. Δεν κάναμε δίκη προθέσεων. Ούτε ότι υπάρχουν επίορκοι δικαστές. Αυτά είναι πέρα από την Κυβέρνηση.
Επανήλθε όμως ο κ. Ασπρογέρακας, επισημαίνοντας ότι σε κάθε συνταγματικά προσδιορισμένη χώρα υπάρχει ένα ανώτατο δικαστήριο. Αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο να μην καταθέσουμε πόθεν έσχες.
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Νίκος Σαλάτας τόνισε ότι δεχόμαστε τον έλεγχο, αλλά δεν μπορεί να έρχεται εδώ ο υπουργός Δικαιοσύνης και να μας μαλώνει και προσέθεσε ότι δεν μπορεί ο κ. Κοντονής να μιλάει με αυτό το ύφος.
Ακόμη, ο κ. Σαλάτας ανέφερε ότι ο κ. Κοντονής δεν γνωρίζει τη διάκριση των εξουσιών και για το λόγω αυτό έχει αυτή την συμπεριφορά.
Ως προς το βούλευμα το οποίο είχε αναφέρει προηγουμένως ο κ. Κοντονης ότι έκανε 13 μήνες να εκδοθεί, ο κ. Σαλάτας είπε ότι υπήρξαν τουλάχιστον 5 αιτήσεις εξαιρέσεως, ενώ 2 κατέθεσαν αιτήσεις αποχής λόγω κωλύματος, που καθυστέρησαν την έκδοσή του διαφορετικά θα είχε εκδοθεί σε 6 μήνες
Καταπέλτης ήταν ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραγκούνης στον χαιρετισμό του κατά την διάρκεια των εργασιών της εν λόγω γενικής συνέλευσης.
Κατ΄ αρχάς ο κ. Καραγκούνης τόνισε «ανεξάρτητα των φάλτσων της πολιτικής που εσχάτως δυστυχής είναι πάρα πολλά, η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη και το έχει αποδείξει παρά πολλές φορές» και προσέθεσε: «Και είναι μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη η οποία σκέφτεται με βάση αυτό κάθε αυτό το νόμο και έχει καταφέρει με την έννοια αυτή να είναι και ένα βήμα μπροστά από την πολιτική».
Στην συνέχεια επισήμανε ο κ. Καραγκούνης:
«Προς επίρρωση των όσων λύω θα σας δώσω δυο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα από την πρόσφατη επικαιρότητα. Το πρώτο παράδειγμα έχει να κάνει με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπου ήταν σαφές τι ήθελε και τι επεδίωκε να κάνει η Κυβέρνηση.
Όμως η Δικαιοσύνη δεν λειτούργησε ως πολιτικό παραμάγαζο. Κάθε άλλο. Λειτούργησε μόνο με βάση το νόμο και το Σύνταγμα. Και αυτό δείχνει πόσο ανεξάρτητη είναι σε ένα θέμα που ήταν κομβικής ιδιαίτερα κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση.
Διότι άκουσα τον υπουργό Δικαιοσύνης νωρίτερα να μιλά για πάταξη της διαφθοράς Πάταξη της διαφθοράς με βοσκοτόπια με προνομιακές χορηγήσεις δανείων σε επίδοξους καναλάρχες και με Παδόπουλους δεν γίνεται.
Αυτό λέγεται δημιουργία νέων μπλοκ και συστήματος διαφθοράς.
Ένα δεύτερο παράδειγμα ακόμη πιο σημαντικό που καταδεικνύει πολύ πιο έντονα ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε Δικαιοσύνη σκοπιμότητας φαίνεται από την υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών. Οι δικαστές και πάλι για ένα θέμα που αφορούσε και επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και σε αυτή την περίπτωση δεν έδωσαν σημασία σε οποιεσδήποτε παραινέσεις, υποσχέσεις ή συστάσεις και άκουσαν τον νόμο το Σύνταγμα και την συνείδηση στους.
Αναφέρθηκα σε αυτές τις δυο πολύ σημαντικές περιπτώσεις γιατί τις ξέρει ο κάθε Έλληνας και καταδεικνυουν αυτό που εγώ από πρώτο χέρι έχω γνωρίσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ότι όταν η πολιτική ανεξαρτήτως παρατάξεων γκρινιάζει για την Δικαιοσύνη αυτόματα σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί σωστά».
Κλείνοντας ο κ. Καραγκούνης αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς, τονίζοντας:
«Άκουγα νωρίτερα τον υπουργό να κάνει αναφορά στους πλειστηριασμούς. Ακόμα θυμάται ο κόσμος τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του να φωνάζουν κανένα προσέξτε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Τότε δεν υπήρχε πρόβλημα ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών;
Και φθάσαμε τελικά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ξηλώθηκε ο νόμος Κατσέλη και τρέχει ο κόσμος να σώσει το σπίτι του».
Ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Ασπρογέρακας στην κεντρική του ομιλία αναφέρθηκε τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης και για την ανάγκη αποκέντρωσης των δικαστηρίων, ενω αναφέρθηκε για τις αρνητικές συνθήκες λειτουργίας των δικαστηρίων και κυρίως της Εισαγγελίας Εφετών και του Εφετείου Αθηνών που κατακλύζονται από πληθώρα εγγράφων.
Τη χρονιά που πέρασε απασχόλησε ποικιλοτρόπως την Ελληνική κοινωνία η κριτική των αποφάσεων και των εισαγγελικών ενεργειών. Η δικαστική λειτουργία δεν είναι πολιτική εξουσία. Ποιό είναι το όριο του δημοσίου λόγου για την άσκηση κριτικής στη Δικαιοσύνης. Οι δικαστές και οι Ενώσεις τους μπορούν να συμμετέχουν στη συζήτηση με φειδώ. Απαντήσεις δικαστών που εκφεύγουν των ορίων των Ενώσεων εκθέτουν τη Δικαιοσύνη. Αυτονόητο ότι οι εισαγγελικές πράξεις και οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε κριτική.
Είμαστε υπερήφανοι οι εισαγγελείς της χώρας για το βαθμό της ανεξαρτησίας μας. Περιμένουμε το νομοσχέδιο για τη Δικαστική Αστυνομία που όπως μαθαίνουμε είναι έτοιμο.
Ως προς το θέμα των συντάξεων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών ο κ. Ασπρογέρακας επισήμανε ότι η Πολιτεία πρέπει να δώσει λύση. Το βασικό στοιχείο της θεσμικής ανεξαρτησίας δικαστή και εισαγγελέα είναι η αποστολή αυτή να εκτιμάται και να αποτιμάται με τον ορθό τρόπο από την Πολιτεία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, δήλωσε: «Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία».
Παράλληλα, προσέθεσε ο κ. Κοντονής: «Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω αυτονόητα δε θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Άλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους, όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους».
Συνεχίζονται οι εργασίες την ερχόμενη Κυριακή
Οι εργασίες της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος θα συνεχιστούν την ερχόμενη Κυριακή, λόγω μη απαρτίας, καθώς δεν προσήλθαν ειδικά οι νέοι εισαγγελείς.
Μάλιστα, ο κ. Ασπρογέρακας έκανε έκκληση να προσέρχονται οι νέοι εισαγγελείς στις γενικές συνελεύσεις της Ένωσης και να μην την αφήσουν να σιωπήσει.
Στην γενική συνέλευση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν, μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας και Ξένη Δημητρίου, η γενική επίτροπος επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχία Φουντουλάκη, εκπρόσωποι των κομμάτων και των άλλων δικαστικών Ενώσεων.
Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία διάσπασης του Πρωτοδικείου Αθηνών που οι συνθήκες εργασίας ξεπερνάνε κάθε φαντασία. Να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος του 1981 για τη διάσπαση του Πρωτοδικείου. Όνειδος για μία ευνομούμενη πολιτεία να υπάρχει νόμος από το 1981 για τη λύση του προβλήματος και κανένας να μην παίρνει μία γενναία απόφαση για την υλοποίηση του νόμου. Την μεθεπόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνάντηση με Δημάρχους και περιφέρεια. Και πιστεύω ότι μέσα στο 2018 θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας.
Τελειώνουν οι εργασίες της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τη Δικαστική Αστυνομία. Το σχέδιο νόμου μετά από διαβουλεύσεις θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε όλα. Υπάρχουν προβλήματα όχι μόνο όταν ένα βούλευμα κάνει να εκδοθεί πάνω από ένα χρόνο από όταν ο αρμόδιος εισαγγελέας παρέδωσε την πρόταση. Το κρίσιμο βούλευμα περίμενε η κοινωνία πάνω από 13 μήνες. Δοκιμάστηκαν οι αντοχές της Δικαιοσύνης. Πρωτόγνωρο να υπάρχει τέτοια καθυστέρηση για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα. Αποφάσεις δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το ανέλεγκτο της δικαστικής κρίσης. Πρόβλημα είναι επίσης το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ απόφαση που ακυρώνει τον έλεγχο των δηλώσεων του πόθεν έσχες».
Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει ο κ. Σακελλαρίου, ο οποίος απευθυνόμενος στον κ. Κοντονή του λέει: «Σας παρακαλώ παρερμηνεύετε, θα με αναγκάσετε να αποχωρήσω».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης συνέχισε, λέγοντας ότι όπως στο πολιτικό προσωπικό όλης της χώρας δέχεται τον έλεγχο, άλλο τόσο η κοινωνία πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία του ελέγχου.
Ακόμα, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι θα πρέπει στον τομέα των ανακοινώσεων δικαστικών Ενώσεων να υπάρχει μια αυτοσυγκράτηση.
Μάλιστα επικαλέστηκε παλαιά ανακοίνωση της ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (23.7.2017) περί Τουρκίας και Πολωνίας, ενώ δύο ημέρες πριν, όπως είπε η ίδια Ένωση εξέδωσε αντίθετη ανακοίνωση για τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν Έκανε έκκληση ο υπουργός Δικαιοσύνης για αυτοσυγκράτηση όταν οι δικαστικές Ενώσεις εκδίδουν ανακοινώσεις γιατί αντίθετα τορπιλίζουν το κλίμα συνεννόησης που η κυβέρνηση επιδιώκει διακαώς με τους δικαστικούς λειτουργούς.
Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι υπάρχει εκτεταμένη παραπληροφόρηση και προσέθεσε ότι το νομοθετικό πλαίσιο που υφίσταται προστατεύει την πρώτη κατοικία δανειοληπτών μέχρι μεγάλου ποσού.
«Σε πολλές περιπτώσεις δανειολήπτες δεν εισέφεραν ούτε ένα ευρώ. Όλοι όσοι έχουν πρόβλημα να απευθύνθηκαν στη Δικαιοσύνη και είναι βέβαιον ότι τα Ειρηνοδικεία θα προστατεύουν τους φτωχούς συμπολίτες μας που βρέθηκαν στο έλεος τους και προσέθεσε, η Κυβέρνηση δεν θα τους αφήσει στο έλεός τους.
Έχει φτάσει σε σημείο να βαπτίζονται πρώτη κατοικία σπίτια με πισίνες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να πληρώνουν αδρά τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών».
Νικόλαος Σακελλαρίου
Μετά από λίγο έλαβε το λόγο ο πρόεδρος του ΣτΕ και ανέβηκε στο βήμα, τονίζοντας:
«Μετά την τελευταία τοποθέτησή μου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της δημοκρατίας ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση Δικαιοσύνης και Κυβέρνησης. Είδα όμως ότι η αντιπαράθεση αυτή να αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Καταγγέλλω από το βήμα αυτό την ''ωμή'' παρέμβαση στην Δικαιοσύνη.
Υποδείξεις δεν δεχόμεθα από πουθενά, Είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα.
Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τον πόθεν έσχες γιατί η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη. Οι δικαστικές αποφάσεις θέλει δεν θέλει κανείς πρέπει να γίνονται σεβαστές γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίηση μας, μας την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια παρουσία μου κύριε υπουργέ ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας».
Παρέμβαση Δ. Ασπροεγέρακα
Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Δημήτρης Ασπρογέρακας, μόλις ο κ. Κοντονής κατέβηκε από το βήμα, απάντησε στον υπουργό Δικαιοσύνης για το πόθεν έσχες: «Ούτε έγκλημα ούτε απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων είναι. Φέρτε μας νόμο και θα καταθέσουμε αυτά που πρέπει. Οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί θα καταθέσουν όλα όσα πρέπει ενσυνειδήτως. Για τις δικαστικές αποφάσεις, ο εισαγγελέας εφαρμόζει τον νόμο.
Η δικαστική απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί από όλους. Ακόμα και οι μη αρεστές αποφάσεις πρέπει να εφαρμόζονται. Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από δικαστή να προχωρήσει στην έκδοση βουλεύματος εξάλλου υπήρχε μειοψηφία».
Όμως, απάντησε ο κ. Κοντονής, στον πρόεδρο της Ένωσης ότι όταν υπάρχουν εξαιρέσεις από τις δηλώσεις πόθεν έσχες για τα χρήματα σε θυρίδες ή αλλού, τότε φαλκιδεύεται ο νόμος. Αυτό που ισχύει για όλους πρέπει να ισχύει πρωτίστως για δικαστικούς. Δεν είπε η Κυβέρνηση ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς θέλησαν να κρύψουν παράνομα προϊόντα. Αυτό είναι ερμηνεία. Δεν κάναμε δίκη προθέσεων. Ούτε ότι υπάρχουν επίορκοι δικαστές. Αυτά είναι πέρα από την Κυβέρνηση.
Επανήλθε όμως ο κ. Ασπρογέρακας, επισημαίνοντας ότι σε κάθε συνταγματικά προσδιορισμένη χώρα υπάρχει ένα ανώτατο δικαστήριο. Αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο να μην καταθέσουμε πόθεν έσχες.
Νίκος Σαλάτας
Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Νίκος Σαλάτας τόνισε ότι δεχόμαστε τον έλεγχο, αλλά δεν μπορεί να έρχεται εδώ ο υπουργός Δικαιοσύνης και να μας μαλώνει και προσέθεσε ότι δεν μπορεί ο κ. Κοντονής να μιλάει με αυτό το ύφος.
Ακόμη, ο κ. Σαλάτας ανέφερε ότι ο κ. Κοντονής δεν γνωρίζει τη διάκριση των εξουσιών και για το λόγω αυτό έχει αυτή την συμπεριφορά.
Ως προς το βούλευμα το οποίο είχε αναφέρει προηγουμένως ο κ. Κοντονης ότι έκανε 13 μήνες να εκδοθεί, ο κ. Σαλάτας είπε ότι υπήρξαν τουλάχιστον 5 αιτήσεις εξαιρέσεως, ενώ 2 κατέθεσαν αιτήσεις αποχής λόγω κωλύματος, που καθυστέρησαν την έκδοσή του διαφορετικά θα είχε εκδοθεί σε 6 μήνες
Κωνσταντίνος Καραγκούνης
Καταπέλτης ήταν ο πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραγκούνης στον χαιρετισμό του κατά την διάρκεια των εργασιών της εν λόγω γενικής συνέλευσης.
Κατ΄ αρχάς ο κ. Καραγκούνης τόνισε «ανεξάρτητα των φάλτσων της πολιτικής που εσχάτως δυστυχής είναι πάρα πολλά, η Ελλάδα έχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη και το έχει αποδείξει παρά πολλές φορές» και προσέθεσε: «Και είναι μια ανεξάρτητη δικαιοσύνη η οποία σκέφτεται με βάση αυτό κάθε αυτό το νόμο και έχει καταφέρει με την έννοια αυτή να είναι και ένα βήμα μπροστά από την πολιτική».
Στην συνέχεια επισήμανε ο κ. Καραγκούνης:
«Προς επίρρωση των όσων λύω θα σας δώσω δυο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα από την πρόσφατη επικαιρότητα. Το πρώτο παράδειγμα έχει να κάνει με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, όπου ήταν σαφές τι ήθελε και τι επεδίωκε να κάνει η Κυβέρνηση.
Όμως η Δικαιοσύνη δεν λειτούργησε ως πολιτικό παραμάγαζο. Κάθε άλλο. Λειτούργησε μόνο με βάση το νόμο και το Σύνταγμα. Και αυτό δείχνει πόσο ανεξάρτητη είναι σε ένα θέμα που ήταν κομβικής ιδιαίτερα κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση.
Διότι άκουσα τον υπουργό Δικαιοσύνης νωρίτερα να μιλά για πάταξη της διαφθοράς Πάταξη της διαφθοράς με βοσκοτόπια με προνομιακές χορηγήσεις δανείων σε επίδοξους καναλάρχες και με Παδόπουλους δεν γίνεται.
Αυτό λέγεται δημιουργία νέων μπλοκ και συστήματος διαφθοράς.
Ένα δεύτερο παράδειγμα ακόμη πιο σημαντικό που καταδεικνύει πολύ πιο έντονα ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε Δικαιοσύνη σκοπιμότητας φαίνεται από την υπόθεση των Τούρκων αξιωματικών. Οι δικαστές και πάλι για ένα θέμα που αφορούσε και επηρέαζε σε μεγάλο βαθμό τις διεθνείς σχέσεις της χώρας και σε αυτή την περίπτωση δεν έδωσαν σημασία σε οποιεσδήποτε παραινέσεις, υποσχέσεις ή συστάσεις και άκουσαν τον νόμο το Σύνταγμα και την συνείδηση στους.
Αναφέρθηκα σε αυτές τις δυο πολύ σημαντικές περιπτώσεις γιατί τις ξέρει ο κάθε Έλληνας και καταδεικνυουν αυτό που εγώ από πρώτο χέρι έχω γνωρίσει στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ότι όταν η πολιτική ανεξαρτήτως παρατάξεων γκρινιάζει για την Δικαιοσύνη αυτόματα σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη λειτουργεί σωστά».
Κλείνοντας ο κ. Καραγκούνης αναφέρθηκε στους πλειστηριασμούς, τονίζοντας:
«Άκουγα νωρίτερα τον υπουργό να κάνει αναφορά στους πλειστηριασμούς. Ακόμα θυμάται ο κόσμος τον ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του να φωνάζουν κανένα προσέξτε κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη. Τότε δεν υπήρχε πρόβλημα ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών;
Και φθάσαμε τελικά στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ξηλώθηκε ο νόμος Κατσέλη και τρέχει ο κόσμος να σώσει το σπίτι του».
Κεντρική ομιλία Δημήτρη Ασπρογέρακα
Ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Ασπρογέρακας στην κεντρική του ομιλία αναφέρθηκε τις καθυστερήσεις στην απονομή της Δικαιοσύνης και για την ανάγκη αποκέντρωσης των δικαστηρίων, ενω αναφέρθηκε για τις αρνητικές συνθήκες λειτουργίας των δικαστηρίων και κυρίως της Εισαγγελίας Εφετών και του Εφετείου Αθηνών που κατακλύζονται από πληθώρα εγγράφων.
Τη χρονιά που πέρασε απασχόλησε ποικιλοτρόπως την Ελληνική κοινωνία η κριτική των αποφάσεων και των εισαγγελικών ενεργειών. Η δικαστική λειτουργία δεν είναι πολιτική εξουσία. Ποιό είναι το όριο του δημοσίου λόγου για την άσκηση κριτικής στη Δικαιοσύνης. Οι δικαστές και οι Ενώσεις τους μπορούν να συμμετέχουν στη συζήτηση με φειδώ. Απαντήσεις δικαστών που εκφεύγουν των ορίων των Ενώσεων εκθέτουν τη Δικαιοσύνη. Αυτονόητο ότι οι εισαγγελικές πράξεις και οι δικαστικές αποφάσεις υπόκεινται σε κριτική.
Είμαστε υπερήφανοι οι εισαγγελείς της χώρας για το βαθμό της ανεξαρτησίας μας. Περιμένουμε το νομοσχέδιο για τη Δικαστική Αστυνομία που όπως μαθαίνουμε είναι έτοιμο.
Ως προς το θέμα των συντάξεων των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών ο κ. Ασπρογέρακας επισήμανε ότι η Πολιτεία πρέπει να δώσει λύση. Το βασικό στοιχείο της θεσμικής ανεξαρτησίας δικαστή και εισαγγελέα είναι η αποστολή αυτή να εκτιμάται και να αποτιμάται με τον ορθό τρόπο από την Πολιτεία.
Δήλωση Κοντονή
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μετά το πέρας της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, δήλωσε: «Σε μια ευνομούμενη πολιτεία οφείλουν όλοι και πρώτοι όσοι λαμβάνουν αποφάσεις, είτε πολιτικοί είτε δικαστές, να ελέγχονται ως προς τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία».
Παράλληλα, προσέθεσε ο κ. Κοντονής: «Σε σχέση με την αναιτιολόγητη επίθεση του προέδρου του ΣτΕ στο πρόσωπό μου σχετικά με τα παραπάνω αυτονόητα δε θα κάνω κανένα περαιτέρω σχόλιο. Άλλωστε και οι κρίνοντες κρίνονται και κρίνονται τόσο για τις αποφάσεις τους, όσο και για τις δημόσιες τοποθετήσεις τους».
Συνεχίζονται οι εργασίες την ερχόμενη Κυριακή
Οι εργασίες της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος θα συνεχιστούν την ερχόμενη Κυριακή, λόγω μη απαρτίας, καθώς δεν προσήλθαν ειδικά οι νέοι εισαγγελείς.
Μάλιστα, ο κ. Ασπρογέρακας έκανε έκκληση να προσέρχονται οι νέοι εισαγγελείς στις γενικές συνελεύσεις της Ένωσης και να μην την αφήσουν να σιωπήσει.
Στην γενική συνέλευση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν, μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας και Ξένη Δημητρίου, η γενική επίτροπος επικρατείας των Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχία Φουντουλάκη, εκπρόσωποι των κομμάτων και των άλλων δικαστικών Ενώσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr