Οι σύμβουλοι Επικρατείας εξηγούν τι κρίθηκε για τις δηλώσεις πόθεν έσχες

Οι σύμβουλοι Επικρατείας εξηγούν τι κρίθηκε για τις δηλώσεις πόθεν έσχες

H Ένωση διευκρινίζει ότι η απόφαση αφορά όλους τους υπόχρεους προς υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες και όχι μόνο τους δικαστές

Οι σύμβουλοι Επικρατείας εξηγούν τι κρίθηκε για τις δηλώσεις πόθεν έσχες
Μετά την χθεσινή αντιπαράθεση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με το πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαο Σακελλαρίου για την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τις δηλώσεις πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης), η Ένωση  Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σημερινή ανακοίνωσή της σημειώνει «το αληθές περιεχόμενο» της επίμαχης απόφασης  χωρίς ανακρίβειες, ενώ καταγράφει λακωνικά το «δια ταύτα» της απόφασης. 
           
Παράλληλα, η Ένωση διευκρινίζει ότι η απόφαση αφορά όλους τους υπόχρεους προς υποβολή δηλώσεων πόθεν έσχες και όχι μόνο τους δικαστές, ενώ καταγράφει   πέντε βασικά σημεία της εν λόγω απόφασης του ΣτΕ.
           
Κλείσιμο
Υπενθυμίζεται,  ότι χθες ο κ. Σακελλαρίου κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος  κατήγγειλε δημόσια  την ωμή παρέμβαση στην Δικαιοσύνη.
Ειδικότερα, η Ένωση σημειώνει στην ανακοίνωσή της «προκειμένου να διευκολύνει την άσκηση καλοπροαίρετης κριτικής στην 2649/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με το “πόθεν έσχες”, η οποία πρέπει να βασίζεται στο αληθές περιεχόμενο της απόφασης και όχι σε ανακρίβειες, διευκρινίζει ότι η απόφαση αυτή έκρινε τα εξής:
 
1. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί υποχρεούνται να υποβάλλουν δηλώσεις “πόθεν έσχες”.
 
2. Όλοι οι υπόχρεοι (μεταξύ των οποίων και οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) υποχρεούνται να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις “πόθεν έσχες”.
 
3. Κανένας υπόχρεος   (και όχι μόνο οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί) δεν υποχρεούται να δηλώνει μετρητά και κινητά πράγματα μεγάλης αξίας.
 
4. Ο έλεγχος των δηλώσεων “πόθεν έσχες” δεν μπορεί να ανατρέχει σε χρόνο πέραν της πενταετίας από την υποβολή της εκάστοτε δηλώσεως   για κανένα υπόχρεο    (και όχι μόνο για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς).
 
5. Οι δηλώσεις “πόθεν έσχες” των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών πρέπει να ελέγχονται από όργανο που αποτελείται κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς και όχι από υπαλλήλους που υπάγονται στον εκάστοτε Υπουργό, ώστε να διασφαλίζεται η δικαστική ανεξαρτησία».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης