Σεισμός 4,8 Ρίχτερ βόρεια του Κιλκίς - «Σμήνος» δονήσεων όλη τη νύχτα

Στις 06:24 - Περισσότερες από 15 δονήσεις αισθητές στην περιοχή όλη τη νύχτα, στα 4 Ρίχτερ η επόμενη μεγαλύτερη - Λέκκας στο ΘΕΜΑ 104,6: Το φαινόμενο θα συνεχιστεί για 2-3 ημέρες

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε στις 06:24 το πρωί της Τρίτης 2 Ιανουαρίου στο Κιλκίς, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας. 

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στα 30 χιλιόμετρα περίπου βόρεια της πόλης του Κιλκίς και η δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας και την Θεσσαλονίκη. 

Ελάχιστα λεπτά μετά ακολούθησε ακόμα μία ασθενής δόνηση μεγέθους 3,4 Ρίχτερ, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας στην ευρύτερη περιοχή καταγράφηκαν περισσότερες από δέκα σεισμικές δονήσεις, με την μεγαλύτερη να είναι μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 00:13.

Από τις δονήσεις αυτές δεν καταγράφηκαν ζημιές, όμως προκλήθηκε ανησυχία στους κατοίκους, πολλοί από τους οποίους βγήκαν έντρομοι από τα σπίτια τους και πέρασαν την νύχτα με κουβέρτες στα αυτοκίνητά τους. 

Για ένα φαινόμενο που θα συνεχιστεί για 2-3 ημέρες ακόμη έκανε λόγο ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας στο ΘΕΜΑ 104,6. «Πρόκειται για μια σμηνοσειρά με δεκάδες σεισμούς, κορυφαίος εκ των οποίων ήταν τα 4,8 Ρίχτερ» είπε ο κ. Λέκκας σύμφωνα με τον οποίων τα τελευταία 24ωρα έχουν καταγραφεί πάνω από 15 δονήσεις. «Είναι μικρές, χωρίς μεγάλο μέγεθος. Γίνονται αντιληπτές από τους κατοίκους αλλά δεν υπάρχει σημαντικό πρόβλημα» πρόσθεσε.

Όπως είπε, πάντως, «μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη δόνηση, δεν το αποκλείουμε.

Όσο για τον Κορινθιακό όπου καταγράφηκε σεισμική δραστηριότητα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε ότι «θεωρούμε ότι είμαστε σε απόσβεση αλλά είναι μια περιοχή που θέλει ιδιαίτερη προσοχή».



Ο κύριος Λέκκας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ επισήμανε ότι πρέπει κάτοικοι και αρχές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες, μέχρι να παρατηρηθεί από τους επιστήμονες η εξέλιξη του φαινομένου, καθώς συνήθως τα σμήνη σεισμών εξακολουθούν για μερικά 24ωρα. 

«Οι σεισμοί έγιναν πολύ αισθητοί στην Κεντρική Μακεδονία», είπε ο κύριος Λέκκας, προσθέτοντας πως πρόκειται για «φαινόμενο που παρατηρούμε πολλές φορές στην Ελλάδα». «Τα ρήγματα "σπάνε" σιγά σιγά» εξήγησε, χαρακτηρίζοντας το φαινόμενο «θετικό», αλλά προσθέτοντας πως «αυτοί οι σεισμοί λογικά δεν θα σταματήσουν, θα συνεχιστούν λίγες ημέρες».

«Από χθες το βράδυ παρακολουθούμε την εξέλιξη, ο κόσμος είναι έξω», είπε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως «ο κόσμος δεν θα πρέπει να μπει μέσα σε παλιά σπίτια», καθώς, όπως είπε, «διατηρούμε μια επιφυλακτικότητα τις πρώτες ώρες μέχρι να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου»

Έκκληση να είναι όλοι επιφυλακτικοί μετά τον σεισμό των 4,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα βόρεια του Κιλκίς απηύθυνε μέσω του ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος.

«Είναι μια περιοχή που έχει σημαντικά ρήγματα με διεύθυνση ανατολή προς δύση που έχει υψηλό σεισμικό δυναμικό» εξήγησε ο κ. Παπαζάχος.



Το ίδιο επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ μιλώντας και στην ΕΡΤ όπου δήλωσε πως είναι ένα στοιχείο που χρήζει αξιολόγησης το ότι οι σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν όλη τη νύχτα στην περιοχή ήταν κλιμακούμενου μεγέθους. Παράλληλα, απέφυγε να χαρακτηρίσει την δόνηση των 4,8 Ρίχτερ ως την κύρια δόνηση, καθώς όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη περιοχή έχει δυναμική και μπορεί να δώσει σεισμούς μεγαλύτερου μεγέθους. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr