Τσελέντης: Το ραδόνιο «έδειξε» τα 4,4 Ρίχτερ της Αθήνας - Περιμέναμε τον σεισμό

Έχουμε εγκαταστήσει στην ευρύτερη περιοχή συσκευές ανίχνευσης ραδονίου, ενός αερίου που εκλύεται πριν από τεκτονικά γεγονότα και περιμέναμε σεισμό τέτοιου μεγέθους - Δεν έχουμε ενδείξεις για κάτι μεγαλύτερο, τόνισε

Στην αποκάλυψη ότι οι συσκευές ανίχνευσης ραδονίου που έχει εγκαταστήσει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας στην ευρύτερη περιοχή «έπιασαν» τον σεισμό των 4,4 Ρίχτερ που αναστάτωσε το βράδυ της Δευτέρας την πρωτεύουσα
, προέβη ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης. 

Ο κ. Τσελέντης δήλωσε πως το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχει εγκαταστήσει τις συγκεκριμένες συσκευές στον Ανατολικό Κορινθιακό, όπου διεξάγεται «
ένα μεγάλο πείραμα» γύρω από το ρήγμα των Αλκυονίδων. Οι συσκευές αυτές έχουν εμβέλεια 80 χιλιομέτρων, διευκρίνισε ο καθηγητής, και έτσι «έπιασαν» και τον χθεσινό σεισμό που είχε επίκεντρο στο δάσος της Ραπεντώσας, στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα. Η έκλυση ραδονίου που ανιχνεύτηκε, συνέχισε ο κ. Τσελέντης μιλώντας στο Σκάι, «είναι μικρή, δεν έχουμε δηλαδή κάτι που να μας λέει για μεγαλύτερο σεισμό και αυτό είναι πολύ σημαντικό».

Ο Άκης Τσελέντης δήλωσε ότι στις 9 Ιανουαρίου είχαμε μια «πλούσια ακολουθία, εγώ την ονομάζω "προσεισμική", με 25 σεισμούς μέσα σε μία ημέρα. Αυτό θα έπρεπε να μας προβληματίσει, θυμάστε εγώ τότε δεν είχα βγει να πω τίποτα. Αυτή η ακολουθία μπορεί να έδειχνε ότι μπορεί να ήταν προσεισμική ακολουθία. Δεν είχαμε κάτι που να μας λέει ότι θα τελείωνε εκεί. Και οι απόψεις ότι μία περιοχή δεν έχει δώσει ιστορικά σεισμούς, δεν σημαίνουν τίποτα. Σας θυμίζω την Ανδραβίδα, τα Γρεβενά. Και ένας σεισμός 4,5 Ρίχτερ σε μια κατοικημένη περιοχή όπου υπάρχουν και παλιά σπίτια δεν είναι μια απλή υπόθεση
».

«Θεωρώ ότι ο σεισμός που έγινε χθες, μάλλον, κατά 90%, μπορώ να τον ονομάσω σαν τον κύριο σεισμό αυτή της προσεισμικής ακολουθίας», πρόσθεσε, καθώς όπως εξήγησε, «στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έχουμε καταγράψει όλη τη νύχτα γύρω στους 15 μετασεισμούς, ο μεγαλύτερος των οποίων ήταν στα 2,9 Ρίχτερ. Δεν έχουμε δει μετατόπιση προς μεγάλους σεισμούς. Ο σεισμός έγινε στο δάσος της Ραπεντώσας, στην ευρύτερη περιοχή του Μαραθώνα, δεν είδαμε μετατόπιση προς Ωρωπό, προς άλλα ρήγματα, αλλά παρακολουθούμε την ευρύτερη περιοχή σε ακτίνα 35 χιλιομέτρων».

«Περιμέναμε με την έκλυση ραδονίου ότι θα συμβεί κάτι και εκτιμώ ότι μπορεί να έχουμε κι άλλο σεισμό ίδιου μεγέθους. Παρακολουθούμε φυσικά και την μετασεισμική ακολουθία, εάν "κολλήσει", σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε κι έναν σεισμό λίγο μεγαλύτερο, της τάξης των 4,5 Ρίχτερ», είπε ο καθηγητής. 

Ο κ. Τσελέντης εξήγησε τέλος, πως το «μεγάλο πείραμα» στον ανατολικό Κορινθιακό έχει να κάνει με το ρήγμα των Αλκυονίδων, που έχει πολύ καιρό να δώσει μεγάλο σεισμό. «Κάποια στιγμή θα γίνει και εκεί και ελπίζουμε να τον πιάσουμε», είπε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr