Bild για το συλλαλητήριο: Οι Ελληνες είναι θυμωμένοι και δικαίως

Με αμείωτο ενδιαφέρον ο διεθνής Τύπος σχολιάζει τη χθεσινή μαζική διαδήλωση για τη Μακεδονία - Γερμανικά, αμερικάνικα και κινεζικά ΜΜΕ τη χαρακτηρίζουν μία από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών

Με αμείωτο ενδιαφέρον ο διεθνής Τύπος σχολιάζει για δεύτερη συνεχή ημέρα την μαζική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα εξηγώντας το λόγο για τον οποίο οι Έλληνες είναι τόσο θυμωμένοι σχετικά με την χρήση του όρου «Μακεδονία»
από τη μικρή βαλκανική χώρα ΠΓΔΜ.  
     
Εκτενή είναι τα δημοσιεύματα για τη πολυετή διαμάχη της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ αναφορικά με την ονομασία ενώ τα περισσότερα επισημαίνουν ότι, η χθεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών.   


Bild: Οι Έλληνες είναι θυμωμένοι, και δικαίως


Εκατοντάδες χιλιάδες στους δρόμους - η μεγαλύτερη διαδήλωση εδώ και χρόνια, γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild και διερωτάται: «Γιατί οι Έλληνες είναι ξαφνικά ξανά τόσο θυμωμένοι; Οι Έλληνες είναι θυμωμένοι. Και σωστά», προσθέτει το επίμαχο δημοσίευμα.

Η αφορμή είναι μια διαμάχη για την ονομασία της γειτονικής χώρας ΠΔΓΜ, η οποία έχει παγιωθεί εδώ και χρόνια. Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στη συντηρητική εφημερίδα «Καθημερινή», το 71% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ο βόρειος γείτονάς τους ονομάστηκε «Μακεδονία» . Ως εκ τούτου, από το 2005, η Αθήνα έχει μπλοκάρει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών με την ΕΕ καθώς και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

H εφημερίδα BILD επικαλούμενη αστυνομικές πηγές αναφέρει ότι τουλάχιστον 140 000 άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση. Οι διοργανωτές μιλούν για σχεδόν ένα εκατομμύριο. Οι ελληνικές εφημερίδες εκτιμούν ότι περίπου 300.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στη μεγαλύτερη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των τελευταίων ετών στην Αθήνα. Ένας από τους διαδηλωτές ήταν ο διάσημος μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης.

«Ακόμη και η σκληρή λιτότητα και η ατελείωτη οικονομική κρίση δεν οδήγησαν τόσους πολλούς ανθρώπους στους δρόμους για να εκφράσουν την οργή τους», σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει: «Τρελό... Ίσως, ίσως όχι.

Ένα πράγμα είναι σαφές: Οι περισσότεροι χρησιμοποίησαν την διαδήλωση για να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Συντηρητικοί και δεξιοί λαϊκιστές πολιτικοί καθώς και υποστηρικτές του ακροδεξιού κόμματος  «Χρυσή Αυγή» συμμετείχαν στην διαδήλωση. Η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται σε δύσκολη θέση από το καλοκαίρι του 2015. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ο κυβερνητικός της εταίρος, Πάνος Καμμένος και το δεξιό του κόμμα, που δήλωσε σαφώς ότι δεν θα υποστήριζε μια απόφαση που αποδέχεται το όνομα Μακεδονία για λογαριασμό της γειτονικής χώρας.

Η μεγάλη διαδήλωση απλώς χειροτερεύει την κατάσταση του Τσίπρα, γράφει επίσης το επίμαχο δημοσίευμα.   



Focus: Παράλογη διαμαρτυρία για μια ονομασία
   
«Παράλογη διαμαρτυρία για την ονομασία «Μακεδονία» εδώ και 25 χρόνια», γράφει το γερμανικό περιοδικό Focus, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην χθεσινή μαζική κινητοποίηση της Ελλήνων.  

«Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές: Ένα θέμα που κάνει τους Έλληνες ακόμη πιο θυμωμένους κι από την κρίση», επισημαίνει το περιοδικό.  




Wall Street Journal: Τι γίνεται για ένα όνομα

«Τι γίνεται για ένα όνομα; Η ΠΓΔΜ θέλει να γίνει μέλος της Δύσης. Το βαλκανικό έθνος θα μπορούσε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ εάν μπορεί να επιλύσει μια διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομά του.

Αυτό το μικροσκοπικό βαλκανικό έθνος βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ενταχθεί στους πιο ισχυρούς οργανισμούς της Δύσης. Πρώτα, όμως όλοι πρέπει να συμφωνήσουν για το όνομά του.»
   
Η πρώην γιουγκοσλαβική επαρχία, γνωστή ως ΠΓΔΜ, ενέκρινε μία σύντομη  έκδοση του ονόματος όταν έγινε ανεξάρτητη πριν από 27 χρόνια. Αυτό προκάλεσε μια διαμάχη με τη γειτονική Ελλάδα, η οποία έχει στο έδαφός της την Μακεδονία, μία περιοχή που έχει το όνομά της από την  εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.



Xinhua: Μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην Αθήνα

   
Μία μαζική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε xθες μπροστά από την ελληνική βουλή με τους Έλληνες να διαμαρτύρονται ενάντια στη χρήση του όρου "Μακεδονία" από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, σχολιάζει το κινεζικό πρακτορείο Xinhua. 
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, περισσότεροι από ένα εκατομμύριο διαδηλωτές συμμετείχαν στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Συντάγματος και σε κοντινούς δρόμους, με τους διαδηλωτές να κραδαίνουν την ελληνική σημαία φωνάζοντας "Η Μακεδονία είναι ελληνική ".

Ωστόσο, η ελληνική αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 140.000 άνθρωποι συμμετείχαν στη διαδήλωση. Παρά την αριθμητική διαφορά, η χθεσινή διαδήλωση είναι μία από τις μεγαλύτερες που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια.

Η Ελλάδα ανησυχεί ότι η χρήση του ίδιου ονόματος από το γειτονικό κράτος θα μπορούσε να οδηγήσει σε εδαφικές αξιώσεις.
Καθώς συνεχίζονται οι διαμεσολαβητικές διαπραγματεύσεις των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τη μακρόχρονη διαμάχη μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και οι κυβερνήσεις και των δύο πλευρών εκφράζουν αποφασιστικότητα για την εξεύρεση λύσης κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, οι Έλληνες διαδηλωτές αντιδρούν σε οποιονδήποτε συμβιβασμό από την κυβέρνηση για την ονομασία.

Ο Έλληνας συνθέτης,Μίκης Θεοδωράκης, γνωστός για τη μουσική του στην ταινία «Ζορμπάς», και σύμβολο της ελληνικής Αριστεράς και της Αντίστασης στη δικτατορία πριν από τέσσερις δεκαετίες, ήταν ο κεντρικός ομιλητής.
 
«Επτά στους 10 Έλληνες απορρίπτουν οποιοδήποτε όνομα για τη γειτονική χώρα που θα περιέχει τη λέξη "Μακεδονία", σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το Σαββατοκύριακο από το ΕΛΙΑΜΕΠ.

Και περίπου το 56% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι ο χειρισμός των διαπραγματεύσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι λανθασμένος .



Τι γράφει Le Monde για τον Μίκη Θεοδωράκη

  
Διαδήλωση στην Αθήνα για να εγκαταλείψει το όνομα «Μακεδονία» η ΠΓΔΜ, γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» σχολιάζοντας τις χθεσινές κινητοποιήσεις. 
 «Eπί δεκαετίες, η Ελλάδα είχε αρνηθεί ότι η μικρή χώρα των Βαλκανίων έχει το ίδιο όνομα της Μακεδονίας με εκείνο που βρίσκεται στο έδαφος της Θεσσαλονίκης».
«Οι διαδηλωτές που έφθασαν στην Αθήνα, κραδαίνοντας την ελληνική σημαία, φώναζαν:«Μην αγγίζετε την Μακεδονία» και τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο.
Η γαλλική εφημερίδα έκανε ειδική μνεία στον συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη. 
Ανάμεσα σε αυτούς που μίλησαν κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης ήταν ο γνωστός συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι, η οκταετής οικονομική κρίση που υπέστη η Ελλάδα, δεν είχε σβήσει την ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr