«Τελεσίγραφο» ΣτΕ στο Μαξίμου: Εντός οκτώ μηνών η μισθολογική αποκατάσταση ενστόλων

Η αναπροσαρμογή, έστω τμηματικά, πρέπει να γίνει για το διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 έως την 1η Ιανουαρίου 2017

«Τηλεγράφημα» έστειλε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας
στην Κυβέρνηση για να αναπροσαρμόσει αναδρομικά μέσα σε 8 μήνες τις αποδοχές και τις συντάξεις των ενστόλων όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
          
Η αναπροσαρμογή, έστω τμηματικά,  πρέπει να γίνει  για το διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 έως την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ πρέπει να καταβληθούν οι διαφορές αποδοχών και συντάξεων που προκύπτουν.  Σε περίπτωση δε κατά την οποία η Κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί μέσα στο διάστημα αυτό των οκτώ μηνών, τότε θα επιβληθεί χρηματική διοικητική κύρωση (πρόστιμο) το οποίο δεν θα είναι ευκαταφρόνητο. Το ύψος του προστίμου θα καθοριστεί από το ΣτΕ.
          
Έμφραγμα  στο Μαξίμου αλλά και ριζική ανατροπή του κρατικού προϋπολογισμού επήλθε, καθώς με δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αναβιώνει το προ μνημονίων   μισθολογικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς των ενστόλων όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και   επιστρέφει σε αυτό του παλαιού ενιαίου μισθολογίου του νόμου 3205/2003 για τους  στρατιωτικούς.
          
Ειδικότερα, Ομοσπονδίες στρατιωτικών, αστυνομικών, και άλλων ενστόλων  είχαν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας παραπονούμενες για την μη συμμόρφωση της Κυβέρνησης στις προγενέστερες αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου των ετών 2014 και 2016 με τις οποίες είχε κριθεί αντισυνταγματική η περικοπή των αποδοχών και των συντάξεων των ενστόλων. Οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις των ενστόλων ζητούσαν την άμεση συμμόρφωση της Κυβέρνησης προς τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.
          
Υπενθυμίζεται ότι με   υπουργική απόφαση  που εκδόθηκε στο πλαίσιο του νόμου  4093/2012  για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016»  έγιναν   περικοπές των αποδοχών των Ένστολων  εν ενεργεία και συνταξιούχων και υποχρεώθηκαν παράλληλα να επιστρέψουν τις αποδοχές που τους είχαν ήδη καταβληθεί   αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012.
          
Το 2014 σχεδόν ομόφωνα η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει  ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων   όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ΄  επιταγή του νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές.
          
Η υπουργική αυτή απόφαση κρίθηκε ότι αντίκειται στο άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος, το οποίο επιβάλλει στην διοίκηση (Κυβέρνηση) την υποχρέωση συμμόρφωσής της με τις ακυρωτικές αποφάσεις του ΣτΕ.
          
Δύο χρόνια μετά   η  Ολομέλεια του ΣΤΕ  με τις υπ΄ αριθμ. 1125-1128/2016 αποφάσεις της έκρινε  ότι είναι αντισυνταγματική η μερική αποκατάσταση του μισθολογικού καθεστώτος των στρατιωτικών που έγινε το 2014 με υπουργική απόφαση (νέο μισθολόγιο του 2014) και διαμορφώθηκαν οι αποδοχές, τα επιδόματα και οι συντάξεις τους σε χαμηλότερα κατά 50% επίπεδα από τα προβλεπόμενα.
          
Τώρα η τριμελής Επιτροπή  Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικόλαο Σακελλάριου και με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, εξέδωσε τις υπ΄  αριθμ. 3 και 4/2018 αποφάσεις της στις οποίες κατ΄ αρχάς αναφέρει ότι σύμφωνα με το άρθρο 95 παράγραφος 5 του Συντάγματος η Πολιτεία πρέπει να συμμορφώνεται άμεσα και  πλήρως προς τις αποφάσεις του ΣτΕ  και «δεν δύναται να αδρανεί επικαλούμενη λόγους οι οποίοι δεν εδράζονται σε συνταγματικές διατάξεις, διότι άλλως αναιρείται ο σκοπός της θεσπίσεως της διατάξεως του άρθρου 95 παρ. 5 του Συντάγματος».
         
Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ακόμη ότι όπως προκύπτει  η διοίκηση, παρά την παρέλευση χρονικού διαστήματος μείζονος του έτους από τη δημοσίευση των  τελευταίων  αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ (13.5.2016) «σε ουδεμία ενέργεια προς υλοποίησή τους προέβη».
         
Και ναι μεν, συνεχίζουν οι δικαστές, υπάρχουν εγγενείς  δυσχέρειες που συνδέονται με την εφαρμογή των  αποφάσεων της Ολομέλειας οι  οποίες έχουν σημαντικές δημοσιονομικής φύσεως συνέπειες και «οι οποίες πρέπει, πράγματι, να αποτελέσουν αντικείμενο επισταμένης μελέτης εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών, δεν θα μπορούσε να απαιτηθεί από τη διοίκηση η άμεση λήψη όλων των αναγκαίων για την υλοποίηση της αποφάσεως αυτής μέτρων και, μάλιστα, εντός σύντομου χρονικού διαστήματος».
          
Πλην, όμως, η διοίκηση, λόγω και της παρέλευσης μακρού χρονικού διαστήματος, θα έπρεπε να έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία αυτή και να έχει, τουλάχιστον, καταλήξει σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις ως προς τον τρόπο αντιμετωπίσεως των δυσμενών δημοσιονομικών επιπτώσεών της με σκοπό την μελλοντική και, ενδεχομένως και τμηματική, καταβολή των αποδοχών τις οποίες οι ένστολοι στερήθηκαν λόγω της μερικής αποκαταστάσεως του μισθολογίου τους με το άρθρο 86 του ν. 4307/2014.
          
Κατόπιν όλων αυτών, η Ολομέλεια καλεί την Κυβέρνηση και ειδικά τον υπουργό Οικονομικών να συμμορφωθεί εντός 8 μηνών προς τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ
          
Πάντως, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής, ότι το ΣτΕ όταν πρόεδρος του  ήταν ο Σωτήρης Ρίζος είχε υποχρεώσει   το υπουργείο Οικονομικών να καταβάλλε το συνολικό ποσό των 200.000 ευρώ  ως κύρωση σε τέσσερις Ομοσπονδίες και Ενώσεις των ενστόλων λόγω της μη συμμόρφωσης του προς τις τελεσίδικες και  αμετάκλητες αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας του 2014 που είχαν κρίνε αντισυνταγματικές τις αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των στρατιωτικών όλων των Σωμάτων.

Αφορά όλους τους ενστόλους 

Παράλληλα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με άλλες δύο αποφάσεις της (258 και 259/2018)  έκρινε  ότι οι  αποφάσεις   με τις οποίες  δικαιώθηκαν οι ένστολοι  για τις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές μειώσεις τους,  καταλαμβάνει και όσους δεν είναι μέλη των στρατιωτικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων.
          Ειδικότερα, η  Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ΄  αριθμ. 258-259/2018 αποφάσεις της, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, επισημαίνει ότι οι αποφάσεις της για τους ενστόλους αφορά όλους ανεξαιρέτως τους αποστράτους στρατιωτικούς και όλους τους εν ενεργεία στρατιωτικούς των Ενόπλων Δυνάμεων.
          Στην συνέχεια υπογραμμίζεται ότι η Ολομέλεια «δεν ακύρωσε μόνο ως προς τα εγγεγραμμένα μέλη των Ομοσπονδιών των στρατιωτικών, αλλά ως προς όλους τους εν ενεργεία, ως εν δυνάμει μέλη των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων Στρατιωτικών».
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr