Στα άδυτα του Τζόκερ - Η διαδρομή των… εκατομμυρίων

Η διαδικασία πριν από τη μεγάλη στιγμή της κλήρωσης του τζακ ποτ – Πώς εξασφαλίζεται το αδιάβλητο, τι γίνεται στα 30 λεπτά που μεσολαβούν από τη στιγμή που κλείνει η κατάθεση δελτίων μέχρι την έναρξη της κλήρωσης και γιατί δεν δημοσιεύονται ποτέ τα ονόματα των μεγάλων νικητών 

«Κι αν σου κάτσει;» Πόσες φορές δεν έχουμε σκεφτεί τη φράση από παλαιότερη διαφήμιση του Τζόκερ όταν ανακοινώνεται νέο τζακ ποτ, όσο σπεύδουμε να δοκιμάσουμε την τύχη μας στο δημοφιλέστερο παιχνίδι στη χώρα; Ακόμα κι αν ο βαθμός δυσκολίας για νίκη πρώτης κατηγορίας είναι εξαιρετικά μεγάλος, η πρόκληση που δημιουργούν οι νόμοι των πιθανοτήτων και το κάλεσμα να μαντέψεις 5+1 νούμερα που μπορεί να αλλάξουν ολοκληρωτικά τη ζωή σου, ωθούν μέχρι και τους «χομπίστες»-παίκτες στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ για να δοκιμάσουν τυχαίους συνδυασμούς αριθμών στο σχετικό δελτίο, διεκδικώντας μια θέση στο όνειρο των εκατομμυρίων.

Τα στατιστικά στοιχεία μπορούν να εξηγήσουν τη φρενίτιδα που επικρατεί με το εν λόγω τυχερό παιχνίδι: Στα 20 χρόνια παρουσίας του στην ελληνική αγορά, το Τζόκερ έχει μοιράσει συνολικά πάνω από 1 δις ευρώ (συγκεκριμένα € 1.117.399.224) στους νικητές της πρώτης κατηγορίας και επιπλέον 1,5 δις. ευρώ στις μικρότερες κατηγορίες, ενώ πάνω από 600 άτομα έχουν γίνει εκατομμυριούχοι σε ένα βράδυ.

Αυτό που, ωστόσο, δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι τι συμβαίνει από τη στιγμή που καταθέσουν το δελτίο έως τη βραδιά της κλήρωσης. Το protothema.gr βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη στην κλήρωση των 5,6 εκατ. ευρώ που ανέδειξε έναν υπερτυχερό από τον Πειραιά και άλλους δύο νικητές στην κατηγορία δύο, που κέρδισαν από 71.265,70 ευρώ ο καθένας.



Οι διαδικασίες πριν τη μεγάλη στιγμή της κλήρωσης 

Οι πυρετώδεις προετοιμασίες για τη… διαδρομή των εκατομμυρίων ξεκινούν περίπου δύο ώρες πριν τη μεγάλη κλήρωση, η οποία μεταδίδεται ζωντανά από τηλεοπτικό κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας κάθε Πέμπτη στις 22:10 και Κυριακή στις 22:00 σε έναν χώρο που παρακολουθείται 24 ώρες το 24ωρο από 16 κάμερες ασφαλείας. 

Τα σφαιρίδια (το καθένα κοστίζει 82 ευρώ) για κάθε τυχερό παιχνίδι είναι τοποθετημένα σε θυρίδες και φυλάσσονται σε έναν ειδικό χώρο που επίσης παρακολουθείται από τέσσερις κάμερες ασφαλείας και στον οποίο έχουν πρόσβαση μόνο όσοι έχουν εξουσιοδότηση από τον ΟΠΑΠ και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Λίγο πριν τις 8 το βράδυ τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής Κληρώσεων (ΕΚ) που έχουν οριστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, φθάνουν στο χώρο της κλήρωσης και ξεκινούν σχολαστικούς ελέγχους στα σφαιρίδια και τις μηχανικές κληρωτίδες προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαραίτητες εγγυήσεις για τη ζωντανή μετάδοση. Τα 70 σφαιρίδια για το παιχνίδι «ΠΡΟΤΟ» και τα 65 για το «Τζόκερ» ζυγίζονται ένα-ένα ξεχωριστά σε ζυγαριά ακριβείας και υπό την εποπτεία του προέδρου της Επιτροπής, ώστε σε κάθε κλήρωση να πιστοποιείται ότι δεν φέρουν καμία φυσική φθορά, ούτε οι αποκλίσεις από το βάρος που ορίζει ο κατασκευαστής ξεπερνούν τα 0,4 γραμμάρια. Κάθε φορά ζυγίζονται δύο σετ σφαιριδίων: ένα για την κύρια κληρωτίδα και ένα για την εφεδρική. 

Η διαδικασία ζύγισης ολοκληρώνεται, τα σφαιρίδια επανατοποθετούνται στις βαλίτσες ασφαλείας για να μεταφερθούν, συνοδεία του Προέδρου της Ανεξάρτητης Επιτροπής Κληρώσεων στις κληρωτίδες και ξεκινά η δοκιμαστική κλήρωση για κάθε τυχερό παιχνίδι. Ακολουθεί η τηλεοπτική πρόβα στη διάρκεια της οποίας η ομάδα του ΟΠΑΠ, υπό το βλέμμα των αρμόδιων Αρχών, πραγματοποιεί ελέγχους σε όλα τα συστήματα του στούντιο, μέχρι και στον τεχνικό εξοπλισμό που ενδέχεται να προκαλέσει απρόοπτα συμβάντα κατά τη ζωντανή μετάδοση. Τα σφαιρίδια επιστρέφουν στις θυρίδες και ο χρόνος κυλά αντίστροφα για την έναρξη της κανονικής κλήρωσης. 

Τι γίνεται στο διάστημα των 30 λεπτών από τη στιγμή που κλείνει η κατάθεση δελτίων (21:30) μέχρι την έναρξη της κλήρωσης (περίπου 22:00)

Το τριαντάλεπτο που μεσολαβεί από το κλείσιμο των συμμετοχών (21:30) μέχρι την έναρξη της κλήρωσης (22:00) είναι ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος, ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας. Συγκεκριμένα, με την ολοκλήρωση της  κατάθεσης των δελτίων στις 21:30, ασφαλίζεται με κλειδάριθμο το ηλεκτρονικό αρχείο που περιέχει όλες τις συμμετοχές. Αμέσως μετά το αρχείο αποστέλλεται ηλεκτρονικά στην Ανεξάρτητη Επιτροπή Ελέγχου Κληρώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού και όλες οι συμμετοχές φορτώνονται στο ανεξάρτητο σύστημα της Επιτροπής, η οποία πιστοποιεί την εγκυρότητα του αρχείου. Μετά τη διασφάλιση των στοιχείων, η Επιτροπή Ελέγχου δίνει το τελικό ΟΚ για την έναρξη της κλήρωσης. 

Γιατί δεν μαθαίνουμε ποτέ τα ονόματα των μεγάλων νικητών του Τζόκερ

Η ανωνυμία του εκάστοτε νικητή του Τζόκερ προστατεύεται από την Ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία δεν επιτρέπει τη δημοσιοποίηση οποιουδήποτε στοιχείου αφορά το μεγάλο νικητή χωρίς το άτομο να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του. Ωστόσο, το τυχερό πρακτορείο, το κόστος και ο τρόπος συμμετοχής του δελτίου επικοινωνούνται με Δελτίο Τύπου, το οποίο αναρτάται και στο www.opap.gr. Επίσης, τα πρακτορεία στα οποία έχουν παιχτεί τα τυχερά δελτία αναρτούν αφίσες με το μήνυμα «Εδώ, βρέθηκε το τυχερό δελτίο που κερδίζει το € ΧΧΧ ποσό».  

Οι πιο δυνατές κληρώσεις στην πρόσφατη ιστορία του παιχνιδιού:

15 Απριλίου 2010: 19,3 εκατ. ευρώ με ρεκόρ συμμετοχής 50 εκατομμύρια στήλες

6 Νοεμβρίου 2014: 18,4 εκατ. ευρώ με 39 εκατομμύρια στήλες

13 Δεκεμβρίου 2015: 15,5 εκατ. ευρώ 

10 Νοεμβρίου 2016:  13,8 εκατ. ευρώ 

16 Φεβρουαρίου 2017: 16,4 εκατ. ευρώ *τα περισσότερα χρήματα που δόθηκαν ποτέ στην ιστορία του παιχνιδιού σε έναν μόνο νικητή

Σημειώνεται ότι ο αριθμός με τις περισσότερες εμφανίσεις είναι το 37 (263 εμφανίσεις), ενώ ο αριθμός Τζόκερ είναι το 16 (120 εμφανίσεις).


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr