Με ιπποδρομίες και έθιμα γιορτάστηκε ο Αϊ-Γιώργης
Πιερία
Καμαρωτοί καβαλάρηδες συμμετείχαν στις ιπποδρομίες στη Νέα Εφεσο Πιερίας. Κάθε χρόνο, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, το συγκεκριμένο έθιμο που είναι αφιερωμένο στον έφιππο και τροπαιοφόρο Αγιο Γεώργιο αναβιώνει από τον σύλλογο «Το Στουπί». Πριν ξεκινήσουν οι αγώνες οι καβαλάρηδες περνούν μπροστά από το ξωκλήσι του Αϊ-Γιώργη και προσκυνούν την εικόνα του αγίου. «Το έθιμο των ιπποδρομιών έχει γίνει θεσμός», δήλωσε ο νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου. Πρώτος στους αγώνες βγή
Πιερία
Καμαρωτοί καβαλάρηδες συμμετείχαν στις ιπποδρομίες στη Νέα Εφεσο Πιερίας. Κάθε χρόνο, ανήμερα του Αγίου Γεωργίου, το συγκεκριμένο έθιμο που είναι αφιερωμένο στον έφιππο και τροπαιοφόρο Αγιο Γεώργιο αναβιώνει από τον σύλλογο «Το Στουπί». Πριν ξεκινήσουν οι αγώνες οι καβαλάρηδες περνούν μπροστά από το ξωκλήσι του Αϊ-Γιώργη και προσκυνούν την εικόνα του αγίου. «Το έθιμο των ιπποδρομιών έχει γίνει θεσμός», δήλωσε ο νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου. Πρώτος στους αγώνες βγήκε ο μικρότερος σε ηλικία αναβάτης, Παναγιώτης Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε ότι είναι σημαντικό να συμμετέχουν νέοι άνθρωποι στο έθιμο, αφού σκοπό έχει την ευγενή άμιλλα. Το έπαθλο των νικητών ήταν η ευχή του ιερέα και το χειροκρότημα των θεατών. Την ημέρα της εορτής του Αγίου Γεωργίου σε διάφορες περιοχές της χώρας τα άλογα και οι αναβάτες έχουν την τιμητική τους.
Μεσολόγγι
Στο Μεσολόγγι, υπερήφανοι καβαλάρηδες συμμετέχουν στις καθιερωμένες ιπποδρομίες που γίνονται μπροστά από το ξωκλήσι του Αϊ-Γιώργη. Οι νικητές μαζί με την ευλογία του ιερέα παίρνουν ως έπαθλο ένα παραδοσιακό στεφάνι. Στα Μετέωρα εξάλλου αναβίωσε ένα παράτολμο έθιμο προς τιμήν του Αϊ-Γιώργη του «Μαντιλά». Αναρριχητές ανεβαίνουν στο βουνό για να κρεμάσουν μαντίλια ως τάματα των πιστών. Τα παλιά που κατεβάζουν από τους βράχους δίνονται στους συγκεντρωμένους για φυλαχτά. Σύμφωνα με την παράδοση, το έθιμο βασίζεται στην ιστορία ενός Τούρκου που πήγε να κόψει ξύλα κάτω από το ασκητήριο του Αγίου Γεωργίου. Ο Τούρκος σκοτώθηκε με το τσεκούρι και η γυναίκα του θρηνώντας άφησε ένα μαντίλι στο σημείο για τη μνήμη του. Ο άνδρας όμως αναστήθηκε και από τότε οι ντόπιοι βάζουν μαντίλια στον Αϊ-Γιώργη τον Μαντιλά.
Αττική
Στα Μελίσσια Αττικής, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες μαγειρεύουν αποβραδίς το «κεσκέκι», το οποίο αποτελείται από σιτάρι και βοδινό κρέας. Ανήμερα του Αγίου Γεωργίου ο παπάς διαβάζει μια ευχή πάνω από το καζάνι και το έδεσμα μοιράζεται στους παρευρισκόμενους μπροστά από την από την εκκλησία στην πλατεία Μικρασιατών. Πρόκειται για ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων. «Φέτος, το έθιμο συμπλήρωσε 50 χρόνια διοργάνωσης στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος του συλλόγου «Αγιος Γεώργιος» Χρήστος Κάζος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr