Ελληνίδα η σύζυγος του Μίδα που αγόρασε τη βίλα Ψυχάρη

Η Σταματία Παλαΐνη, γνωστή στους κοσμικούς κύκλους της Γενεύης όπου διαμένει μόνιμα με τον σύζυγό της και τα τρία παιδιά τους ως Τούλι Ρίμερ, ήταν εκείνη που μετέδωσε το «μικρόβιο» της Ελλάδας στον γκουρού των καινοτόμων επιχειρήσεων

Μια συναρπαστική ιστορία κρύβεται πίσω από την κατακύρωση της περίφημης βίλας Ψυχάρη στο Πόρτο Χέλι μέσω πλειστηριασμού από την Alpha Bank στον Ελβετό μεγιστάνα επενδυτή Νιλ Ρίμερ.

Το «ΘΕΜΑ» αποκάλυψε στο φύλλο της περασμένης Κυριακής ότι ο Ελβετός επιχειρηματίας ήταν αυτός που τελικά κατάφερε να κάνει δικό του το παραλιακό ακίνητο των 26 στρεμμάτων με την ιδιωτική παραλία αντί 11,7 εκατ. ευρώ μετά από σκληρό μπρα ντε φερ με δύο κορυφαίους Ελληνες εφοπλιστές βάζοντας τέλος σε μια πολύωρη μάχη μέσω υπολογιστών, καθώς ο πλειστηριασμός ήταν ηλεκτρονικός και διεξήχθη σε γνωστό συμβολαιογραφείο της περιοχής. 

Η βίλα κατοχυρώθηκε σε εκείνον που κατέβαλε την υψηλότερη προσφορά παρά την αποστολή δύο εξωδίκων από την πλευρά Ψυχάρη, ο οποίος την ύστατη στιγμή προσπάθησε ανεπιτυχώς να μπλοκάρει τη διαδικασία για να σωθεί η πολυτελής εξοχική κατοικία του.  Απεδείχθη, πρώτον, ότι ο κ. Νιλ Ρίμερ δεν είναι τυχαία στην κορυφή της «Midas List» του περιοδικού «Forbes» με επενδύσεις 12 δισ. δολαρίων και, δεύτερον, όπως γνωρίζουν καλά πληροφορημένες πηγές, σκόπιμα διεκδίκησε το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο είχε σταμπάρει εδώ και χρόνια, καθότι τα περισσότερα καλοκαίρια της ζωής του τα περνάει στο Πόρτο Χέλι μαζί με την Ελληνίδα σύζυγο του Σταματία Παλαΐνη, κόρη του Χαράλαμπου Παλαΐνη, ενός εκ των 37 λοχαγών της χούντας, που μαζί με τον αδελφό του, λοχαγό Αριστείδη Παλαΐνη, συμμετείχαν στο περιβόητο «πραξικόπημα της πιτζάμας».  Η Σταματία Παλαΐνη, γνωστή στους κοσμικούς κύκλους της Γενεύης όπου διαμένει μόνιμα με τον σύζυγό της και τα τρία παιδιά τους ως Τούλι Ρίμερ, ήταν εκείνη που μετέδωσε το «μικρόβιο» της Ελλάδας στον γκουρού των καινοτόμων επιχειρήσεων Νιλ Ρίμερ, τον οποίο έτυχε να γνωρίσει στις αρχές της δεκαετίας του ’90 στη Φλωρεντία.  Το πώς γνωρίστηκαν εξιστορεί στο «ΘΕΜΑ» ο ίδιος ο Χαράλαμπος Παλαΐνης:

«Η κόρη μου ήταν φοιτήτρια στη Φλωρεντία και σπούδαζε γλώσσες μαζί με την άλλη κόρη μου, τη Γιάννα. Η Γιάννα, λοιπόν, γνώρισε τότε έναν Ελβετό χειρουργό, ο οποίος την είχε ερωτευτεί τρελά από την πρώτη κιόλας στιγμή. Μάλιστα, όπως μου είχε πει τότε η κόρη μου, της είχε πει ότι θέλει να παντρευτούν το συντομότερο δυνατό και να ζήσουν μαζί στην Ελβετία. ‘‘Θέλει να σε πάρει τηλέφωνο και να ζητήσει την ευχή σου αλλά φοβάται’’, μου είπε κάποια στιγμή η κόρη μου και εγώ για να μην κάνω τον βαρύ, διότι ήταν και μια πολύ καλή περίπτωση, τους έδωσα την ευχή μου». 


Το δημοσίευμα-αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» για τον Ελβετό Μίδα αγοραστή της βίλας


 Η Ιωάννα Παλαΐνη, γνωστή στους κύκλους της Γενεύης ως Ζάνα Μιπάλ, παντρεύτηκε τον Ελβετό σύντροφό της, ο οποίος ήταν πολύ καλός φίλος με τον Νιλ Ρίμερ, απόφοιτο του Χάρβαρντ εκείνη την εποχή και από οικογένεια με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Σε ένα πάρτυ η αδελφή της Ιωάννας, Σταματία ή Τούλι, γνώρισε τον Νιλ Ρίμερ και, σύμφωνα με τον πατέρα της, η αρχική μεταξύ τους χημεία εξελίχθηκε σε φλογερό ειδύλλιο. Τρία χρόνια μετά τη γνωριμία τους ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας επισημοποιώντας τη σχέση τους. 


 Εκτοτε άρχισαν οι τακτικές επισκέψεις των δύο ζευγαριών στην Ελλάδα, και δη στο Πόρτο Χέλι, όπου η οικογένεια Παλαΐνη διατηρεί εξοχικές κατοικίες. Ο θείος τους, Αριστείδης Παλαΐνης, έχει χτίσει συγκρότημα εξοχικών κατοικιών, 500 μέτρα μόλις πριν από τη βίλα Ψυχάρη, στον δρόμο που ενώνει το Πόρτο Χέλι με τον Αγιο Αιμιλιανό, δίπλα από τη φάρμα του Μίνωα Κυριακού. Πρόκειται για συγκρότημα με τρεις αυτόνομες κατοικίες και ένα ξωκλήσι. Λέγεται μάλιστα ότι ο Αριστείδης Παλαΐνης διέθετε και άλλα ακίνητα που βρίσκονται στην παραθαλάσσια κωμόπολη, ένα εκ των οποίων πουλήθηκε πριν από πέντε χρόνια.



Ο Ρίμερ ήταν αυτός που τελικά κατάφερε να κάνει δικό του το παραλιακό ακίνητο των 26 στρεμμάτων με την ιδιωτική παραλία αντί 11,7 εκατ. ευρώ μετά από σκληρό μπρα ντε φερ με δύο κορυφαίους Ελληνες εφοπλιστές



 Ηταν επόμενο, λοιπόν, να μπει στο μάτι του ανήσυχου Ελβετού επιχειρηματία το πευκόφυτο κτήμα των 26 στρεμμάτων, με το ιδιωτικό λιμάνι και την απρόσκοπτη θέα στο απέραντο γαλάζιο, το οποίο ανήκε στον Σταύρο Ψυχάρη.

 Ο Νιλ Ρίμερ και η σύζυγός του, άλλωστε, γνώριζαν τις εργασίες ανακαίνισης στις οποίες προέβη ο εκδότης, ο οποίος γκρέμισε τη νεοκλασική κατοικία του πρώην ιδιοκτήτη, του εκλιπόντος εφοπλιστή Μιχάλη Περατικού, με την πλημμυρισμένη στο πράσινο πετρόχτιστη βεράντα, για να χτίσει στη θέση της μοντέρνους πολυτελέστατους ξενώνες με πισίνα υπερχείλισης.

 Ο γεννημένος τον Οκτώβριο του 1963 στον Καναδά Νιλ Ρίμερ και συνιδιοκτήτης της Index Vertures φάνηκε ότι γνώριζε από πρώτο χέρι όλα τα δεδομένα για τη βίλα Ψυχάρη και απλώς περίμενε την κατάλληλη χρονική στιγμή για να κάνει την κίνησή του. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είχε προσπαθήσει και στο παρελθόν να την αγοράσει κάνοντας πρόταση στον εκδότη, ο οποίος τότε δεν σκεφτόταν να πουλήσει. Ο πεθερός του Χαράλαμπος Παλαΐνης λέει για τον γαμπρό του πως πρόκειται για έναν ιδιαίτερα απλό και χαμηλών τόνων άνθρωπο.

«Τον ρωτάω πώς πάνε οι δουλειές και εκείνος μου απαντάει ξερά ‘‘καλά’’. Δεν θέλει να μιλάει για δουλειές όταν βρίσκεται στην Ελλάδα, θέλει απλώς να απολαμβάνει στιγμές χαλάρωσης και τις ομορφιές της χώρας μας μαζί με την κόρη μου και τα τρία εγγόνια μου».

 Μάλιστα ο Χαράλαμπος Παλαΐνης πιστεύει ότι η αγορά της βίλας Ψυχάρη από τον γαμπρό του θα αποδεχθεί καταλυτική για τα ακίνητα της περιοχής. 

«Να δείτε πως τώρα που αγόρασε ο Νιλ θα αυξηθούν και οι τιμές των εξοχικών κατοικιών. Είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει και άλλους επενδυτές», λέει ο ίδιος για να προσθέσει: «Ξέρετε πόσο κόσμο έχει φέρει στην Ελλάδα από το εξωτερικό; Τι συνάλλαγμα έχει έρθει στη χώρα  μέσω των επαφών του; Βέβαια αυτά δεν τα ξέρει ο απλός κόσμος, αλλά ούτε κι εγώ θέλω να μιλάω γι’ αυτά». 

 Ωστόσο τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η βίλα να αγοράστηκε από τον γαμπρό τους καθαρά για επιχειρηματικούς λόγους με σκοπό τη μεταπώλησή της σε υψηλότερο τίμημα απ’ αυτό που την αγόρασε. 

Το «πραξικόπημα της πιτζάμας»


Τα αδέλφια Παλαΐνη, Χαράλαμπος και Αριστείδης, αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού σύμφωνα με αρκετές αναφορές σε δημοσιεύματα που σχετίζονται με την περίοδο της χούντας, θεωρούνταν «το δίδυμο απολύτου εμπιστοσύνης του δικτάτορα Ιωαννίδη». Αμφότεροι φέρονται να συμμετείχαν στο περιβόητο «πραξικόπημα της πιτζάμας», λίγους μήνες μετά τη μεταπολίτευση του 1974 και την επάνοδο της Δημοκρατίας.


Η Τούλι Ρίμερ με την αδελφή της Ζάνα


Για την ιστορία, επρόκειτο για μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος και ανατροπής της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή από πιστούς στη χούντα ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς του Στρατού τον Φεβρουάριο του 1975. Τη συνωμοσία αποκάλυψαν στην κυβέρνηση οι τότε νεαροί αξιωματικοί Δημήτριος Αρβανίτης και Ιωάννης Αλεξάκης, που αργότερα, μετά το 1981, ανέλαβαν κρίσιμες θέσεις σε Στρατό και ΚΥΠ επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.

Μετά την πτώση της δικτατορίας του Ιωαννίδη και πριν από τη δίκη των προταιτίων της, μια ομάδα αξιωματικών με πρωτεργάτες τους ταξίαρχους Νικόλαο Ντερτιλή και Ανδρέα Κονδύλη, τους αντισυνταγματάρχες Ιωάννη Στειακάκη, Ιωάννη Μανουσακάκη και τους ταγματάρχες Αριστείδη Παλαΐνη, Χαράλαμπο Παλαΐνη, Αθανάσιο Περδίκη και Παρασκευά Μπόλαρη, σχεδίασε στρατιωτικό κίνημα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα με στόχους την παραίτηση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, την επάνοδο της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ (από το οποίο είχε αποχωρήσει μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο) και την απελευθέρωση του προφυλακισμένου στον Κορυδαλλό, ταξίαρχου Δημήτρη Ιωαννίδη.
Η κίνηση αποκαλύφθηκε στις 24 Φεβρουαρίου πριν από την ενεργοποίησή της και διατάχθηκε η σύλληψη των 37 αξιωματικών. Ο τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αβέρωφ αποκάλεσε την κίνηση «πραξικόπημα της πιζάμας» επειδή οι περισσότεροι από τους κινηματίες συνελήφθησαν την ώρα του ύπνου αλλά και επειδή ήθελε να καθησυχάσει την κοινή γνώμη.

Αργότερα ωστόσο ο ταγματάρχης Αριστείδης Παλαΐνης αθωώθηκε στο στρατοδικείο για το αδίκημα της ένωσης προς στάση τον Αύγουστο του 1975, ο δε αδελφός του Χαράλαμπος ούτε συνελήφθη ούτε προσήχθη σε δίκη ποτέ. Και οι δύο όμως οι εξ Αιτωλοακαρνανίας αδελφοί αποστρατεύτηκαν. Ενας από τους πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου, ο Παρασκευάς Μπόλαρης, απέδρασε από το νοσοκομείο όπου κρατούνταν και διέφυγε στο εξωτερικό. Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την παραγραφή των αδικημάτων του και εμφανίστηκε σε εκδήλωση υπέρ της χούντας στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2013, μαζί με τη Δέσποινα Παπαδοπούλου, χήρα του δικτάτορα, και τον πρωήν υφυπουργό της χούντας Αριστείδη Δημόπουλο.

Σε συνέντευξή του στο «Παρόν» το 2007, ο Αριστείδης Παλαΐνης είχε δηλώσει ανοιχτά ότι το πρωινό της 21ης Απριλίου αν τα τανκς έβρισκαν αντίσταση ο Στρατός θα άνοιγε πυρ, ενώ είχε επισημάνει ότι ο ίδιος ήταν αντίθετος στα βασανιστήρια της χούντας, όμως παράλληλα δεν ήθελε να διακινδυνεύσει τους σκοπούς της «επανάστασης».



Ο πεθερός του Ρίμερ, Χαράλαμπος Παλαΐνης


Δίπλα στον Ιωαννίδη


Τις πρωινές ώρες της 25ης Νοεμβρίου 1973 εκδηλώθηκε το τρίτο στη σειρά στρατιωτικό πραξικόπημα, έπειτα από εκείνο της 21ης Απριλίου 1967 και το στρατιωτικό αντικίνημα του Κωνσταντίνου τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς. 

Η ελληνική τραγωδία της εποχής θα ολοκληρωθεί με ένα τέταρτο πραξικόπημα, αυτό των στρατιωτικών στην Κύπρο, τον Ιούλιο του 1974, που θα προσφέρει την ευκαιρία στην Τουρκία να εισβάλει στη Μεγαλόνησο. 

Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο πρωθυπουργός Σπυρίδων Μαρκεζίνης ανατράπηκαν και τέθηκαν υπό περιορισμό. Ο Χαράλαμπος Παλαΐνης που συμμετείχε στην επιχείρηση για την ανατροπή του Παπαδόπουλου, μιλώντας σε ντοκιμαντέρ χρόνια μετά, έδωσε σημαντικές λεπτομέρειες.


Πανοραμική θέα του Αργολικού κόλπου από την πισίνα της βίλας Ψυχάρη, η οποία πλέον ανήκει στον Ελβετό κροίσο


Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπήρχαν κάποιοι που ζητούσαν να φύγει από τη μέση, ακόμα και να δολοφονηθεί ο Παπαδόπουλος εκείνο το βράδυ, ο Χαράλαμπος Παλαΐνης απάντησε: «Υπήρχαν τέτοιες σκέψεις από μικρούς αξιωματικούς και αυτό είχε υποπέσει στη γνώση του Ιωαννίδη. Το φοβήθηκε πολύ και γι’ αυτό ενώ είχαμε κανονίσει πού θα πάνε και ποιοι σε ποια πόστα διοικητές, αυτό το κράτησε για τον εαυτό του και δεν έλεγε σε κανέναν ποιος θα πάει στον Παπαδόπουλο. Εστειλε έναν άνθρωπο απολύτως ελεγχόμενο από τον ίδιο και μπορώ να σας πω ότι μετά πήγε και κοιμήθηκε».

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Χαράλαμπου Παλαΐνη, η επιχείρηση για την ανατροπή του Παπαδόπουλου ξεκίνησε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα, της 25ης Νοεμβρίου 1973, μία εβδομάδα μετά την εξέγρεση του Πολυτεχνείου.

«Είχε μεγάλη βεβαιότητα πως δεν θα υπήρχε  πιθανότητα αντιδράσεως. Του στείλαμε το τάγμα πεζοναυτών και βάλαμε τους φαντάρους μέσα σε  ιδιωτικά φορτηγά, στους οδηγούς των οποίων δεν είχαν πει τίποτα, πέραν του ότι θα έκαναν μια μυστική αποστολή τάχα για την Κύπρο. Καθορίσαμε δρομολόγιο από τον Σταυρό της Αγίας Παρασκευής και μάλιστα κατά τη διάρκεια της διαδρομής τούς σταμάτησε ένα περιπολικό για να τους ελέγξει. Οι αξιωματικοί έπιασαν τους δύο αστυνομικούς και τους έβαλαν μέσα στο φορτηγό μαζί με τους στρατιώτες και τους χάλασαν και τον ασύρματο. Τότε οι οδηγοί άρχισαν να φοβούνται και να αναρωτιούνται τι γίνεται. Τελικά τα φορτηγά έφτασαν στο σπίτι του Παπαδόπουλου ξημερώματα».

Η συνέχεια είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Οι στρατιωτικοί μπήκαν στη βίλα του Παπαδόπουλου στο Λαγονήσι, του παρέδωσαν ένα χαρτί που τον ενημέρωνε για την αποπομπή του, του πήραν το όπλο και τον έθεσαν σε κατ’ οίκον περιορισμό, με τον ίδιο να αισθάνεται προδομένος από τον άλλοτε στενό του συνεργάτη Ιωαννίδη, όπως είχε πει στο ίδιο ντοκιμαντέρ η σύζυγος του δικτάτορα, Δέσποινα Παπαδοπούλου. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr