Νοσοκομεία με την υπογραφή του Ιταλού αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο

Το πρόγραμμα δωρεών του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» που αφορά στην ανέγερση δυο νοσοκομείων σε Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη στην ανακατασκευή κτιρίου του Ευαγγελισμού αλλά και στη δωρεά ασθενοφόρων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού

Στο τελικό στάδιο βρίσκεται το πρόγραμμα δωρεών του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» που αφορά στην ανέγερση δυο νοσοκομείων σε Κομοτηνή και Θεσσαλονίκη στην ανακατασκευή κτιρίου του Ευαγγελισμού αλλά και στη δωρεά ασθενοφόρων και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. 

Στο Μέγαρο Μαξίμου συναντήθηκαν ο Πρόεδρος του ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος, ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας Ρεντσο Πιάνο, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο υφυπουργός Παύλος Πολάκης, μαζί με τους διοικητές των νοσοκομείων για να υπογράψουν το μνημόνιο συνεργασίας παρουσία του Πρωθυπουργού. 

Ο Πρόεδρος του ιδρύματος Ανδρέας Δρακόπουλος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπξ Παυλόπουλο στο Μέγαρο Μαξίμου



Ο διάσημος Αρχιτέκτονας Ρεντσο Πιάνο έγινε γνωστός στο ελληνικό κοινό ως δημιουργός του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και την ανάπλασης του Φαληρικού Δέλτα. Όμως η ιστορία επιτυχίας του 80χρονου αρχιτέκτονα έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές δεκαετίες και η φήμη του έχει εξαπλωθεί σε όλον τον κόσμο. Ο γεννημένος στη Γένοβα της Ιταλίας Ρέντσο Πιάνο αποφοίτησε το 1964 από το Πολυτεχνείο του Μιλάνου και στη συνέχεια εργάστηκε στον κατασκευαστικό τομέα, μαζί με τον Αμερικανό αρχιτέκτονα Λουίς Καν και τον Ζ. Μακόφσκυ. Από το 1971 άρχισε μια συνεργασία με τον Ρίτσαρντ Ρότζερς, καρπός της οποίας ήταν και το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι, το επονομαζόμενο και Μπωμπούργκ. Το 1981 ίδρυσε το δικό του τεχνικό γραφείο, το οποίο σήμερα διαθέτει υποκαταστήματα στο Παρίσι, τη Γένοβα και τη Νέα Υόρκη, απασχολώντας προσωπικό 150 ατόμων. 

Ο Ρέντσο Πιάνο έχει σχεδιάσει κτίρια σε όλο τον κόσμο: το Menil Collection στο Χιούστον, το Σταθμό του Διεθνούς Αεροδρομίου Kansai στην Οσάκα, το Ίδρυμα Beyeler στην Ελβετία, το Πολιτιστικό Κέντρο Jean-Marie Tjibaou στη Νέα Καληδονία, την Πλατεία Potsdamer στο Βερολίνο, το Αμφιθέατρο Parco Della Musica στη Ρώμη, τη Βιβλιοθήκη Morgan στη Νέα Υόρκη, το Μουσείο Φυσικής και Επιστήμης (newMetropolis) στο Άμστερνταμ.

Νοσοκομεία κοντά στη φύση

Ξεχωριστή σελίδα στις καινοτόμες και πρωτοποριακές εμπνεύσεις του Ιταλού αρχιτέκτονα κατέχει ο σχεδιασμός σύγχρονων, ανθρωποκεντρικών νοσοκομείων κοντά στη φύση καθώς ο ίδιος θεωρεί πως αυτό εχει επουλωτικές ιδιοτητες και βοηθά τους ασθενείς. Το 2002 «όρισε» τις «δέκα εντολές» για το σύγχρονο νοσοκομείο, από τις οποίες προηγούνται ως πιο σημαντικές η «ανθρώπινη προσέγγιση», η «ένταξη στον ιστό της πόλης» και η «κοινωνικότητα», δηλαδή ένα «ανοικτό νοσοκομείο» δεκτικό στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα. Στη συνέχεια  έπονται η οργάνωση, η διαδραστικότητα, η καταλληλότητα, η αξιοπιστία, η καινοτομία, η έρευνα και η εκπαίδευση. Αυτό το μοντέλο σύγχρονου νοσοκομείου έχει βρει ήδη εφαρμογή στην πατρίδα του Piano, την Ιταλία, αλλά και στην Ουγκάντα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr