«Σαχάρα» η Κρήτη: Δέκα φορές πάνω από το κανονικό η αφρικανική σκόνη

Με μαντήλια και μάσκες οι κάτοικοι - «Πολλοί άνθρωποι στα επείγοντα, δεν θυμάμαι να έχει συμβεί ξανά κάτι τέτοιο», δηλώνει ο διευθυντής της Πνευμονολογικής του ΠΑΓΝΗ  - «Ασφυξία» και σε άλλες περιοχές της χώρας

Πρωτοφανούς έντασης χαρακτηρίζεται το φαινόμενο της μεταφοράς αφρικανικής σκόνης που βρίσκεται σε εξέλιξη, «πνίγοντας» στην κυριολεξία ένα μεγάλο τμήμα της Ελλάδας.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Κρήτη, όπου τις τελευταίες ώρες η ορατόητα είναι από περιορισμένη έως μηδενική, με τους κατοίκους να χρησιμοποιούν από μαντήλια μέχρι και αντιασφυξιογόνες μάσκες για να προστατευτούν από τη σκόνη. 

Από την έξαρση του φαινομένου μέχρι και τις 8 το βράδυ προσήλθαν με αναπνευστικά προβλήματα 17 άτομα στο νοσοκομείο Ηρακλείου , 4 στο νοσοκομείο Χανίων και 4 στο νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Ρέθυμνο




Δέκα φορές πάνω από τα όρια τα αιωρούμενα σωματίδια

«Υπάρχει μια κίνηση στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών και δεν γνωρίζουμε σε ποιο αριθμό θα φτάσει αυτή η κίνηση. Αυτό το πράγμα δεν το θυμάμαι να έχει ξαναγίνει σε αυτή την έκταση και πρέπει να είναι οι συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων πάνω από δέκα φορές από τα φυσιολογικά», δήλωσε ο Νίκος Τζανακάκης, διευθυντής Πνευμονολγικής Πανεπιστημιακής κλινικής του ΠΑΓΝΗ .

«Είναι επικίνδυνο υπό την έννοια ότι είναι σωματίδια τα οποία προκαλούν ερεθισμό στους πνεύμονες και στους βλεννογόνους της μύτης και των ματιών . Σε ευαίσθητα άτομα τα οποία μπορεί να έχουν βροχικό άσθμα και κυρίως τα παιδιά όλων των ηλικιών μπορεί να προκαλέσουν έξαρση των συμπτωμάτων και αυτό που λέμε παρόξυνση του άσθματος .Αυτό μπορεί να οδηγήσει το άτομο στο νοσοκομείο , να αυξήσει τα φάρμακα και γενικότερα αυτή η παρόξυνση είναι δυνητικά επικίνδυνη για τη ζωή αν δεν ελεγχθεί«, πρόσθεσε.

«Επίσης κινδυνεύουν όλοι οι άνθρωποι που έχουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και κυρίως οι ηλικιωμένοι .Αυτοί που έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια δηλαδή η νόσος του καπνίσματος , είναι σίγουρο ότι κάποιοι από αυτούς θα αυξηθούν τα συμπτώματά τους και οι πιο βαριά από αυτούς οδηγούνται στο νοσοκομείο», ανέφερε ο κ.Τζανακάκης.

Και κατέληξε: «Εγώ προτείνω να μην κυκλοφορούν με μάσκα αλλά να περιοριστούν στο ελάχιστο η φυσική δραστηριότητα των ανθρώπων αυτών και κυρίως των παιδιών που έχουν βροχικό άσθμα και να μην αθλούνται σε ανοικτούς χώρους. Ιδιαιτέρως αυτοί που έχουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα».



Τυμπάκι 


Τυμπάκι


Παραλία Κόκκινος Πύργος


Παραλία Κόκκινος Πύργος


Ακυρώθηκαν πτήσεις 
Σοβαρά προβλήματα στις προσαπογειώσεις των αεροσκαφών στο αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου έχουν προκαλέσει οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες. 

Λόγω των ισχυρών νοτιάδων αλλά και της αφρικανικής σκόνης που έχει καλύψει την ατμόσφαιρα, έχουν ακυρωθεί οι μεσημεριανές και απογευματινές αφίξεις και αναχωρήσεις των αεροσκαφών από τις 2:40 μέχρι τις 20:20.

Το πρωί πολλοί ήταν οι επιβάτες που ταλαιπωρήθηκαν καθώς σημειώθηκαν καθυστερήσεις και αναβολές.

Το πρόβλημα ωστόσο οξύνθηκε από το μεσημέρι και μετά, οπότε το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης έφτανε στην κορύφωσή του.

Εκτιμάται ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί από τα μεσάνυχτα και μετά.

Στο μεταξύ, η σκόνη και οι νότιοι άνεμοι δεν επηρεάζουν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. 









Για την Ηλεία, το επίπεδο σκόνης έχει ως αποτέλεσμα την μείωση σε πολύ μεγάλο βαθμό της ορατότητας, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο Κατάκολο το μεσημέρι της Πέμπτης.






Πού οφείλεται το φαινόμενο

Σύμφωνα με το onmed.gr. η αφρικανική σκόνη επισκέπτεται όλο και πιο συχνά την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια λόγω του φαινομένου της ερημοποίησης που καταγράφεται στη Σαχάρα.

Η ερημοποίηση της Σαχάρας προχωρά μάλιστα με ανυπολόγιστα ταχείς ρυθμούς, με αποτέλεσμα οι έρημες περιοχές να επεκτείνονται εις βάρος των καλλιεργήσιμων εκτάσεων, αυξάνοντας τις ποσότητες της σκόνης που μεταφέρονται στην ατμόσφαιρα.

Έρευνες Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, έχουν εντοπίσει μια σειρά από δηλητηριώδεις ουσίες που περιέχει η αφρικανική σκόνη, όπως ο μόλυβδος, ο ψευδάργυρος, το χρώμιο, το βανάδιο, το αρσενικό και το νικέλιο, σε περιεκτικότητες που κανείς δεν υπολόγιζε ότι θα ήταν τόσο μεγάλες.

Η αφρικανική σκόνη έχει συσχετισθεί με προβλήματα υγείας του ελληνικού πληθυσμού, καθώς έχει παρατηρηθεί πως σε ημέρες με έντονες συγκεντρώσεις σκόνης αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα σωματίδια με τις επικίνδυνες ουσίες μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα ενός ανθρώπου.

Από την αφρικανική σκόνη δεν γλίτωσε ούτε η Σαντορίνη



Καλοκαίρι στο νότο, χειμώνας στον βορρά

Όπως είχαν προβλέψει οι μετεωρολόγοι τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών θα έκοβαν την Ελλάδα στα δύο. Σε αντίθεση με το νότο που βιώνει καλοκαιρινές θερμοκρασίες και σκόνη, στο βορρά ο υδράργυρος δείχνει ακόμη και 0°C. 

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο, έχει χιονίσει και σε πολλές ορεινές περιοχές της υπόλοιπης βόρειας Ελλάδας, ενώ στα βόρεια του νομού Έβρου χιόνισε ακόμη και σε περιοχές πολύ χαμηλού υψομέτρου.

Η σκόνη αιωρείται σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις, ενώ οι φωτογραφίες από την Κρήτη θυμίζουν τοπία επιστημονικής φαντασίας (κίτρινο χρώμα και ορατότης μηδέν).

Σήμερα καταγράφηκαν οι εξής μέγιστες θερμοκρασίες σε περιοχές της Κρήτης :

Φαλάσαρνα (Χανιά) : 30°C
Πλατανιάς (Χανιά) : 28.7°C
Ρέθυμνο (πόλη) : 28.5°C
Άγιοι Πάντες (Χανιά) : 28.4°C
Κολυμπάρι (Χανιά) : 28.4°C
Χανιά (πόλη) : 27.3°C
Ηράκλειο (πόλη) : 26.6°C
Σητεία (πόλη) : 26°C
Κνωσσός (Ηράκλειο) : 25.6°C
Βρύσες (Χανιά) : 25.4°C

Σε ότι αφορά στα ηπειρωτικά τμήματα, οι μέγιστες τιμές σημειώθηκαν στα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου, δηλαδή στη Μεσσηνία και είναι οι εξής : 

Φιλιατρά : 25.4°C
Κυπαρισσία : 25.3°C
Καλαμάτα : 25.2°C

Επίσης, σε πολλές περιοχές της δυτικής Πελοποννήσου ο υδράργυρος έφτασε με σχετική ευκολία στους 25°C, όπως για παράδειγμα στη Ζαχάρω (Ηλεία), στον Ρωμανό (Αχαία) και στην Καρδαμύλη (Μεσσηνία).

Αν αναλογιστεί κανείς ότι στη Φλώρινα, εχθές τα μεσάνυχτα η θερμοκρασία άγγιζε τους 5°C, ενώ από τη στιγμή που ξημέρωσε ο υδράργυρος είναι κολλημένος στους 0°C και ότι η μέγιστη σήμερα στη βορειοδυτική Κρήτη έφτασε τους 30°C, τότε μιλάμε για το απίστευτο ρεκόρ της διαφοράς των ολόκληρων 30°C ανάμεσα σε 2 περιοχές της χώρας!

Θερμοκρασιακό εύρος 30°C. Χειμώνας και χιόνια στα βορειοδυτικά και καλοκαίρι, σκόνη και ζέστη στην Κρήτη.


Δείτε βίντεο: «Θάφτηκε» από την αφρικανική σκόνη η Κρήτη

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr