Επίδειξη δύναμης προς τη δύση

Με πολλά χαμόγελα, αμοιβαίες φιλοφρονήσεις και αναφορές στην προσωπική τους σχέση συνόδευσαν οι κ.κ. Κώστας Καραμανλής και Βλαδιμιρ Πούτιν την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου south stream.

Με την φράση «Χριστος Ανέστη» στα Ελληνικά υποδέχθηκε ο κ. Πούτιν τον έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος του απάντησε «αληθώς ανέστη». Ο κ. Κώστας Καραμανλής αδιαφορώντας για τις αντιδ

Με πολλά χαμόγελα, αμοιβαίες φιλοφρονήσεις και αναφορές στην προσωπική τους σχέση συνόδευσαν οι κ.κ. Κώστας Καραμανλής και Βλαδιμιρ Πούτιν την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου south stream.

Με την φράση «Χριστος Ανέστη» στα Ελληνικά υποδέχθηκε ο κ. Πούτιν τον έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος του απάντησε «αληθώς ανέστη». Ο κ. Κώστας Καραμανλής αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις και την εκπεφρασμένη δυσφορία των αμερικανών «για την ενεργειακή εξάρτηση από τη Μόσχα» προχώρησε σε μία συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου που εμβαθύνει περαιτέρω την στρατηγική σχέση της Ρωσίας με την Ελλάδα.

«Οι επιλογές της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας έχουν αποκλειστικό γνώμωνα την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας μας και των ευρωπαίων εταίρων μας μέσω της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας προμηθευτών, μεταφορέων και καταναλωτών ενέργειας τόνισε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Για τον south stream είπε ότι «είναι ένα από τα σημαντικότερα έργα για τις χώρες της Νότιας και Κεντρικής Ευρώπης και εντάσσεται στην στρατηγική της διαφοροποίησης της όδευσης του φυσικού αερίου».

Αναφερόμενος στην σημερινή επίσκεψη ο κ. Καραμανλής είπε ότι «η συνάντηση έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία και επιβεβαιώνει την μεταξύ  μας εξαιρετική προσωπική σχέση, τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων των δύο χωρών και την δέσμευσή μας να ενισχύσουμε αυτές τις σχέσεις ακόμη περισσότερο στο μέλλον».

Μίλησε και για την προσωπική του σχέση με τον πρόεδρο Πούτιν λέγοντας ότι «αναγνωρίζω  στο πρόσωπό του έναν πάρα πολύ αξιόπιστο συνομιλητή και πάρτνερ ο οποίος έχει παίξει καίριο ρόλο στην στρατηγική αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών. Σημείωσε πάντως ότι το ουσιαστικό υπόβαθρο για τις σχέσεις των δύο χωρών είναι οι στενοί ιστορικοί δεσμοί, τα κοινά συμφέροντα και οι συγγενικές απόψεις σε πολλά θέματα.

Ο κ. Πούτιν έκανε επίδειξη δύναμης προς την Δύση προβάλλοντας ότι η χώρα του διαθέτει επάρκεια φυσικού αερίου για τον εφοδιασμό της Ευρώπης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μίλησε για την επιλογή του να αναπτύξει την στρατηγική σχέση με την Ελλάδα. «Τα ενεργειακά σχέδια που απαιτούν μεγάλες επενδύσεις και έχουν οικονομικό αποτέλεσμα έχουν και πολιτική σημασία και οδηγούν στην αναβάθμιση του ρόλου της χώρας που συμμετέχει. Για την ενεργειακή πολιτική της στην Ευρώπη η Ρωσία είχε διάφορες επιλογές, επέλεξε όμως να προωθήσει τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη και τον south stream μέσω της Ελλάδας. Ξέρουμε ότι ανταγωνιστικές εταιρίες και χώρες θα προσπαθήσουν να εμποδίσουν και να καθυστερήσουν το έργο προβάλλοντας οικονομικά και πολιτικά επιχειρήματα. Θα εργαστούμε με σοβαρότητα για να υλοποιήσουμε το σχεδιασμό μας».

Απαντώντας εμμέσως στις αμερικανικές πιέσεις προς την Ελλάδα να αποφύγει την προμήθεια φυσικού αερίου από την Ρωσία ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι αν η Ελλάδα ήθελε γραβάτες ή εσώρουχα θα μπορούσε να τα αγοράσει από την Ιταλία ή την Κίνα. Αλλά όταν πρόκειται για ενεργειακούς πόρους οι χώρες που είναι σε θέση να εφοδιάσουν την Ευρώπη με απαραίτητες ποσότητες του πρωτοβάθμιου φυσικού πόρου με ανταγωνιστικές τιμές είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Μάλιστα κάνοντας και τηλεοπτικό σόου συνόδευσε την αναφορά του με το σχήμα της γροθιας.

O πρωθυπουργός που συνοδευόταν από την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντρόα Μπακογιάννη, τον υπουργό Επικρατείας κ. Θεόδωρο Ρουσόπουλο και τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρήστο Φώλια συναντήθηκε και με τον νέο πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:
«Μενού» με ενέργεια στη Μόσχα
Υπογράφουν τον «ενοχλητικό» αγωγό Καραμανλής-Πούτιν

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr