Με αφορμή τα 20 χρόνια λειτουργείας του Ξενώνα Προσωρινής Διαμονής, η Εταιρία Προστασίας Σπαστικών/ Πόρτα Ανοιχτή βράβευσε την bwin για την πολύπλευρη στήριξη της.
Το Twitter οργιάζει με τον «γυμνό» πίνακα του Μοντιλιάνι πίσω από τον Τσακαλώτο
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν «φωτιά» με -πάσης φύσεως- σχόλια και memes όταν ο υπουργός Οικονομικών έκανε δηλώσεις μπροστά σ' έναν γυμνό πίνακα του Μοντιλιάνι
Την ώρα, λοιπόν, που ο υπουργός Οικονομικών ανέλυε το πλάνο της αριστεράς μετά τα μνημόνια, δεν ήταν λίγοι αυτοί που έστρεψαν το βλέμμα τους στην γυμνή γυναίκα του πίνακα, που βρισκόταν ακριβώς πίσω από τον υπουργό Οικονομικών... με αποτέλεσμα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να πάρουν «φωτιά» με -πάσης φύσεως- σχόλια και memes.
Ένας από τους πολλούς χρήστες που έσπευσαν να σχολιάσουν το περιστατικό αυτό είναι ο γνωστός μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος, ο οποίος βρήκε προβληματικό το φόντο πίσω από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Δείτε μερικά από τα περίπου 3.500 σχόλια που έγιναν στο Twitter σχετικά με το θέμα:Πραγματικά, δεν εξηγείται αλλιώς. Μάλλον το κάνουν επίτηδες για να μας προκαλούν. Δεν γίνεται ο Υπουργός Οικονομικών της χώρας να μην είδε σήμερα οτι μιλάει με φόντο αυτόν τον πίνακα. Δεν γίνεται να μην το είδε. Μας τρολαρουν συνεχώς την ώρα που διαλύουν τη χώρα! pic.twitter.com/zaNRcPJ0mC
— Γιάννης Καλλιάνος (@kallianos) March 28, 2018
Δεν είμαι κατά της τέχνης. Αλλά τέχνη σοβαρή, συνετή, με ήθος. Να ζωγραφίσεις κύριε Μοντιλιάνι την κυρία αλλά να φοράει ένα παλτό, μια φούστα ως το γόνατο, να κάνει τον σταυρό της. Όχι έκφυλα πράματα.
— adiasistos (@adiasistos) 28 Μαρτίου 2018
Είδε ο άλλος τον Τσακαλώτο με φόντο ένα περιζήτητο γυμνό του Μοντιλιάνι και τον έπιασε η τάξις και ηθική.
— Lina Greek (@Linagreek) 28 Μαρτίου 2018
Νέοι άνθρωποι ρε φίλε. Ακαλλιέργητοι εντελώς. Δε βοηθάνε τα Msc και τόσο τελικά.
Στα 8 της η κόρη μου έκανε αυτό το έργο, αντίγραφο Μοντιλιάνι.
— Geo.graphic (@parallilos) 28 Μαρτίου 2018
Να δεις που θα μου κουβαλήσει και κανέναν ξεδιάντροπο Τσακαλώτο στο σπίτι! pic.twitter.com/m5RfAsThM8
Όποιος το 2018 σκανδαλίζεται από γυμνό ζωγραφικής του προηγούμενου αιώνα (Μοντιλιάνι), θα έπρεπε αυτομάτως να του αφαιρείται το απολυτήριο λυκείου.
— sitarcos (@sitarcos) 28 Μαρτίου 2018
Το παίζουν τώρα ψαγμένοι και γνώστες όλοι οι ζαίοι, που ανάθεμα κι αν έχουν πάει έστω και σε ένα live του #Μοντιλιάνι.
— Γιώργος Ντόπουλος (@yX__) 28 Μαρτίου 2018
Οκέι, θα μας πρήξετε με τον Μοντιλιάνι,που τον ακούσατε σήμερα πρώτη φορά και γκουγκλάρατε για να το παίξετε φωτεινοί παντογνώστες.
— Το Ζαβό.® (@paizw_balitsa) 28 Μαρτίου 2018
Το πρόβλημα δεν είναι στο αν κάποιος γνωρίζει το Μοντιλιάνι παιδιά, το πρόβλημα είναι ότι σκανδαλίζεται από έναν πίνακα ζωγραφικής
— To_pouli_tou_Rouli (@To_pouli_tou_Ro) 29 Μαρτίου 2018
Κυριε Καλλιανο μηπως μπορειτε να μας πειτε σε τι πινακες μπροστα θα πρεπει να δινει συνεντευξη ο υπουργος οικονομικων για να μην αποσπα τα αρνητικα σχολια σας;#Μοντιλιανι
— Κλεανθιδου Φανη (@finklin5) 28 Μαρτίου 2018
Το ζητημα ειναι οτι δεν ειχαμε λεφτα να αγορασουμε τον αυθεντικο του Μοντιλιανι
— ΑΜΒΡΟΣΙΟΜΟΥΝΟ (@Papavannesa) 28 Μαρτίου 2018
Ποιος ήταν, όμως ο ζωγράφος που φιλοτέχνησε το συγκεκριμένο έργο και πώς ονομάζεται το έργο αυτό;Όχι μικροί μου μπουρτζόβλαχοι που θα μου πείτε ότι δεν ήξερα ότι ο πίνακας είναι του #Μοντιλιανι
— SanchoPanza (@SanchoPanzaGr) 28 Μαρτίου 2018
Το ξερα και ξέρω και το μικρό του, Αμεντέο τον ελέγανε άμα θέλετε να ξέρετε. Και ξέρω και το μικρό της Πάουζε που είναι Λίλα, και του Μποντ που είναι Τζέιμς pic.twitter.com/0VZRpwMnfp
Ο ζωγράφος και γλύπτης Αμαντέο Κλεμέντε Μοντιλιάνι (1884-1920) γεννήθηκε στο Λιβόρνο της Τοσκάνης και ξεκίνησε τις σπουδές του στις καλές τέχνες στην Ιταλία. Μετακόμισε στο Παρίσι το 1906 όπου και έζησε μέχρι το τέλος της ζωής του. Πέθανε σε ηλικία 36 ετών.
Λογοτέχνες και άλλοι άνθρωποι των τεχνών, τον χαρακτήρισαν καταραμένο, γιατί τα δημιουργικά χρόνια της ζωής του διήρκεσαν πολύ λίγο (1915-1918). Ήταν σαν μια αναλαμπή που έσβησε ξαφνικά, όπως και κείνος λίγα χρόνια αργότερα, κατεστραμμένος από την άστατη ζωή και την εύθραυστη υγεία του.
Ο Μοντιλιάνι γεφύρωσε πολλές από τις αισθητικές τάσεις (κυβισμό, γαλάζια και ροζ περίοδο του Πικάσο, νέγρικα γλυπτά, φλωρεντινή παράδοση κ.ά.) που ήταν διάχυτες στα διαμερίσματα της Bateau-Lavoir στη Μονμάρτη των αρχών του περασμένου αιώνα. Το αποτέλεσμα των επιρροών αυτών είναι μία επιτηδευμένη κομψότητα που διακρίνεται στην καθαρότητα του σχεδίου, στην έντονη σχηματοποίηση των μοντέλων του με τα στενόμακρα πρόσωπα, τους επιμήκεις λαιμούς και τις στενές πλάτες.
Το επίμαχο έργο, που «εξέθεσε» τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ονομάζεται «Ξαπλωμένο Γυμνό», δημιουργήθηκε το 1917-1918 και ανήκει σε μια σειρά με γυμνά που δημιούργησε ο Ιταλός ζωγράφος και γλύπτης εκείνη την εποχή στο Παρίσι. Το συγκεκριμένο έργο είχε προκαλέσει σάλο όταν εκτέθηκε μαζί με άλλα στην γκαλερί του Παρισιού Berthe Weill. Η αστυνομία μάλιστα τότε είχε δώσει εντολή να αποσυρθούν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr