Στους 47 οι ασθενείς με τον «ιό του Δυτικού Νείλου»

Στους 47 οι ασθενείς με τον «ιό του Δυτικού Νείλου»

Τρεις οι νεκροί από τον ιό, ενώ 28 άτομα νοσηλεύονται ακόμη, εκ των οποίων οι 7 σε Μονάδα Εντατικής θεραπείας. 

Στους 47 οι ασθενείς με τον «ιό του Δυτικού Νείλου»
Στους 47 ανεβάζει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων τους ασθενείς που ταυτοποιήθηκαν με τον «ιό του Δυτικού Νείλου».

Με σημερινή του ανακοίνωση, το ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρινίζει ότι το σύνολο ασθενών με εργαστηριακή διάγνωση λοίμωξης από τον ιό είναι 47, ενώ τρία είναι μέχρι στιγμής τα θύματα του ιού.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται σχετικά, έως σήμερα το πρωί, από τους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό, 15 είχαν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο και 28 νοσηλεύονταν ακόμη, από τους οποίους οι 7 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.  Τέλος, ένας από τους ασθενείς δεν έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

Τι είναι ο «ιός του Δυτικού Νείλου»


Η λοίμωξη από τον ιό του δυτικού Νείλου είναι νόσημα που μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα κουνουπιού και προσβάλλει ζώα, αλλά και τον άνθρωπο. Συγγενεύει με τον ιό της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας, της εγκεφαλίτιδας του St. Louis και άλλους παρόμοιους ιούς που προκαλούν εγκεφαλίτιδες.
Κλείσιμο

Ο ιός ονομάστηκε έτσι, γιατί αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα το 1937. Επιδημίες σε ανθρώπους έχουν αναφερθεί στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη, την Αυστραλία και την Ασία. Στο Ισραήλ δηλώνονται ανθρώπινα κρούσματα κάθε χρόνο από το καλοκαίρι μέχρι το φθινόπωρο. Το 1999 ο ιός ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη και στη συνέχεια μεταδόθηκε σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και τον Καναδά. Έκτοτε χιλιάδες κρούσματα καταγράφονται κάθε χρόνο στη Βόρεια Αμερική, όπου πλέον η νόσος θεωρείται ενδημική, ενώ από το 1999 έχουν καταγραφεί 1065 θάνατοι.

Στην Ευρώπη εκδηλώθηκε η πρώτη πανδημία το 1996 στη Ρουμανία, όπου πλέον εμφανίζονται κρούσματα σε ανθρώπους σε ετήσια βάση, ενώ σποραδικά κρούσματα σε ανθρώπους έχουν καταγραφεί σε Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία και Ουγγαρία.

Τα συμπτώματα

Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από ένας στους εκατό ασθενείς εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο, που προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Αν η νόσος εκδηλωθεί ήπια τότε ο ασθενής αναπτύσσει πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμέτους και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα και διόγκωση των λεμφαδένων.

Στη σοβαρή μορφή νόσου παρουσιάζεται εγκεφαλίτιδα και μηνιγγίτιδα. Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Ο χρόνος επώασης της λοίμωξης είναι συνήθως δύο έως 14 ημέρες, καθώς τόσο είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τσίμπημα του κουνουπιού μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα διαρκούν μερικές μέρες, αν και μερικές φορές η διάρκεια είναι μεγαλύτερη. Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης