Ευαγγελισμός: η απειλή για τη δημόσια υγεία και η άνιση μάχη με τα περιστέρια

Εικόνες ντροπής από χώρους του νοσοκομείου που είναι καλυμμένοι με ακαθαρσίες πουλιών - Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και πώς αντιμετωπίζονται

Θεωρούνται σύμβολα ειρήνης, αγάπης, αγνότητας. Το αποτύπωμα, ωστόσο, που αφήνουν τα περιστέρια, για τα οποία ο λόγος, δεν παραπέμπει σε τίποτα απο τα παραπάνω. Οι ακαθαρσίες τους δεν προκαλούν μόνο αντιαισθητική βρωμιά αλλά μπορούν να γίνουν επικίνδυνες για τον άνθρωπο, καθώς αποτελούν εστία πολλών μικροβίων και μυκήτων. Η μολυσματική τους δύναμη, δε, πολλαπλασιάζεται οταν βρίσκονται κοντά σε ανθρώπους με προβλήματα υγείας. Κι όμως στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αθήνας, στον Ευαγγελισμό, τα περιστέρια αποτελούν αναπόσπαστο, παρότι γκρίζο και δυσώδες, κομμάτι της καθημερινότητας επι δεκαετίες για το προσωπικό και τους ασθενείς.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει το protothema.gr από τον Ευαγγελισμό, δείχνουν ότι η μάχη με τα περιστέρια βρίσκεται σε πλήρη εξελιξη. Οι ακαθαρσίες τους έχουν "σημαδέψει" πατώματα, μπαλκόνια, κλιματιστικά, φωταγωγούς, και φυσικά ρούχα και κεφάλια εργαζομένων, επισκεπτών και ασθενών.

Τα δεκάδες χιλιάδες περιστέρια που "κατοικοεδρεύουν" στο σύμπλεγμα των κτηρίων του Ευαγγελισμού αυξάνουν και πληθύνονται οπως συμβαίνει με τον πληθυσμό των συγκεκριμένων πτηνών στην πρωτεύουσα. Άλλωστε η Αθήνα θεωρείται μια πόλη...φιλική για τα περιστέρια: αναλογεί ενα περιστέρι σε 20 ανθρώπους, που σημαίνει ότι οι 665.000 κάτοικοι του δήμου Αθηναίων -απογραφή 2011- συμβιώνουν θέλοντας και μη μαζί με περιπου 33.500 περιστέρια.

Η θέση του Ευαγγελισμού, κάτω απο τον Λυκαβηττό και σε απόσταση κοντινή από τη Βουλή και την Πλατεία Συντάγματος, έχει επηρεάσει θετικά τους πληθυσμούς των περιστεριών. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα των περιστεριών σε αυτόν τον άξονα, που κατα τους ειδικούς, αποδίδεται στο γεγονός ότι είναι διαθέσιμες μεγάλες ποσότητες αστικών αποβλήτων και συνεπώς μεγάλες ποσότητες τροφής. Τα σπόρια και τα ψίχουλα είναι οι τροφές για τα περιστέρια που πιθανόν οι περισσότεροι εχουμε στο μυαλό μας, μόνο που η πραγματικότητα ειναι διαφορετική. Για την ακρίβεια, τα περιστέρια τρώνε τα πάντα, μεταξύ άλλων σπόρια και ψίχουλα. Αναζητούν τροφή σε καθε είδους σκουπίδια και το αθώο φαινομενικα τσιμπολόγημα τους σε αυτα συνδέεται με μικρόβια και μυκητιάσεις και πλήθος ασθενειών.



Τι μπορεί να κρύβεται στις ακαθαρσίες των περιστεριών


Πολλά περιστέρια είναι φορείς μικροβίων και δυνητικά μπορεί να μεταφέρουν ασθένειες σε ανθρώπους τόσο μέσω των περιττωμάτων τους όσο και μέσω απλής επαφής. Οι συνηθέστερες ασθένειες που έχουν αναφερθεί ότι σχετίζονται με τα περιστέρια είναι μυκητιάσεις, όπως η κρυπτοκοκκίαση που μπορεί να οδηγήσει σε μηνιγγίτιδα, διαρροϊκές συνδρομές όπως οι σαλμονελώσεις, και νόσοι από κολοβακτηρίδια. Άλλες παθήσεις, πολύ πιο σπάνιες, είναι η ψιττάκωση, η εγκεφαλίτιδα, καθώς και η νόσος Newcastle. Στα παράσιτα των περιστεριών περιλαμβάνονται επίσης είδη ψύλλων, τσιμπούρια και ψείρες, που μεταδίδονται με ευκολία στον άνθρωπο. Άλλη νόσος για την οποία ενοχοποιούνται τα περιστέρια είναι η ιστοπλάσμωση, η οποία προσβάλλει τους πνεύμονες και μπορεί να προκαλέσει και γενικευμένη λοίμωξη με πυρετό, ηπατική και νεφρική προσβολή και αναιμία, που σε ευπαθείς οργανισμούς ενδέχεται να αποβεί και μοιραία.

Δεν χρειάζεται κάποιος να ειναι ειδικός για να αντιληφθεί το προφανές: ότι άνθρωποι με προβλήματα υγείας, και δη νοσηλευόμενοι, διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο από την έκθεση σε ακαθαρσίες περιστεριών αλλα και στα ίδια τα περιστέρια. Οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι μεταμοσχευμένοι ασθενείς ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου σε ό,τι αφορά τις μολύνσεις από τα περιστέρια.

Στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" ευτυχώς μολύνσεις δεν εχουν καταγραφει, οπως διαβεβαιώνουν οι αρμόδιοι. Αλλα το ζήτημα της αισθητικής, της καθαριότητας, της προστασίας της δημόσιας υγείας παραμένει.


Οι ενέργειες του νοσοκομείου

Το πρόβλημα των περιστεριών που υπάρχουν σε χώρους του Νοσοκομείου απασχολεί την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων (Ε.Ν.Λ.) από πολλά χρόνια. Ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και Πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων κ. Αθανάσιος Σκουτέλης αναφέρει στο protothema.gr πως "έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορες μέθοδοι όπως αφίσες προς τους επισκέπτες να μη ταΐζουν τα πτηνά, καταστροφή των φωλέων και απολύμανση εξωτερικών και εσωτερικών χώρων, χρήση σήτας στα παράθυρα κ.λ.π. Πιο ριζικές μέθοδοι έχουν από παλιά συζητηθεί, αλλά έχουν απορριφθεί διότι υπήρξαν αντιδράσεις οικολογικών οργανώσεων".

Η Διοικήτρια του νοσοκομείου, κυρία Νάγια Μητσάκη επιςημαινει από την πλευρά της πως "Παρ’ όλες τις μέχρι σήμερα προσπάθειές μας, δεν κατέστη εφικτό να επιλυθεί σε όλο του το εύρος το πρόβλημα με την ύπαρξη των περιστεριών στο Νοσοκομείο".


Διαβεβαιώνει ωστόσο πως για την απώθηση εγκατάστασης ξενιστών στον χώρο του Νοσοκομείου, η Δ/νσηΤεχνικής – Ξενοδ/κης Υπηρεσίας έχει προβεί στις παρακάτω ενέργειες :

- Τοποθέτηση πτυσσόμενων σητών σε όλες τις μπαλκονόπορτες των χώρων της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ)

- Τοποθέτηση σιδηρών πλεγμάτων για σφράγιση όλων των οπών του Παλαιού Κτιρίου

- Κάθε χρόνο, κατά τη θερινή συντήρηση των Μονάδων γίνεται κάλυψη των ανοιγμάτων των παραθύρων με σήτες (όπου δεν υπάρχουν) και με ακίδες απομάκρυνσης πτηνών.

Επίσης, αναφέρει πως έχει προγραμματισθεί προς άμεση υλοποίηση μελέτη εφαρμογής συστημάτων απομάκρυνσης των περιστεριών, τα οποία δεν επεμβαίνουν στην αισθητική των χώρων, αλλά κυρίως δεν προκαλούν καμία βλάβη στα πτηνά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr