Την ώρα που ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος δηλώνει αμετανόητος για τον νόμο του, οι σκληροί κακοποιοί που αφέθηκαν ελεύθεροι συνεχίζουν ανενόχλητοι την εγκληματική τους δράση στρεφόμενοι πλέον σε ευάλωτες ομάδες που δεν διστάζουν να σκοτώσουν ακόμη και για λίγα ευρώ.
Οι πληροφορίες λένε πως ακόμα και οι δυο ληστές που εισέβαλαν στη μεζονέτα του Αλέξανδρου Σταματιάδη είναι σεσημασμένοι και βγήκαν από τη φυλακή κάνοντας χρήση των ευνοϊκών διατάξεων.
Τις τελευταίες ημέρες ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης δέχεται δριμεία κριτική για το γεγονός ότι όχι μόνο δεν απολογείται για τις συνέπειες του νόμου που έγινε αιτία να φουντώσει το έγκλημα στην Ελλάδα, αλλά σε πρόσφατη ραδιοφωνική του συνέντευξη υποστήριξε ότι η νομοθετική του έμπνευση «είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η βαριά εγκληματικότητα στη χώρα και να βελτιωθεί η κατάσταση. Γιατί θα πρέπει να μετανιώσω για τον συγκεκριμένο νόμο; Επειδή μειώθηκε η εγκληματικότητα, π.χ., για τις ανθρωποκτονίες; Από εκεί που ήταν χίλιες, έγιναν πεντακόσιες. Γιατί θα πρέπει να μετανιώσω για τη μείωση της εγκληματικότητας;
Ποσοστιαία μειώθηκαν και τα ειδεχθή εγκλήματα.
Ο νόμος δεν αφορούσε όλους, ήταν αναλογικός και δεν αφορούσε όλες τις κατηγορίες». Όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι οι «ληστές των δρόμων» στρέφονται στις περισσότερο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Επιλέγουν να χτυπήσουν κυρίως γυναίκες, σπίτια όπου μένουν ηλικιωμένοι, ενώ αν τα θύματά τους αντισταθούν, τότε βγάζουν πιστόλι και πυροβολούν.
Οι κλέφτες που κάποτε οι αστυνομικοί ονόμαζαν «ποντικούς» έχουν μεταλλαχθεί πλέον σε οπλισμένους ληστές με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτό ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του επιχειρηματία Αλέξανδρου Σταματιάδη: οι δύο Αλβανοί κακοποιοί (πληροφορίες λένε ότι είναι σεσημασμένοι που βγήκαν από τη φυλακή κάνοντας χρήση του επίμαχου νόμου) μπήκαν στη μεζονέτα για να κλέψουν, αλλά όταν έπεσαν πάνω στον 52χρονο που πάλεψε σαν λιοντάρι για να υπερασπιστεί την οικογένειά του τον πυροβόλησαν πισώπλατα και εξαφανίστηκαν. Μετά από 18 ημέρες στην Εντατική, ο επιχειρηματίας κατέληξε.
Το ενδεχόμενο οι δολοφόνοι του Αλέξανδρου Σταματιάδη να έχουν διαφύγει στην Αλβανία αμέσως μετά την εισβολή στη μεζονέτα της Κηφισιάς τα ξημερώματα της Μεγάλης Δευτέρας εξετάζουν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας. Πλέον οι αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ. έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι δύο εισβολείς είναι σεσημασμένοι, αλβανικής καταγωγής, με τουλάχιστον πέντε ακόμη εισβολές στα βόρεια και τα νότια προάστια της Αθήνας. Ξέρουν και ποιοι είναι, όμως, όπως λένε χαρακτηριστικά, είναι πολύ δύσκολη η ταυτοποίησή τους με στοιχεία. Ουσιαστικά πρόκειται για κλέφτες που έχουν διαπράξει στο παρελθόν σωρεία κλοπών, όμως δεν είχαν άλλη φορά πυροβολήσει ή τραυματίσει άνθρωπο. Προμηθεύτηκαν οπλισμό αναβαθμίζοντας τη δράση τους και έτσι από τις διαρρήξεις πέρασαν στις εισβολές.
Οι αξιωματικοί του Ανθρωποκτονιών εκτιμούν ότι αιφνιδιάστηκαν από τη δυναμική αντίδραση του επιχειρηματία, γι’ αυτό και όταν τον είδαν να σηκώνεται και να στέκεται στα πόδια του ξανά και ξανά μετά τα χτυπήματα που του έδιναν στο κεφάλι με το διαρρηκτικό εργαλείο ο ένας από αυτούς σήκωσε το όπλο και τον πυροβόλησε τρεις φορές στην πλάτη.
Οι profilers του Τμήματος Διαρρηκτών της Ασφάλειας Αττικής έχουν ήδη ανασύρει και ξεσκονίζουν περισσότερους από 20 φακέλους με υποθέσεις το modus operandi των οποίων ταιριάζει με αυτό της Κηφισιάς, σε μια προσπάθεια να δουν αν κάποιο από τα προφίλ των δραστών ταιριάζει με αυτό του άγριου διδύμου. Μεταξύ αυτών, σκανάρουν και τα καρέ από την εισβολή στην τριώροφη μεζονέτα του τραγουδιστή Λευτέρη Πανταζή στη Βουλιαγμένη, σε μια προσπάθεια να βρουν τυχόν κοινά στοιχεία, χαρακτηριστικά αλλά και τη λεπτομέρεια που θα ανοίξει τον δρόμο των ερευνών. Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον πρόκειται για το ίδιο δίδυμο που το προηγούμενο βράδυ λήστεψε το σπίτι του τραγουδιστή και το επόμενο δολοφόνησε τον Αλέξανδρο Σταματιάδη.
Παράλληλα μετατόπιση της εγκληματικότητας σε πιο άγριες μορφές και στροφή σε στόχους χαμηλού ρίσκου διαπιστώνουν οι αναλυτές της Ασφάλειας τους τελευταίους μήνες, με την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο δύσκολη το επόμενο διάστημα, οπότε και αποφυλακίζονται δεκάδες μέλη συμμοριών εκμεταλλευόμενα τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η επίθεση που οδήγησε στον θάνατο ηλικιωμένης στα Βριλήσσια, όταν οι ληστές τής επιτέθηκαν στη μέση του δρόμου, την πέταξαν κάτω και της έσπασαν το κεφάλι για να της πάρουν 14 ευρώ.
Κι όμως, αυτό το περιστατικό καταγράφηκε στα στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ. ως απλή αρπαγή τσάντας, χωρίς να δοθούν ποτέ στη δημοσιότητα τα στοιχεία της τραγικής υπόθεσης. Ουσιαστικά, όπως λένε μάχιμοι αστυνομικοί, οι αριθμοί και τα στοιχεία δεν λένε πάντα την αλήθεια, καθώς μια ληστεία σε σπίτι μπορεί εύκολα να καταγραφεί ως κλοπή ή μια ληστρική επίθεση σε έναν πεζό, ακόμη και με τραυματισμό, να περάσει απλά ως αρπαγή τσάντας. Παράλληλα, οι μικρές αυξομειώσεις που παρουσιάζουν κάποια αδικήματα έχουν συγκυριακό χαρακτήρα. Την ίδια ώρα, λοιπόν, που το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προσπαθεί με «μαγειρεμένα» νούμερα να δείξει ότι η εγκληματικότητα παρουσιάζει μείωση συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, οι πολίτες όχι μόνο δεν συμφωνούν, αλλά οι 7 στους 10 δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από το επίπεδο ασφάλειας και αστυνόμευσης. Αυτό προκύπτει από τη δημοσκόπηση της Pulse, όπου στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. το ποσοστό αυτό αγγίζει το 84% ενώ έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι ούτε το 55% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εγκρίνει την πολιτική του κ. Νίκου Τόσκα θεωρώντας τον ακατάλληλο και κατώτερο των περιστάσεων.
Δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα αλλά και αποστροφή, όπως το κυνικό σχόλιο για τη ληστεία μετά φόνου του επιχειρηματία Σταματιάδη, ότι «αγγελικά πλασμένο κόσμο και κόσμο χωρίς προβλήματα, εγκλήματα και παραβάσεις αν κάποιος ξέρει να μας τον πει», έρχονται να κουμπώσουν με τη διαπίστωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, που υπερβαίνει τα όρια της λογικής, ότι ο δικός του νόμος για την αποσυμφόρηση των φυλακών ήταν πετυχημένος και μείωσε τη βαριά εγκληματικότητα. Οσο για τις συμβουλές προς τους πολίτες πώς να συμπεριφερθούν στην περίπτωση που κακοποιοί εισβάλουν σπίτι τους, «κάντε απλά ότι κοιμάστε ήσυχα», μόνο απογοήτευση και μεγαλύτερη ανασφάλεια προκαλούν. Οι ευθύνες της κυβέρνησης τεράστιες, αφού με την πολιτική της ανοχής, τη μείωση κατά 30% των περιπολιών της ΔΙ.ΑΣ. και φυσικά την αποφυλάκιση εκατοντάδων σκληρών αλλοδαπών κακοποιών άλλαξε προς το χειρότερο ο χάρτης της εγκληματικότητας στην Ελλάδα. Μπορεί, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., να παρουσιάζουν μικρή μείωση οι εισβολές σε σπίτια, όμως πίσω από τους ψυχρούς αριθμούς κρύβονται δράματα και τραγωδίες.