Ερντογάν υπέρ «Μακεδονίας»

Να αναδείξει όλες τις υποθέσεις που χωρίζουν την Ελλάδα από την Τουρκία επιλέγει η Αγκυρα, την ώρα που η Αθήνα προσπαθεί να επιταχύνει τη διμερή «προσέγγιση».

Τελευταίο κρούσμα οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν από τα Σκόπια, όπου βρίσκεται την ώρα που ο κ. Κώστας Καραμανλής επισκέπτεται τη Μόσχα. «Είναι άσχημο να ζητήσουμε από τη \Μακεδονία\ να αλλάξει το όνομά της, δίνοντας την υπόσχεση ότι στη συνέχεια θα υποστηρίξουμε το αίτημα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ», δή

Να αναδείξει όλες τις υποθέσεις που χωρίζουν την Ελλάδα από την Τουρκία επιλέγει η Αγκυρα, την ώρα που η Αθήνα προσπαθεί να επιταχύνει τη διμερή «προσέγγιση».

Τελευταίο κρούσμα οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν από τα Σκόπια, όπου βρίσκεται την ώρα που ο κ. Κώστας Καραμανλής επισκέπτεται τη Μόσχα. «Είναι άσχημο να ζητήσουμε από τη \Μακεδονία\ να αλλάξει το όνομά της, δίνοντας την υπόσχεση ότι στη συνέχεια θα υποστηρίξουμε το αίτημα για ένταξή της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο κ. Ερντογάν, σχολιάζοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μπλοκάρει την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ εάν προηγουμένως δεν έχει επιλυθεί το θέμα του ονόματος. Μετά τη συνάντησή του με τον Σκοπιανό πρωθυπουργό κ. Νίκολα Γκρουέφσκι, ο κ. Ερντογάν κάλεσε τις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη γειτονική χώρα με το συνταγματικό της όνομα («Δημοκρατία της Μακεδονίας») «να δείξουν σεβασμό στη Μακεδονία». Ουσιαστικά, δηλαδή, ο Τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε από τα μέλη του ΝΑΤΟ να απομονώσουν την Ελλάδα σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, προχωρώντας ένα βήμα πιο μακριά από τις τοποθετήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης με τις οποίες η Αθήνα καλείται να μη θέσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων.

Μόλις τρεις εβδομάδες πριν από την ανακοινωθείσα επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Αγκυρα, η ενέργεια του κ. Ερντογάν μόνο φιλική δεν μπορεί να εκληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση. Ο χρόνος στον οποίο η Τουρκία επιλέγει να προσθέσει ακόμη ένα ακανθώδες θέμα στη βαριά ατζέντα των Ελληνοτουρκικών αποτυπώνει με σαφήνεια την επιθετική (και πάντως σε καμία περίπτωση συναινετική) διάθεσή της έναντι της Αθήνας. Από τη Μόσχα όπου βρίσκεται συνοδεύοντας τον κ. Καραμανλή, η υπουργός Εξωτερικών απάντησε στον κ. Ερντογάν, επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία, όπως και όλα τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας, έχει ενημερωθεί για το πότε και κάτω από ποιες προϋποθέσεις η Ελλάδα θα κάνει χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας».

Επιχειρώντας να αποκρούσει τις «παραινέσεις» του Τούρκου πρωθυπουργού, η κυρία Μπακογιάννη τόνισε ότι «θα ανέμενε κανείς από την Τουρκία να γνωρίζει ότι τα κράτη-μέλη, τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα και τη δυνατότητα να τα ασκούν πλήρως», προειδοποιώντας εμμέσως ότι οι συμπεριφορές και δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης μπορούν να έχουν επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή της πορεία.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr