Ασάφειες εντόπισε το ΣτΕ στα διατάγματα για την ένταξη των νοσοκομείων κρατουμένων στο ΕΣΥ

Aμφιβολίες και ως προς το ύψος των επιβαρύνσεων που προκαλούν τα διατάγματα αυτά στον κρατικό προϋπολογισμό

Πλέον ότι χρειάστηκαν 16 μήνες για διαβιβάσει (από τη ημέρα εξαγγελία τους) ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής στο Συμβούλιο της Επικρατείας τα Προεδρικά Διατάγματα για την ένταξη του νοσοκομείου και του ψυχιατρείου κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), τα έστειλε με ασάφειες (κακότεχνες διαγραφές κειμένου, κ.λπ.), που δημιούργησαν αμφιβολίες στους συμβούλους Επικρατείας αν αποτελούν κείμενο των διαταγμάτων ή όχι.

Παράλληλα, δημιουργήθηκαν αμφιβολίες ως προς το ύψος των επιβαρύνσεων που προκαλούν τα διατάγματα αυτά στον κρατικό προϋπολογισμό και τον φορέα που θα χρεωθεί τις δαπάνες, καθώς μάλιστα συνοπογράφονται και από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Υπενθυμίζεται, ότι βασική και αξεπέραστη προϋπόθεση της νομιμότητας των σχεδίων Π.Δ. είναι η υποχρεωτική αναγραφή της δαπάνης που προκαλούν στον κρατικό προϋπολογισμό, εφόσον φυσικά προκαλούν.

Κατά τα άλλα, τα δύο διατάγματα κρίθηκαν νόμιμα από το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με νομοτεχνικού περιεχομένου όμως παρατηρήσεις.

Ειδικότερα, οι δύο μονάδες υγείας των φυλακών Κορυδαλλού εντάσσονται στο ΕΣΥ και το Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού μετονομάζεται σε «Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού» και το νοσοκομείο κρατουμένων μετονομάζεται σε «Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού».

Με το πρώτο σχέδιο Π.Δ. η «Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού» συνδέεται με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν» (Β΄ Ψυχιατρική Κλινική /τομέας ψυχικής υγείας) και θα είναι δυναμικότητας 200 κλινών (180 ανδρών, 10 νεαρών ατόμων και 10 γυναικών).

Με το δεύτερο σχέδιο Π.Δ. το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού θα είναι δυναμικότητα 100 κρατουμένων (50 κλίνες για βραχεία νοσηλεία και 50 για ιατρική παρακολουθήσει και θεραπεία χρονίων πασχόντων σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους).

Το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού θα συνδέεται με το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Άγιος Παντελεήμων (Πειραιάς) το οποίο θα έχει την ευθύνη νοσηλείας των ασθενών.

Όμως, όταν δεν εφημερεύει Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας Άγιος Παντελεήμων τα έκτακτα ή επείγοντα περιστατικά θα παραπέμπονται για την αντιμετώπιση ή τη νοσηλεία τους στα νοσοκομεία Αττικόν, Θριάσιο, Τζάνειο, Μεταξά, Ευαγγελισμός, Γεννηματάς και Σωτηρία, εφόσον αυτά εφημερεύουν, αλλά μπορεί, σε ειδικές περιπτώσεις, να παραπέμπονται και στα ιατρεία νοσοκομείων της Αττικής.

Το Ε΄ Τμήμα με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο και εισηγήτρια την πάρεδρο Θεοδώρα Ζιάμου στις υπ΄ αριθμ. 67 και 68/2018 γνωμοδοτήσεις τους επισημαίνουν ότι και τα δύο σχέδια Π.Δ. έχουν στο κείμενό τους «κακότεχνες διαγραφές που δημιουργούν αμφιβολίες και θεωρούνται ως εκ τούτου ότι δεν αποτελούν διατάξεις του σχεδίου Π.Δ.».

Σε άλλο σημείο αναφέρουν ότι μέσα στο κείμενο «έχουν προστεθεί χειρόγραφα δύο αγκύλες, για τις οποίες δεν καθίσταται σαφές αν αποτελούν απλώς σημεία στίξης ή αν υποδηλώνον πρόθεση διαγραφής ή οριστική διαγραφή της αντίστοιχης διάταξης» και αυτό πρέπει να διευκρινιστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Πάντως, οι σύμβουλοι Επικρατείας προχώρησαν στην επεξεργασία των διαταγμάτων, όπως αναφέρουν, με την αντίληψη ότι τα κείμενα που περικλείονται σε αγκύλες, αποτελούν κείμενο των διαταγμάτων.

Ένα αλαλούμ γίνεται όμως και με την επιβάρυνση που προκαλούν τα διατάγματα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Αναλυτικότερα, τα σχέδια διαταγμάτων αναφέρουν ότι δεν προκαλούν επιβάρυνση στο κρατικό προϋπολογισμό, καθώς οι δαπάνες λειτουργίας των μονάδων, η διατροφή των ασθενών, θα γίνεται όπως γινόταν μέχρι τώρα από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης και οι δαπάνες συντήρησης και ανανέωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού υλικού θα επιβαρύνουν το νοσοκομείο «Αττικόν» και τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια.

Όμως, στο από 13.11.2017 έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης για μεν την «Ψυχιατρική Μονάδα Κρατουμένων Κορυδαλλού» αναφέρει ότι το ετήσιο κόστος προμηθείας του φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού, κ.λπ. υπολογίζεται στα 75.000 ευρώ και ότι δεν έχει προσδιοριστεί ο φορέας που θα επιβαρυνθεί η δαπάνη, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί η λειτουργική, οικονομική και διοικητική ένταξη της επίμαχης μονάδος σε νομικό πρόσωπο ή σε υπηρεσία υπουργείου προκειμένου να προσδιοριστεί ο φορέας που θα επιβαρυνθεί την δαπάνη.

Για να μην «κόψουν» οι σύμβουλοι Επικρατείας το διάταγμα αυτό, επισημαίνουν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, ότι πρέπει τουλάχιστον να περιληφθεί στο κείμενο του διατάγματος ότι προκαλείται για τη ψυχιατρική μονάδα ετήσια δαπάνη 75.000 ευρώ ανά υπουργείο (Δικαιοσύνης και Υγείας).

Ανάλογο πρόβλημα αναφέρουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ανακύπτει και στο δεύτερο διάταγμα για το νοσοκομείο κρατουμένων, όπου από το ίδιο έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκύπτει ότι προκαλείται ετήσια δαπάνη 115.000 ευρώ. Για το λόγο αυτό υπέδειξε το ΣτΕ να αναγραφεί στο δεύτερο διάταγμα, ως δαπάνη το ποσό αυτό (115.000 ευρώ).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr