Αθώωση Ηριάννας - Περικλή: Ο πανηγυρισμοί της κυβέρνησης, οι επιθέσεις στην εισαγγελέα και το σκεπτικό της απόφασης

Αθώωση Ηριάννας - Περικλή: Ο πανηγυρισμοί της κυβέρνησης, οι επιθέσεις στην εισαγγελέα και το σκεπτικό της απόφασης

Νομικοί και δικαστές μιλώντας στο «protothema.gr» εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τις ...αλά καρτ κυβερνητικές επιβραβεύσεις των δικαστικών αποφάσεων, εκφράζοντας προβληματισμό για τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνώντες αντιλαμβάνονται το θεσμό της Δικαιοσύνης

Αθώωση Ηριάννας - Περικλή: Ο πανηγυρισμοί της κυβέρνησης, οι επιθέσεις στην εισαγγελέα και το σκεπτικό της απόφασης
«Ομόφωνα αθώοι». Αυτή ήταν η ετυμηγορία του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας για τους δυο κατηγορούμενους Ηριάννα και Περικλή για συμμετοχή στην οργάνωση Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ). Στο άκουσμά της απόφασης, οι δυο νέοι, που παρέμειναν έγκλειστοι στις φυλακές Κορυδαλλού για περίπου ένα χρόνο, οι αλληλέγγυοι τους και οι συγγενείς τους, που βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα από νωρίς χθες το πρωί, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα δάκρυα χαράς και πανηγυρισμούς.

Η απόφαση που εξέδωσε το δικαστήριο δεν επιβραβεύτηκε όμως μόνο από τους δυο νέους και τους οικείους - αντίδραση που είναι εύλογη και αναμενόμενη από εκείνους- αλλά και από την κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του στο twitter σχολίασε: «Σήμερα αποκαταστάθηκε μια μεγάλη αδικία απέναντι σε δυο νέους. Η Δημοκρατία και το κράτος δικαίου ανέπνευσαν». Δεν ήταν όμως ο μόνος. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης δήλωσε: «Πρόκειται για μια απόφαση λογικής, ανθρωπιάς και στοιχειώδους ανταπόκρισης στο κοινό περί δικαίου αίσθημα». Αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης από την προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε: «Επιτέλους !!!!!».

Οι τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των δυο κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων, δεν πέρασαν απαρατήρητες από νομικούς και δικαστές, που αναρωτήθηκαν τι θα έπρατταν τα κυβερνητικά στελέχη και ο πρωθυπουργός σε περίπτωση που το δικαστήριο εξέδιδε διαφορετική ετυμηγορία, απόλυτα ή μερικώς εναρμονισμένη για παράδειγμα με την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας που ζήτησε την καταδίκη των Ηριάννα και Περικλή, όπως και πρωτόδικα, ως μέλη της οργάνωσης της ΣΠΦ.

Νομικοί και δικαστές μιλώντας στο «protothema.gr» εξέφραζαν τη δυσαρέσκεια τους για τις ...αλά καρντ κυβερνητικές επιβραβεύσεις των δικαστικών αποφάσεων. Δεν έκρυβαν, δε, τον προβληματισμό τους για τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνώντες αντιλαμβάνονται το θεσμό της Δικαιοσύνης, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να μιλούν για «αδικίες» και να επικαλούνται το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» σαν έχουν απόλυτη γνώση των υποθέσεων, σχηματισμένη δικανική πεποίθηση, ως άλλοι δικαστές!

Μάλιστα, παρέπεμπαν σε άλλες δικαστικές αποφάσεις του παρελθόντος, που μάλλον δεν ικανοποίησαν τα κυβερνητικά στελέχη, αν κρίνει κανείς από τις επιθέσεις που είχαν εξαπολύσει τότε σε δικαστές και εισαγγελείς που τις χειρίστηκαν... Ως παράδειγμα ανάφεραν την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που ακύρωσε το «νόμο Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες, το πόθεν έσχες των ίδιων των δικαστών, κ.ά. Μάλιστα, υπενθύμιζαν την ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων με την οποία προειδοποιούσε πως «η αντιμετώπιση της Δικαιοσύνης ως «θεσμικού εμποδίου» είναι άκρως επικίνδυνη λογική, που τελικά συμβάλλει καθοριστικά στην αμφισβήτηση του κράτους δικαίου» και πως η ζημία που γίνεται στην χώρα και στην Δημοκρατία από τέτοιες δηλώσεις είναι ανυπολόγιστη».

Η εισαγγελική πρόταση και οι επιθέσεις

Της αθωωτικής απόφασης του δικαστηρίου για τους δυο νέους, είχε προηγηθεί η αντίθετη πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, η οποία είχε ζητήσει να κηρυχτούν ένοχοι οι Περικλής και Ηριάννα ως μέλη της οργάνωσης ΣΠΦ. Με τη δημοσίευση της είδησης με το περιεχόμενο της εισαγγελικής πρότασης - έξω από το ακροατήριο αλλά και μέσα - άρχισαν οι αποδοκιμασίες και οι επιθέσεις για τη «διαφθαρμένη» Δικαιοσύνη που αποφαίνεται περί ενοχής χωρίς στοιχεία.

Με αφορμή την πρόταση αυτή της εισαγγελέως της έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η Δικαιοσύνη εξοβελίστηκε στο πυρ το εξώτερον, όπως συνέβη άλλωστε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της δίκης με εξαίρεση το ήμισυ της χθεσινής τελευταίας δικασίμου, οπότε και το δικαστήριο ανακοίνωσε την αθωωτική ετυμηγορία του και η Δικαιοσύνη πέρασε σε άλλη ...σφαίρα, καθώς αποκατέστησε την αδικία και έκανε το κράτος δικαίου να αναπνεύσει, όπως τουλάχιστον ανέφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός!

Σε επιθέσεις που δέχθηκε μέσω γνωστής σελίδας του αντιεξουσιαστικού χώρου αναφέρθηκε άλλωστε και η ίδια η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση της στο δικαστήριο. Μίλησε για «ανώνυμους επιστολογράφους» που όπως είπε, θέλουν την ηθική της εξόντωση ενώ απαντώντας στις δημόσιες αιτιάσεις προς το πρόσωπό της ότι ζήτησε από τους Ηριάννα και Περικλή «δήλωση μετάνοιας» ανέφερε: «Δεν θα ζητούσα ποτέ από κανένα κατηγορούμενο να προβεί σε δήλωσή μετάνοιας. Σέβομαι τους ανθρώπους που παλεύουν για τις ιδέες τους».

Η απόφαση του δικαστηρίου

Το δικαστήριο δεν υιοθέτησε τελικά την εισαγγελική πρόταση, ως έχει άλλωστε το δικαίωμα και όπως έχει συμβεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις κατέληξε σε αθωωτική κρίση «κόντρα» στην εισαγγελική πρόταση και μάλιστα με ομοφωνία. Σταθμίζοντας τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή τους και κρίνοντας όλα τα δεδομένα οι εφέτες άνοιξαν το δρόμο προς την ελευθερία για τους δυο νέους που είχαν παραμείνει τουλάχιστον για ένα χρόνο στη φυλακή, καθώς σε πρώτο βαθμό τους είχε επιβληθεί κάθειρξη 13 ετών στον καθένα για συμμετοχή στην οργάνωση ΣΠΦ.

Κλείσιμο
Μάλιστα, ο πρόεδρος του δικαστηρίου εξηγώντας τους λόγους που οδηγήθηκε μαζί με τους συναδέλφους του σε αθώωση των δυο κατηγορουμένων «έδωσε» από έδρας ένα «μίνι» σκεπτικό της απόφασης, η οποία σημειωτέον γίνεται γνωστή μετά από μήνες από την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου.

Όπως είπε, το δικαστήριο, έθεσε υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία του βασικού μάρτυρα κατηγορίας ενώ από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου δεν προέκυψε στοιχείο επιβαρυντικό για τους κατηγορούμενους. Επίσης, ο πρόεδρος ανέφερε το αυτονόητο: Ότι οι «δεν ποινικοποιούνται οι φιλικές σχέσεις» ενώ χαρακτήρισε «εντόνως αμφισβητούμενο το δείγμα DNA το οποίο ήταν χαμηλής ποιότητας και ποσότητας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης