Μιχ. Καλογήρου: Οι κρίσιμες εκκρεμότητες του νέου υπουργού Δικαιοσύνης και η εμπιστοσύνη του Τσίπρα

Μιχ. Καλογήρου: Οι κρίσιμες εκκρεμότητες του νέου υπουργού Δικαιοσύνης και η εμπιστοσύνη του Τσίπρα

Το πλούσιο παρασκήνιο που έφερε τον 43χρονο δικηγόρο Μιχάλη Καλογήρου στη θέση του υπουργού - Χολωμένος ο Σταύρος Κοντονής για την απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση

 Μιχ. Καλογήρου: Οι κρίσιμες εκκρεμότητες του νέου υπουργού Δικαιοσύνης και η εμπιστοσύνη του Τσίπρα
Μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο χώρο της Δικαιοσύνης, καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου που ανέλαβε το νευραλγικό υπουργείο Δικαιοσύνης, διαδεχόμενος τον κ. Σταύρο Κοντονή. Ένα πλούσιο παρασκήνιο συνοδεύει την μετακίνηση του κ. Καλογήρου από τη θέση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης στη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Ο 43χρονος δικηγόρος με σπουδές στην Ιταλία θεωρείται πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και για αυτό άλλωστε επιλέχθηκε για το νευραλγικό πόστο του υπουργείου Δικαιοσύνης σε μια συγκυρία που βρίσκονται σε εκκρεμότητα ανοιχτές μεγάλες δικογραφίες σε ανακριτικά γραφεία και μάλιστα με πολιτικές προεκτάσεις. Η υπόθεση της Novartis, τα εξοπλιστικά (αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου η απολογία του Γιάννου Παπαντωνίου), η μεγάλη έρευνα για τις πυρκαγιές αλλά και οι επικείμενες κρίσεις στα ανώτατα δικαστήρια της χώρας, είναι μόνο κάποιες από αυτές. Πλέον, όμως όλων αυτών ακόμη δεν έχουν κοπάσει οι αντιδράσεις από την αποφυλάκιση του Αρ. Φλώρου με τις φωνές που ζητούν κατάργηση ή αλλαγή του άρθρου 110Α του Ποινικού Κώδικα, που επέτρεψε την αποφυλάκιση του 39χρονου επιχειρηματία συνεχώς να πληθαίνουν.

Άλλωστε, το θέμα της αποφυλάκισης του Αρ. Φλώρου έμελλε να αποτελεί την τελευταία υπόθεση με την οποία ασχολήθηκε ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης. Ο κ. Κοντονής έδωσε παραγγελία για διενέργεια κατεπείγουσας εισαγγελικής έρευνας για την «διερεύνηση τυχόν αξιοποίνων πράξεων των οργάνων που πιστοποίησαν την αναπηρία του αποφυλακισθέντος Αριστείδη Φλώρου, που κρατείτο για την υπόθεση «Energa - Hellas Power». Και αν κάποιοι συνέδεσαν την απομάκρυνση του κ. Κοντονή από το υπουργείο Δικαιοσύνης με την υπόθεση Φλώρου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ναι μεν αυτή μπορεί να έπαιξε ένα ρόλο, πλην όμως δεν ήταν καθοριστική για την αλλαγή ...φρουράς στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το Μέγαρο Μαξίμου, κατά τις ίδιες πληρηφορίες επιθυμούσε για το νευραλγικό πόστο του υπουργείου Δικαιοσύνης ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, δεδομένου του κλίματος που έχει διαμορφωθεί για την κυβέρνηση κυρίως μετά την τραγωδία στην Ανατολική Αττική. Ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να συνεργαστεί άψογα με τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Διαφθοράς Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Μάλιστα, ο κ. Κοντονής φέρεται χολωμένος με την απόφαση για απομάκρυνσή του από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι πληρηφορίες δε αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός πρότεινε στον απερχόμενο υπουργό Δικαιοσύνης να αναλάβει τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, θέση την οποία ωστόσο ο κ. Κοντονής αρνήθηκε.


Ποιος είναι ο νέος υπουργός

Ο 43χρονος νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχ. Καλογήρου έχει σπουδάσει νομική στην Ιταλία. Διετέλεσε εκτός από γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και νομικός σύμβουλος του Νίκου Παππά και είχε την ευθύνη για τη σύνταξη του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες ψηφιακού σήματος, ενώ συνέδραμε και στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα της ΕΡΤ.

Έχει συνεργαστεί με μεγάλα δικηγορικά γραφεία, όπως του Φ. Κουβέλη, του εκλιπόντος Γ. Σταμούλη για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων για τα θύματα του Διστόμου από τη ναζιστική θηριωδία, ενώ έχει εξειδικευτεί σε ζητήματα που συνδέονται με το Δίκαιο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμμετέχοντας στη δικηγορική εταιρεία του Σωτήρη Φέλιου, με δραστηριοποίηση στο Δίκαιο των ΜΜΕ.

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης είναι μέλος του τμήματος Δικαιωμάτων και Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέλος της νεολαίας του Συνασπισμού από μαθητής.

Ο κ. Καλογήρου έχει παραστεί σε υποθέσεις με «άρωμα» τρομοκρατίας όπως αυτή του Κώστα Σακκά ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς». Επίσης, είχε εκπροσωπήσει ως δικηγόρος και τον Αγγελέτο Κανά, τον πρώην δήμαρχο Κιμώλου, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για την υπόθεση του ΕΛΑ και τελικά αθωώθηκε κατά πλειοψηφία από το δικαστήριο.

Κλείσιμο
Μάλιστα, για την υπόθεση του Κώστα Σακκά, ο 43χρονος σήμερα νέος υπουργός Δικαιοσύνης είχε κρατήσει μια άκρως επιθετική γραμμή «κατακεραυνώνοντας» τους δικαστές ότι λαμβάνουν αποφάσεις καθ' υπαγόρευση της πολιτικής εξουσίας.

Μάλιστα, τότε ο κ. Καλογήρου, μαζί με άλλους νομικούς, είχε λάβει μέρος σε συνέντευξη Τύπου, προαναγγέλλοντας προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ζητώντας την καταδίκη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση που οι δικαστικές αρχές της χώρας του επιφύλαξαν στον Κ. Σακκά. Ανακοίνωση υποστήριξης για τον Κ. Σακκά είχε εκδώσει άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση τότε, στηλιτεύοντας την παράταση της προσωρινής του κράτησης την οποία χαρακτήριζε «παράνομη και αντισυνταγματική».

Μάλιστα, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης είχε εκφράσει την πρόθεσή του να ασχοληθεί ενεργά και με το Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας. Στις εκλογές του 2014 για την ανάδειξη νέου προεδρείου στο ΔΣΑ, ο κ. Καλογήρου κατέβηκε ως υποψήφιος σύμβουλος με το συνδυασμό «Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας», χωρίς όμως να καταφέρει να εκλεγεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης