Αγραφα: Κάτοικοι και φορείς αντιδρούν για τις ανεμογεννήτριες

Σε επτά χιλιόμετρα των απάτητων κορυφών της Πίνδου σχεδιάζεται η εγκατάσταση αιολικού πάρκου - Τεράστια η οικολογική καταστροφή από την κατασκευή του, καταγγέλλει το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για τα Άγραφα

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την δημιουργία αιολικού πάρκου και την τοποθέτηση ανεμογενητριών στις απάτητες κορυφές των Αγράφων στην νότια Πίνδο είναι κάτοικοι και φορείς της περιοχής. Για το σκοπό αυτό διοργανώνουν ενημερώσεις και διαμαρτυρίες, ενώ έχουν ήδη καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ κατά της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Οι κάτοικοι των ορεινών χωριών στα σύνορα των νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας, όπου σχεδιάζεται η δημιουργία αιολικού πάρκου με ανεμογεννήτριες συνολικής έκτασης άνω των 90.000 τμ, κάνουν λόγο για «προσπάθεια μετατροπής των Αγράφων σε βιομηχανική ζώνη» και ζητούν από τους ιθύνοντες να σταματήσουν την διαδικασία εγκαίρως.

«Το φυσικό περιβάλλον του Ορεινού Συμπλέγματος των Αγράφων αποτελεί μοναδική, φυσική, ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά», αναφέρεται σε πρόσφατο ψήφισμα του Δικτύου Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων, όπου επίσης επισημαίνεται μια σειρά από κινδύνους που εγκυμονεί ένα τέτοιο έργο, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά την λειτουργία του.

«Επιχειρείται μία πρωτοφανής μετατροπή των Αγράφων από παρθένα φύση με σημαντικής προοπτικής τουριστικό προϊόν υψηλής ποιοτικής αξίας, σε βιομηχανική ζώνη με την εγκατάσταση περισσότερων από 300 γιγάντιων ανεμογεννητριών που καλύπτουν σε έκταση το 80% των βουνοκορφών των Καρδιτσιώτικων Αγράφων, σε προστατευόμενες περιοχή Natura και μάλιστα στο μεγαλύτερο υψόμετρο που έχουν ποτέ εγκατασταθεί Α/Γ, ήτοι στα 1600μ-2000μ, με πολλά χιλιόμετρα νέων δρόμων σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, με εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης μέσα σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερα φυσικού κάλλους», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.



«Οι δυο μεγάλες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών πρόκειται να κατασκευαστούν σε μια ανόθευτη και προστατευόμενη περιοχή Natura, με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες. Αν πραγματοποιηθεί αυτό το έργο είναι η απαρχή της ισοπέδωσης της καρδιάς της Νότιας Πίνδου καθώς είναι οι πρώτες μιας σειράς αιολικών εγκαταστάσεων που καλύπτουν το 80% (!) των κορυφογραμμών από την Ευρυτανία μέχρι και την Αργιθέα!», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων και παράλληλα επισημαίνει πως «οι δεσμεύσεις της χώρας ως προς την διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος υπονομεύονται καθώς στο παρθένο ορεινό οικοσύστημα ζουν όλα τα μεγάλα θηλαστικά της Ελλάδας και σχεδόν όλα τα σπάνια προστατευόμενα είδη αρπακτικών. Η περιοχή προστατεύεται από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία με ζώνες ειδικής προστασίας ορνιθοπανίδας. Πλήθος φορέων και πολιτών αντιτίθεται κάθετα, αλλά η δίψα για επενδύσεις ωθεί την πολιτεία να δέχεται τέτοιες εγκληματικές πρακτικές».

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως οι περιβαλλοντικές μελέτες του έργου είναι ελλιπέστατες και «αποκρύπτουν σκοπίμως το μέγεθος των επεμβάσεων», καθώς μόνο για την εγκατάσταση δύο αιολικών πάρκων «θα αλλοιωθούν σε βαθμό μη αναστρέψιμο 843.597 τ.μ. δάσους και δασικών-χορτολιβαδικών εκτάσεων στο ορεινό σύμπλεγμα των Αγράφων, σε υψόμετρο 1600μ-2000μ. και εντός περιοχών NATURA».

Συνολικά το σχέδιο προβλέπει να τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες ύψους 120 μέτρων η κάθε μία, σε μια έκταση επτά χιλιομέτρων, στις κορυφές των Αγράφων. Παράλληλα, για την τοποθέτησή τους, προβλέπεται να διανοιχθούν δρόμοι μέσα στην προστατευμένη περιοχή συνολικού μήκους 25.138 χιλιομέτρων, ενώ τμήμα της
γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης, μήκους 3,8 χιλιομέτρων, θα διατρέχει το «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» της λίμνης Πλαστήρα, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο πυρκαγιών σε περιοχές που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν πολύ σπάνια τέτοιους σοβαρούς κινδύνους.

Παρά τις αντιδράσεις όμως, τον περασμένο Απρίλιο το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε άδειες για την εγκατάσταση δύο αιολικών πάρκων στα Άγραφα, στις θέσεις «Μιχός-Βοϊδολίβαδο-Απελίνα» και «Γραμμένη – Τούρλα – Καρνόπι». Κατά της συγκεκριμένης απόφασης προσέφυγαν οι κάτοικοι των Αγράφων στο ΣτΕ, επιχειρώντας να μπλοκάρουν την όποια συνέχεια του έργου.

Παράλληλα, σκοπεύουν να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους με ενημέρωση του κοινού για το οικολογικό έγκλημα, όπως το ονομάζουν, αλλά και στοχευμένες δράσεις, ελπίζοντας παράλληλα η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να δικαιώσει την αγωνία τους.

Φωτογραφίες από το facebook @Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την Προστασία των Αγράφων

Απάντηση στα δημοσιεύματα

Μετά από πολλά δημοσιεύματα, ψευδή, συκοφαντικά και με στοχευμένη παραπληροφόρηση από το Δίκτυο φορέων και πολιτών για την προστασία των Αγράφων,θεωρούμε απαραίτητο να αποκαταστήσουμε την αλήθεια.
Το 2008 με την κοινή υπουργική απόφαση 49828 / 3-12-2008 εκδόθηκε ο Ειδικός Χωροταξικός Σχεδιασμός για τις ΑΠΕ ο οποίος βελτιώθηκε με τον Νόμο 3851/ 4-6-2010 και ορίζει περιοχές, πού μπορούν να εγκατασταθούν αιολικά πάρκα.
Σχεδιάστηκε με διάφορα κριτήρια. Ενα εξ αυτών ήταν πως στις περιοχές αυτές δεν υπήρχε προοπτική ανάπτυξης και γενικά προοπτική να γίνουν επενδύσεις. Έτσι λοιπόν προωθήθηκε η εγκατάσταση αιολικών πάρκων.
Στις περιοχές αυτές εντάχθηκαν και τα Αγραφα.
Θα μπορούσε τότε το Δύκτιο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων, αλλά και όποιος άλλος φορέας ή πολίτης επιθυμούσε, να ζητήσει να εξερεθούν τα Αγραφα από τις περιοχές αυτές.
Όμως δεν το έκαναν. Δεν υπήρξε καμία αντίδραση.
Φυσικά δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι δεν το έμαθαν, διότι όλα αυτά βγαίνουν σε δημόσια διαβούλευση.
Τότε δεν θα πήγαινε κανείς να επενδύσει στα Αγραφα.
Έτσι λοιπόν το 2008 ξεκινήσαμε την αδειοδότηση των δυο αιολικων πάρκων.
Φυσικά το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να ζητήσουμε από τον Δήμο Αγράφων την σύμφωνη γνώμη για την εγκατάσταση των δυο αιολικών πάρκων.
Πρώτα ερωτήθηκαν όλες οι τοπικές κοινότητες, οι οποίες και συμφώνησαν στην εγκατάστασή τους.
Στην συνέχεια το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αγράφων με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε και ειπε ναι στην εγκατάστασή τους.
Το ίδιο ακριβώς έγινε στην συνέχεια με τον Δήμο Καρδίτσας και τον Δήμο Λίμνης Πλαστήρα.
Στην συνέχεια το 2012 οι εταιρείες με υπουργική απόφαση έλαβαν την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων, μετά από πολύ αυστηρές μελέτες,που αφορούσαν το περιβάλλον, την πανίδα και την χλωρίδα. Αφού πρώτα έδωσαν έγκριση τα Δασαρχεία Καρδίτσας και Ευρυτανίας, μετά οι Διευθύνσεις Δασών των Νομών και στην συνέχεια οι Διευθύνσεις Δασών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας αντίστοιχα, τηρώντας αυστηρά όλες τις διαδικασίες. Δηλαδή, κάνοντας ανακοινώσεις στον τοπικό τύπο για τυχόν αντιρρήσεις.
Τότε δεν υπήρξε καμία αντίρρηση και καμία
αντίδραση από κανέναν φορέα.
Αν τότε υπήρχαν αντιδράσεις είναι βέβαιο πως θα αποσύραμε το ενδιαφέρον μας για την επένδυση αυτή,κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα,μετά από έξι χρόνια, γιατί έχουν ήδη ξοδευτεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.

Την έγκριση για την κατασκευή του έργου την έδωσε η Ελληνική Πολιτεία με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κατά αυτής της αποφασης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Δίκτυο και όχι οι κάτοικοι των Αγράφων όπως ψευδώς αναφέρεται.
Τα δυο αιολικά πάρκα είναι ισχύος 86MW
Οι ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν είναι ισχύος 4,2MW έκαστη, 20 στον αριθμό και όχι 300, οι δε πυλώνες έχουν ύψος 74 μέτρα και όχι 120μ. όπως ψευδέστατα αναφέρει το Δίκτυο φορέων για την προστασία των Αγράφων.
Επίσης σαν βλάστηση, λόγω υψομέτρου δεν υπαρχει ούτε θάμνος. Κάτι που αποδεικνύεται είτε από φωτογραφίες είτε από επιτόπια επίσκεψη.
Η γραμμή μεταφοράς του ρεύματος θα κατασκευαστή στον Νομό Καρδίτσας και είναι μια γραμμή σαν όλες τις άλλες που υπάρχουν για τις ανάγκες της ΔΕΗ. Έχει σχεδιαστεί με πολύ προσοχή ώστε να γίνουν όσο το δυνατόν λιγότερες παρεμβάσεις στο περιβάλλον. Δηλαδή θα κατασκευαστεί κατά μήκος ήδη υφιστάμενης οδοποιίας, ούτως ώστε τα δένδρα που θα κοπούν θα είναι ελάχιστα, γιατί και οι πυλώνες θα τοποθετηθούν σε ξέφωτα που έχουν επιλεγεί. Επίσης σε κάθε παρέμβαση που θα πραγματοποιηθεί, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, θα γίνει 100% αποκατάσταση, είτε αυτή αφορά διανοίξεις δρόμων είτε κοπή δένδρων με δενδροφύτεύσεις που είναι εγκεκριμένες και επιβεβλημένες από τις περιβαλλοντικές μελέτες.
Τις αποκαταστάσεις αυτές είναι υποχρεωμένες να τις κάνουν οι ιδιοκτήτριες εταιρείες και κανένας άλλος φορέας.
Ειναι ψευδές πως τα αιολικά πάρκα εμποδίζουν την δημιουργεία τουριστικών ή όποιων άλλων εγκαταστάσεων. Σε ολόκληρη την χώρα συνυπάρχουν με τουριστικές μονάδες με κτηνοτροφικές μοναδες και με διάφορες βιοτεχνίες.
Από ότι γνωρίζουμε όμως από το 2008 μέχρι σήμερα κανένα ενδιαφέρον για τουριστικές ή άλλες επενδύσεις δεν υπάρχει, για την συγκεκριμένη περιοχή. Εξάλλου σε αυτά τα υψόμετρα είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο.
Η συγκεκριμένη επένδυση των δυο αιολικών πάρκων είναι τις τάξεως των 110 εκατομυρίων ευρώ. Απο τις μεγαλύτερες στην Ελλάδα.
Τα οφέλη για την τοπική κοινωνία θα είναι 900 χιλ. ευρώ ετησίως. Εκ των οποίων το 1,7% θα πηγαίνει στους δήμους και το 1,3% πιστώνεται ως έκπτωση απευθείας στους λογαριασμούς ρεύματος των δημοτών.
Επίσης θα βελτιωθεί η οδοποιία της περιοχής και θα υπάρχει μόνιμη πρόσβαση ακόμα και τον χειμώνα. Θα κατασκευαστούν δρόμοι και άλλα έργα υποδομης που δεν θα αφορούν το έργο, αλλά, θα είναι τα αντισταθμιστικά οφέλη.
Κατά την διάρκεια της κατασκευής θα εργαστεί κόσμος (τεχνίτες, εργάτες, μηχανικοί πολλών ειδικοτήτων ).
Τέσσερις κατασκευαστικές εταιρείες και όλα τα μηχανήματα που διαθέτει η περιοχή, ( μπετά, σίδερα για τις βάσεις και ότι άλλο χρειάζεται)θα είναι από την περιοχή.
Τριάντα εκατομμύρια ευρώ θα πέσουν στην τοπική κοινωνία και στην τοπική αγορά.
Αξιοσημείωτο είναι πως σε ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Αγράφων στο χωριό Αγραφα κανείς μόνιμος κάτοικος δεν αντέδρασε για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων , αντιθέτως. Οι μόνοι που αντιδρούσαν ήταν κάποιοι ξενόφερτοι, που για πρώτη φορά τους έβλεπαν στα Αγραφα, όπως τόνισε και ο Δήμαρχος.
Τέλος κλείνοντας !
Τίθεται ένα μεγάλο ερώτημα !
Γιατί ολες αυτές οι αντιδράσεις εκδηλώθηκαν τώρα και όχι όταν έπρεπε ;
Γιατί δεν αντιδρά η πλειοψηφία των πραγματικών κατοίκων των Αγράφων , αλλά αντιδρούν κάποιοι κάτοικοι Καρδίτσας , Καλαμπάκας , Πελοποννήσου , ακόμα και από το Ηράκλειο Κρήτης;
Ποιά τα κίνητρα ;
Τι συμφέροντα εξυπηρτούνται ;
Τι κρύβεται από πίσω ;

Οι εταιρείες
ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ ΑΕ
ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ ΑΕ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr