Δραματικό SOS για τα παιδιά στη Μόρια - Unicef: Πάνω από 7.000 παιδιά έφτασαν στα ελληνικά νησιά

Δραματικό SOS για τα παιδιά στη Μόρια - Unicef: Πάνω από 7.000 παιδιά έφτασαν στα ελληνικά νησιά

Σε άθλιες συνθήκες διαβιώνουν τα παιδιά πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένα στα Κέντρα Υποδοχής – Αύξηση 32% στις αφίξεις παιδιών στα ελληνικά νησιά το α' οκτάμηνο του 2018

moria_3
Έκκληση για τα παιδιά πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένα στα hotspots στα ελληνικά νησιά και κυρίως στη Μόρια απευθύνουν διεθνείς οργανώσεις, την ώρα που οι αφίξεις παιδιών στη χώρα μας έχουν αυξηθεί για το πρώτο οκτάμηνο του 2018 κατά τουλάχιστον 32%.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της UNICEF, πάνω από 7.000 παιδιά έρθουν έρθει από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο ως πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά, σημειώνοντας αύξηση κατά 32% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Δηλαδή, κάθε μήνα έφθασαν στη χώρα μας κατά 850 παιδιά κατά μέσο όρο.

Τα περισσότερα απ' αυτά τα παιδιά, που έκαναν το επικίνδυνο ταξίδι, προέρχονται από περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις και πλέον ζουν σε υπερπλήρεις καταυλισμούς, κάτω από επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες, όπου η βία και οι ταραχές αποτελούν καθημερινό φαινόμενο.

Κυριαρχεί η βία, η ενδοοικογενειακή κακοποίηση και οι ταραχές

Ο αντιπρόσωπος της UNICEF Λούτσο Μελάντρι, ο οποίος επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα τη Λέσβο και τη Σάμο, εκτίμησε ότι οι αφίξεις θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες, προειδοποιώντας ότι οι υπηρεσίες μπορεί να καταρρεύσουν.

Κλείσιμο
Τα στοιχεία της UNICEF δείχνουν ότι στα ελληνικά νησιά υπάρχουν περίπου 20.500 πρόσφυγες και μετανάστες. Ο κύριος όγκος προέρχεται από Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον Μελάντρι, η καθημερινότητα στους καταυλισμούς εμπεριέχει βία, ενδοοικογενειακή κακοποίηση, ταραχές και διαμαρτυρίες.

«Η πλειονότητα των παιδιών και των νέων ανθρώπων που συνάντησα είχαν να αντιμετωπίσουν το ψυχικό τραύμα του πολέμου και στη συνέχεια εξαναγκάσθηκαν να διαφύγουν από τα σπίτια τους. Τώρα ζουν σε άθλιες συνθήκες και το τέλος δεν είναι ορατό», δήλωσε ο Μελάντρι, καλώντας τις άλλες χώρες τις ΕΕ να αυξήσουν τις προσφορές θέσεων μετεγκατάστασης και να επιταχύνουν τις διαδικασίες επανένωσης οικογενειών.

«Σώστε τα παιδιά στη Μόρια»

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του γερμανικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Φλόριαν Βέστφαλ, απηύθυνε έκκληση για τα παιδιά στη Μόρια, έναν τόπο ανομίας, με άθλιες συνθήκες διαβίωσης, που εγκυμονεί κινδύνους για τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.

«Συμπλοκές, βιασμοί, σεξουαλικές κακοποιήσεις ακόμη και παιδιών»

Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο Φλοριάν Βέστφαλ ανέφερε ότι ««τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά διέφυγαν από εμπόλεμες περιοχές όπως τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, την Δημοκρατία του Κονγκό. Έχουν ζήσει διάφορα άσχημα πράγματα και στο τέλος αυτές τις άθλιες συνθήκες στη Μόρια. Το χειρότερο για τα παιδιά είναι πως δεν είναι συχνά προστατευμένα. Τα βράδια ο καταυλισμός είναι μια περιοχή ανομίας. Σημειώνονται συμπλοκές, βιασμοί, σεξουαλικές κακοποιήσεις ακόμα και παιδιών».

Σύμφωνα με τον Γερμανό γιατρό, το πρόβλημα αφορά αγόρια και κορίτσια 6-18 ετών.

«Πολλά από αυτά τα παιδιά είτε έχουν σκεφθεί την αυτοκτονία είτε έχουν ήδη αυτοτραυματιστεί. Πρόκειται κυρίως για εφήβους. Έχω δει σημάδια από ξυράφι στα χέρια τους. Οι συνάδελφοι που βρίσκονται επί τόπου δηλώνουν πως μόνο την τελευταία εβδομάδα τέσσερεις έφηβοι προσπάθησαν να αυτοκτονήσουν ή τουλάχιστον το σκέφθηκαν σοβαρά ή τραυματίστηκαν. Την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε μια γυναίκα από το Ιράκ και είπε πως η κόρη της φοβάται τόσο πολύ να κυκλοφορήσει στον καταυλισμό που είναι οπλισμένη με ένα μαχαίρι και το φυλάει κάτω από το μαξιλάρι της. Γίνεται ολοένα πιο επιθετική με τη μητέρα της και τις αδελφές της και διαρκώς κλαίει. Το κορίτσι πια σχεδόν δεν μπορεί να μιλήσει», ανέφερε.

Μοιράζονται την τουαλέτα 60-70 άτομα

Ο εκπρόσωπος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εξηγεί ότι ο καταυλισμός δεν παρέχει την απαιτούμενη ασφάλεια. Πολλές γυναίκες και παιδιά δηλώνουν πως τα βράδια δεν τολμάνε να πάνε στην τουαλέτα, ενώ σύμφωνα με όσα υπογραμμίζει, μια τουαλέτα την μοιράζονται 60 με 70 άτομα.

«Απευθύνουμε έκκληση, άνθρωποι που είναι περισσότερο ευάλωτοι, κυρίως θύματα βασανισμών, να απομακρυνθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα από τη Μόρια. Η προστασία και η ιατρική φροντίδα αυτών των ανθρώπων έχει απόλυτη προτεραιότητα», τόνισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης