Διαφωνεί με την απόφαση του ΣτΕ ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης

Σε νέες εκλογές για την ανάδειξη πρυτανικής αρχής οδηγείται το Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς δύο χρόνια μετά την εκλογή του Ιωακείμ Γρυσπολάκη...

Σε νέες εκλογές για την ανάδειξη πρυτανικής αρχής οδηγείται το Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς δύο χρόνια μετά την εκλογή του Ιωακείμ Γρυσπολάκη στην Πρυτανεία του ιδρύματος και των Νικολάου Βαρότση και Μιχαήλ Πατεράκη στις θέσεις των αντιπρυτάνεων, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε το εκλογικό αποτέλεσμα, κρίνοντας ότι στις εκλογές της 27ης Αυγούστου του 2008 η διαδικασία διεξήχθη κατά παράβαση του νόμου, αφού δε συμμετείχαν όλες οι κατηγορίες των εκλεκτόρων.

Κατά τη διαδικασία των εκλογών κουκουλοφόροι είχαν μπει στο ίδρυμα, παίρνοντας δια της βίας δύο κάλπες στις οποίες ψήφιζαν οι φοιτητές.

Τότε, παρά τις ενστάσεις, η εφορευτική επιτροπή είχε κρίνει ότι η διαδικασία ήταν νόμιμη, επικυρώνοντας το αποτέλεσμα των εκλογών.

Κατά του κύρους των εκλογών ωστόσο προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας που τελικώς τις ακύρωσε, ο υποψήφιος πρύτανης Ιωάννης Φίλης, ενώ και οι φοιτητές του ιδρύματος είχαν κάνει λόγο για παράνομες διαδικασίες.

Την απόφαση του ΣτΕ σχολίασε σήμερα ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Ιωακείμ Γρυσπολάκης, λέγοντας:
"Σεβόμαστε την απόφαση του δικαστηρίου προφανώς, πλην όμως έχουμε δικαίωμα να διαφωνούμε".

Το πρωί συνεδρίασε στα Χανιά εκτάκτως το Πρυτανικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε να οδηγήσει το ίδρυμα σε επανάληψη των εκλογών προκειμένου να εκλέξει πρυτανική αρχή για το υπόλοιπο της θητείας που λήγει τον Αύγουστο του 2012.

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση, υποστήριξε μεταξύ άλλων, "ότι σε μια σειρά από πανεπιστήμια έγινε ακριβώς η ίδια διαδικασία, τότε, το 2008. Τόσο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όσο και στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς που είχαν συγχρόνως πρυτανικές εκλογές, έγιναν και τραμπουκισμοί και βιαιοπραγίες, ουδείς όμως προσέφυγε στη δικαιοσύνη για ματαίωση των εκλογών".

Στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρεται ότι "το πρυτανικό συμβούλιο και περαιτέρω η κεντρική εφορευτική επιτροπή όφειλαν, κατά την έννοια του νόμου, να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη συμμετοχή στη δημοκρατική διαδικασία αναδείξεως των αρχών του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος όλων των εκλεκτόρων που επιθυμούσαν να ψηφίσουν λαμβάνοντας κάθε πρόσφορο νόμιμο μέτρο".

"Μόλις πάρουμε την επίσημη απόφαση, αμέσως θα κινηθούν οι διαδικασίες το συντομότερο δυνατόν για τη διεξαγωγή των πρυτανικών εκλογών. Συγχρόνως θα θέσουμε το ερώτημα στο Υπουργείο για το πώς μπορούν να διεξαχθούν αυτές και τι σημαίνει η λήψη κάθε νομίμου μέτρου", υπογράμμισε ο κ. Γρυσπολάκης, προσθέτοντας ότι και στις προηγούμενες πρυτανικές εκλογές είχε ζητηθεί από μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου η διαδικασία να γίνει παρουσία εισαγγελέα και αστυνομικής δύναμης ή σε δημόσιο χώρο εκτός του ιδρύματος, ο ίδιος όμως δεν αποδέχτηκε τις εν λόγω προτάσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης επισημαίνεται ότι "οι αποφάσεις μας, όπως συνέβαινε πάντοτε σε όλη τη μέχρι τώρα πορεία μας, θα έχουν αποκλειστικό γνώμονα το καλώς εννοούμενο συμφέρον του εκπαιδευτικού ιδρύματος".

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ακόμα ότι "η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά την προσφυγή του αντίπαλου συνδυασμού του Γιάννη Φίλη και των κυρίων Μαρκόπουλου και Σαριδάκη, θέτει το ίδρυμα σε μια φάση αστάθειας και αβεβαιότητας ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr