Γιατί μετά τον «Ξενοφώντα» υπάρχει κίνδυνος τροπικής καταιγίδας

Γιατί μετά τον «Ξενοφώντα» υπάρχει κίνδυνος τροπικής καταιγίδας

Το πολύ βαθύ χαμηλό βαρομετρικό που δημιουργείται στις νότιες περιοχές της Σικελίας αναμένεται να κατευθυνθεί πολύ γρήγορα προς τα ανοιχτά της Αδριατικής και το Ιόνιο Πέλαγος

Γιατί μετά τον «Ξενοφώντα» υπάρχει κίνδυνος τροπικής καταιγίδας
Σε ρυθμούς ... «Ξενοφώντα» συνεχίζει να κινείται ο καιρός στην Ελλάδα, που από σήμερα Τετάρτη θα συνδυαστεί με σφοδρούς ανέμους, ισχυρές καταιγίδες και πρωτοφανή απότομη πτώση της θερμοκρασίας. Οι μετεωρολόγοι κάνουν λόγο για σπάνια -για την εποχή- κακοκαιρία που θα επηρεαστεί και απο μεσογειακό κυκλώνα που κατευθύνεται προς το Ιόνιο Πέλαγος απο τις ακτές της Σικελίας.

«Ο “Ξενοφών” ειναι ενας συνδυασμός υψηλών πιέσεων στις κεντρικές περιοχές της Ευρώπης και χαμηλών πιέσεων στα ανατολικά τμήματα της Μεσογείου. Ο συνδυασμός αυτός προκαλεί τη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών απο τις περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας» εξηγεί στο protothema.gr ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, επισημαίνοντας πως: «Αν αυτή η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων συνέβαινε μέσα στον Ιανουάριο, η μισή Ελλάδα θα είχε “πνιγεί” στο χιόνι».

Ισχυροί άνεμοι με σοβαρά προβλήματα

Την Τετάρτη και την Πέμπτη αναμένεται σημαντική ενίσχυση των ανέμων, με ισχυρούς βορεΦσυγκιάδες στις περισσότερες θαλάσσιες περιοχές της χώρας που θ' αγγίξουν τα 9-11 μποφορ στο Αιγαίο και τα 8 μποφόρ στην περιοχή των Επτανήσων, με σοβαρό ενδεχόμενο να προκληθούν εκτεταμένα προβλήματα ακόμη και καταστροφές.

«Οι ισχυροί βοριάδες αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες με “απαγορευτικό” στις περισσότερες περιοχές ανατολικής Στερεάς Ελλάδας, Ραφήνας, Πειραιά αλλά και στα περισσότερα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου. Προβλήματα μπορεί να παρουσιαστούν και στις εναεριες συγκοινωνίες αφού οι σφοδροί βοριάδες εκτιμάται πως θα καθηλώσουν τουλάχιστον τα μικρά αεροσκάφη στα αεροδρόμια των νησιωτικών περιοχών του Αιγαίου και πιθανώς των Επτανήσων» επισημαίνει ο κ. Καλλιάνος εφιστώντας την προσοχή των πολιτών.

Το μεσημέρι της Τετάρτης η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση 12 με 15 βαθμούς σε σχέση με τις μέγιστες θερμοκρασίες της Δευτέρας. Στη δυτική Μακεδονία πχ, ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 14 βαθμούς σε σχέση με τη χθεσινή έρα που άγγιξε τους 30 με 31 βαθμούς.

Ισχυρές καταιγίδες

Βροχοπτώσεις, τόσο την Τετάρτη όσο και την Πέμπτη, θα σημειωθούν στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, δηλαδή στα ανατολικά της Στερεάς Ελλάδας, στην Ευβοια, στην ανατολική Πελοπόννησο, στις περιοχές των δυτικών Κυκλαδων και ενδεχόμενως στις Σποράδες και στην Κρήτη. Στις υπολοιπες περιοχές της χώρας, γενικότερα ο καιρός θα είναι καλός με ηλιοφάνεια αλλά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 10 - 11 μποφόρ στο Αιγαίο την Πέμπτη τα ξημερώματα

Γιατί μετά τον «Ξενοφώντα» υπάρχει κίνδυνος τροπικής καταιγίδας



Παροδικές βροχές συνοδεία Βορείων ανέμων από την Πέμπτη στα Ανατολικά και Νότια

Κλείσιμο
Γιατί μετά τον «Ξενοφώντα» υπάρχει κίνδυνος τροπικής καταιγίδας



Kαταιγίδες με μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται το Σάββατο στην Αν. Στερεά και την Εύβοια

Γιατί μετά τον «Ξενοφώντα» υπάρχει κίνδυνος τροπικής καταιγίδας


Την Παρασκευή η κακοκαιρία θα ενταθεί από αργά το βράδυ στο Νότιο Ιόνιο και σταδιακά τη Νοτιοδυτική Ελλάδα, με ισχυρές καταιγίδες τη νύχτα προς Σάββατο στη Πελοπόννησο και τη Δυτική Κρήτη. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στο Νότιο Ιόνιο, τη Δυτική και Νότια Ελλάδα καθώς και στην Κρήτη, με την ένταση τους να φτάνει στο Νότιο Ιόνιο, το Κρητικό πέλαγος και τη θάλασσα των Κυθήρων τα 11 μποφόρ.

Oι σφοδροί βοριάδες, που θα προκαλέσουν πολλά προβλήματα, θα διατηρηθούν μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής. Ωστόσο -σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία- το Σαββατοκύριακο θα υπάρξει μια αρκετά δύσκολη κατάσταση, που θα λάβει χαρακτηριστικά τροπικής καταιγίδας.

Σε madicane πιθανόν να εξελιχθεί το Σάββατο το χαμηλό βαρομετρικό


Γιατί μετά τον «Ξενοφώντα» υπάρχει κίνδυνος τροπικής καταιγίδας



Σοβαρό ενδεχόμενο τροπικής καταιγίδας το Σαββατοκύριακο

Συγκεκριμένα, το πολύ βαθύ χαμηλό βαρομετρικό που δημιουργείται στις νότιες περιοχές της Σικελίας θα κατευθυνθεί πολύ γρήγορα προς τα ανοιχτά της Αδριατικής και στο Ιόνιο Πέλαγος και απο εκεί θα κινηθεί με πορεία δυτικότερα προς τα νότια τμήματα του Αιγαίου και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το φαινόμενο σταδιακά θα λάβει τροπικά χαρακτηριστικά και θα εξελιχτεί σε madicane επιδεινώνοντας σημαντικά τον καιρό στη Νοτιά και Νοτιοδυτική Ελλάδα, ενώ σε δεύτερο χρόνο και στην υπόλοιπη χώρα. Η κίνηση αυτή, θα έχει ως αποτέλεσμα -εφόσον διατηρηθούν τα στοιχεία- να σημειωθούν σφοδροί άνεμοι που σε συνδυασμό με ισχυρές βροχοπτώσεις θα επηρεάσουν αρκετές περιοχές της κεντρικής και νότιας Ελλάδας το Σάββατο και την Κυριακή. Ειδικά η Πελοπόννησος, η Εύβοια και η Κρήτη, θεωρούνται περιοχές που θα εμφανίσουν τα πιο έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το Σαββατοκύριακο. Εκτιμάται πως το τροπικό σύστημα θα επηρεάσει μεγάλες περιοχές της χώρας και τη Δευτέρα, με κύριο χαρακτηριστικό τους ισχυρούς ανέμους, τις έντονες καταιγίδες ακόμη και χαλαζοπτώσεις.

Καλλιάνος: «Ασυνήθιστο για την εποχή φαινόμενο»

«Γενικά ο κόσμος θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός απο σήμερα Τετάρτη έως και την Κυριακή. Πρόκειται για μία ασυνήθιστη για την εποχή κακοκαιρία, που παρόμοια δεν έχει σημειωθεί στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Τα προηγούμενα χρόνια τετοια εποχή, η θερμοκρασία άγγιζε τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου ενώ τωρα θα υποχωρήσει αισθητά» λέει ο μετεωρολόγος κ.Καλλιάνος, κάνοντας λόγο για ένα σπάνιο για την εποχή καιρικό φαινόμενο.

Χάρτες: Προγνωστικό μοντέλο καιρού Xalazi.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης