Για έντονες πολιτικές αντιδράσεις στην Ελλάδα λόγω των συνθηκών κράτησης των χιλιάδων
αιτούντων άσυλο στη
Λέσβο και της έρευνας για την διασπάθιση κοινοτικών πόρων στη Μόρια κάνει λόγο η βρετανική εφημερίδα The Guardian.
Το άρθρο αναφέρει ότι οι εντάσεις κορυφώθηκαν μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, κατά των δημοσιογράφων και του διευθυντή του «Φιλελεύθερου», δημοσίευμα του οποίου τον συνέδεσε με επιχειρηματίες που επωφελήθηκαν από τα κοινοτικά κονδύλια για την βελτίωση των συνθηκών στον προσφυγικό καταυλισμό.
Επισημαίνει ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) επιβεβαίωσε ότι ερευνά τις καταγγελίες. Kαι παραθέτει δηλώσεις του διευθυντή του «Φιλελεύθερου», Παναγιώτη Λάμψια. «Υπήρχαν τα χρήματα για τη μετατροπή του καταυλισμού σ’ ένα κέντρο που θα έμοιαζε με το Χίλτον. Αντίθετα, η Μόρια είναι πηγή εθνικής ντροπής» είπε, υπογραμμίζοντας ότι το ρεπορτάζ της εφημερίδας βασίζεται σε γεγονότα, ενώ υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει και συνέχεια...
«Εν μέσω κατηγοριών για αυξανόμενο αυταρχισμό της ελληνικής κυβέρνησης έναντι των ΜΜΕ, οι Βρυξέλλες είπαν ότι οι συλλήψεις αποτελούν παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου. "Η Ευρώπη πρέπει πάντα να είναι ένας τόπος, όπου η ελευθερία του Τύπου είναι ιερή " δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα» αναφέρει ο Guardian.
Η ανταποκρίτριά της βρετανικής εφημερίδας, Έλενα Σμιθ, σημειώνει παράλληλα το σήμα κινδύνου που εκπέμπει η International Rescue Committee (IRC) για την ψυχική υγεία των προσφύγων στον καταυλισμό επισημαίνοντας ότι έως και 60% των αιτούντων άσυλο, που αποτάνθηκαν στο ιατρείο, το οποίο έστησε η οργάνωση φέτος στη Μόρια, ανέφεραν ότι έκαναν σκέψεις για αυτοκτονία και σχεδόν το 30% είπαν ότι αποπειράθηκαν να βάλουν τέρμα στις ζωές τους.
Στην έκθεση-«καταπέλτη» για τις άθλιες συνθήκες στο hot spot της Λέσβου η IRC επισημαίνει ότι 84 άνθρωποι μοιράζονται μια ντουζιέρα και σχεδόν 72 μια τουαλέτα, ενώ τα λύματα από τους υπερχειλισμένους βόθρους «φθάνουν τα στρώματα όπου κοιμούνται παιδιά»
«Αν και έχει εγκωμιαστεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για την ανθρώπινη στάση της έναντι των προσφύγων, ωστόσο επιπλήττεται για το χειρισμό της εποπτείας διανομής βοήθειας και τις υποδομές και το θέμα αναμένεται να αποκτήσει ολοένα και μεγαλύτερη σπουδαιότητα, καθώς η Ελλάδα οδεύει προς τις εκλογές του χρόνου» σχολιάζει ο Guardian, σημειώνοντας τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για τη διασπάθιση κονδυλίων στη Μόρια και την επίθεσή του στον Πάνο Καμμένο, ο οποίος απαίτησε από τον «Φιλελεύθερο» να αναρτήσει δήλωση «συγνώμης», αποσύροντας το ρεπορτάζ.
Και καταλήγει με άλλη μία δήλωση Λάμψια: «Εμείς δεν πρόκειται να ζητήσουμε συγνώμη για ένα λάθος που δεν κάναμε. Ο Καμμένος πρέπει να ζητήσει συγνώμη για τις φρικτές συνθήκες υπό τις οποίες αναγκάζονται να ζουν οι πρόσφυγες και οι Έλληνες κάτοικοι του νησιού και των περιχώρων».
Ανάλογο άρθρο φιλοξενούν και οι Times.