Ανοίγει την πόρτα σε εξωπανεπιστημιακούς

Η υπουργός Παιδείας πρότεινε μεταξύ άλλων οι πρυτάνεις να επιλέγονται μέσω διεθνών προκηρύξεων και όχι μέσω εκλογών

Ολική ανατροπή στο μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων με στόχο να καταπολεμηθεί η εσωστρέφεια των ελληνικών ιδρυμάτων, θα θέσει προς διαβούλευση η υπουργός παιδείας.

Η κα Άννα Διαμαντόπουλου μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό πρότεινε στις αλλαγές που θα συμπεριληφθούν μεταξύ άλλων στο νέο νόμο πλαίσιο στα συμβούλια διοίκησης των πανεπιστημίων να μπορούν να μετέχουν και εξωπανεπιστημιακοί, ενώ οι πρυτάνεις να επιλέγονται μέσω διεθνών προκηρύξεων και όχι μέσω εκλογών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός παιδείας: «Η πρόταση μου είναι, στα συμβούλια διοίκησης των πανεπιστημίων , να έχουν μεν την πλειοψηφία οι καθηγητές, αλλά να συμμετέχουν και προσωπικότητες, που θα συνδέουν το πανεπιστήμιο με την κοινωνία . Προτείνω επίσης, να γίνονται διεθνείς προκηρύξεις, ώστε να επιλέγονται πρυτάνεις με τα πλέον υψηλά προσόντα, όπως συμβαίνει σε πολλά πανεπιστήμια του κόσμου..."

Η υπουργός παιδείας διευκρίνισε ότι όλα αυτά αποτελούν τις προτάσεις, καθώς θα υπάρξει δημόσια διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα για τουλάχιστον τρεις μήνες, πριν κατατεθεί το τελικό κείμενο του νέου νόμου πλαισίου προς ψήφιση.

Πάντως οι θέσεις αυτές της κας Διαμαντοπούλου αναμένεται να προκαλέσουν αντιδράσεις στους πανεπιστημιακούς, καθώς για πρώτη φορά τίθεται το θέμα οι πρυτάνεις να μην εκλέγονται αλλά να επιλέγονται από σώμα που θα συμμετέχουν και εξωπανεπιστημιακοί.

Επίσης αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει και η πρόταση της υπουργού παιδείας να μην είναι απαραίτητη προϋπόθεση για γίνει κάποιος πρύτανης να είναι και καθηγητής του ιδρύματος.

Έτσι ουσιαστικά θα ανοίξει για πρώτη φορά η "πόρτα", σε καθηγητές πανεπιστημίων του εξωτερικού να διεκδικήσουν αν το επιθυμούν πρυτανική θέση μέσω των διεθνών προκηρύξεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr