Αθωώθηκαν οι 12 από τους 15 για τη νύχτα που κάηκε το «Αττικόν»

Αθωώθηκαν οι 12 από τους 15 για τη νύχτα που κάηκε το «Αττικόν»

Οι 12 από τους 15 που είχαν συλληφθεί και κατηγορηθεί για τις κλοπές και τις καταστροφές τον Φεβρουάριο του 2012 κρίθηκαν αθώοι για κάθε κατηγορία, αν και υπήρχαν βίντεο και ηχογραφημένες συνομιλίες που το αποδείκνυαν

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Αθωώθηκαν οι 12 από τους 15 για τη νύχτα που κάηκε το «Αττικόν»
Ηταν ξημερώματα 13ης Φεβρουαρίου του 2012. Η Αθήνα μετρούσε τις πληγές της από τις μεγάλες καταστροφές τις οποίες είχαν προξενήσει άτομα που βρίσκονταν στην ουρά της μεγάλης διαδήλωσης για το δεύτερο μνημόνιο που είχε υπογράψει η χώρα. Ιστορικά κτίρια όπως τα σινεμά «Αττικόν» και «Απόλλων» και εμπορικά καταστήματα είχαν παραδοθεί στις φλόγες και στο έλεος προσώπων που είχαν επιδοθεί σε πλιάτσικο και λεηλασίες. Περίπου επτά χρόνια μετά από εκείνες τις εικόνες ντροπής που είχαν κάνει τον γύρο του κόσμου, τα 12 από τα συνολικά 15 πρόσωπα που είχαν συλληφθεί και κατηγορηθεί για τις κλοπές και τις καταστροφές στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας κρίθηκαν αθώα από κάθε κατηγορία με απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης!

Η αθωωτική απόφαση που εκδόθηκε είναι η πρώτη στο είδος της -για τα έκτροπα δηλαδή στην καρδιά της Αθήνας εκείνη την περίοδο- και, σύμφωνα με νομικούς, δημιουργεί ένα προηγούμενο, με ενδεχόμενο να καταπέσει στο ακροατήριο και η μεγάλη δικογραφία με τις κακουργηματικές κατηγορίες που αφορά και πάλι τις καταστροφές στο κέντρο της πρωτεύουσας την ίδια περίοδο τουλάχιστον για τα παρόμοια αδικήματα. Και αυτό διότι, μεταξύ άλλων, η πλειονότητα των κατηγορουμένων που αθωώθηκαν απηλλάγησαν και για το αδίκημα της κλοπής, ως εκ τούτου δύσκολα θα μπορούσαν να καταδικαστούν για το κακούργημα της διακεκριμένης κλοπής όταν φτάσει η ώρα της εκδίκασης των κακουργημάτων! Ειδικότερα, την περασμένη Παρασκευή στο εδώλιο του Ζ’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών κάθισαν συνολικά 15 άτομα προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα της κλοπής από κοινού και κατά μόνας, της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και της διάθεσης προϊόντος εγκλήματος. Οι κατηγορούμενοι είχαν ταυτοποιηθεί από τις Αρχές ως κάποια από τα πρόσωπα που είχαν επιδοθεί στις καταστροφές και τις λεηλασίες των καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας τον Φεβρουάριο του 2012. Τη δράση τους έδεναν βίντεο και τηλεφωνικές συνομιλίες στις οποίες κάποιοι εξ αυτών ακούγονταν να λένε τι ακριβώς είχαν αφαιρέσει από κάθε κατάστημα που λεηλατούσαν!

Οι κατηγορίες για τις οποίες δικάστηκαν είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα και μάλιστα ήταν στα όρια της παραγραφής. Τα συγκεκριμένα αδικήματα αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης δικογραφίας που περιλαμβάνει τις κακουργηματικές κατηγορίες της έκρηξης, της κατασκευής και προμήθειας εκρηκτικών υλών, του εμπρησμού και της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας. Ωστόσο μπροστά στον κίνδυνο της παραγραφής η δικογραφία για τα πλημμελήματα διαχωρίστηκε και η υπόθεση εκδικάστηκε με το δικαστήριο να καταλήγει σε αθωωτική απόφαση για 12 εκ των 15 κατηγορουμένων. Αλλά και στους δύο κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών στον καθένα... Σε έναν ακόμη κατηγορούμενο υπήρξε αναστολή της ποινικής του δίωξης λόγω δεδικασμένου. Πλέον είναι σε εκκρεμότητα η εκδίκαση της κακουργηματικής δικογραφίας (δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη), με την έκβασή της, ωστόσο, να προοιωνίζεται από την αθωωτική απόφαση που εξέδωσε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο.

Πώς όμως το δικαστήριο οδηγήθηκε σε απαλλακτική κρίση για μια τόσο σοβαρή υπόθεση; Με την έναρξη της δίκης συνήγορος υπεράσπισης των κατηγορουμένων κατέθεσε ένσταση με την οποία ζητούσε από το δικαστήριο να μη λάβει υπόψη του τις τηλεφωνικές συνομιλίες από την άρση των συνδιαλέξεων των κατηγορουμένων, δεδομένου ότι ο νόμος το απαγορεύει σε περιπτώσεις πλημμελημάτων.

Η ένσταση έγινε δεκτή από το δικαστήριο, το οποίο όμως δεν θα μπορούσε να οδηγηθεί σε καταδικαστική απόφαση ούτε από τις μαρτυρικές καταθέσεις. Και αυτό γιατί οι 16 μάρτυρες της υπόθεσης, εκ των οποίων οι πέντε αστυνομικοί και οι υπόλοιποι καταστηματάρχες, δεν μπόρεσαν να αναγνωρίσουν με βεβαιότητα στα πρόσωπα των κατηγορουμένων εκείνους που είχαν μπει στα καταστήματά τους και τα είχαν λεηλατήσει! Με απλά λόγια, δηλαδή, οι μάρτυρες δεν μπορούσαν να ταυτίσουν συγκεκριμένους κατηγορούμενους με συγκεκριμένες φθορές και κλοπές! Και αυτό παρά το γεγονός ότι πολλές από τις λεηλασίες των καταστημάτων ήταν καταγεγραμμένες σε βίντεο από κάμερες που ήταν τοποθετημένες στο εσωτερικό κάποιων εμπορικών μαγαζιών.



Αθωώθηκαν οι 12 από τους 15 για τη νύχτα που κάηκε το «Αττικόν»


«Η τήρηση της ποινικής δικονομίας αποτελεί την πεμπτουσία της ποινικής δικηγορίας», δήλωσε στο «ΘΕΜΑ» ο δικηγόρος των κατηγορουμένων στην υπόθεση Κωνσταντίνος Γώγος. Στο παραπεμπτικό βούλευμα, ωστόσο, που είχε εκδοθεί για την υπόθεση καταγράφονται καρέ-καρέ οι μεγάλες καταστροφές εκείνης της νύχτας στην Αθήνα. Σωματικές βλάβες σε αστυνομικούς που προκλήθηκαν από τη ρίψη μαρμάρων και βομβών μολότοφ εναντίον τους, φθορές και μεγάλες υλικές ζημιές σε δεκάδες δημόσια κτίρια, όπως και σε εμπορικές επιχειρήσεις, λεηλασίες καταστημάτων και κλοπές εμπορευμάτων από αυτά είναι μόνο κάποιες από τις περιγραφές που περιλαμβάνονται στο πολυσέλιδο βούλευμα για τα όσα έγιναν εκείνη τη νύχτα...
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης