Πάρτι προσλήψεων στα hotspots μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ με αδιαφανείς διαδικασίες

Οι προσλήψεις διεξάγονται από «τριμελείς επιτροπές» - Καμία απάντηση στις καταγγελίες που έκανε πριν από έναν χρόνο το σωματείο εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ - Οι προκλητικές περιπτώσεις - Τι απαντά το ΚΕΕΛΠΝΟ

Σε προσλήψεις χιλιάδων ημετέρων, εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ και απλώς με, ελεγχόμενες, προφανώς, «τριμελείς επιτροπές» του ΚΕΕΛΠΝΟ, προχωρά η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη αυθαίρετα κοινοτικά κονδύλια, που κανονικά προορίζονται για τις δομές υγείας στους προσφυγικούς καταυλισμούς της χώρας.

Σε μία κίνηση, που θυμίζει τις φαυλότητες του παρελθόντος και παραπέμπει σαφώς σε προεκλογικά ρουσφέτια, με σκοπό την εξαγορά, δια της ομηρίας, χιλιάδων ψηφοφόρων, η κυβέρνηση δια του υπουργείου Υγείας, παρακάμπτει κάθε έννοια αξιοκρατίας, προκαλεί ευθέως την Κομισιόν, που διαθέτει τεράστια ποσά για το προσφυγικό, αλλά και υποβαθμίζει πλήρως τις πραγματικές ανάγκες για μία ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, το υπουργείο Υγείας κατευθύνει κατά το δοκούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, σε προσλήψεις ημετέρων με βάση τις εκλογικές επιδιώξεις του ΣΥΡΙΖΑ και όχι τα απαιτούμενα έργα και δομές που χρειάζονται για την αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά και να ορθή κατανομή των προσφύγων.

Μάλιστα, η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως, για τις τοπικές, αλλά και διεθνείς αντιδράσεις, που έχουν ξεσηκωθεί για τις τραγικές συνθήκες, που επικρατούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και σε καταυλισμούς, όπως στη Μόρια και το Βαθύ της Σάμου, προχωρώντας απτόητη στους εκλογικούς της σχεδιασμούς.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται, το ΚΕΕΛΠΝΟ, που είναι ένας από τους κεντρικούς διαχειριστές των κοινοτικών κονδυλίων για το μεταναστευτικό, έχει ήδη εκταμιεύσει περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος «PHILOS», ενώ αναμένεται να λάβει ακόμη 50 εκατομμύρια ευρώ από το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και από τον κρατικό προυπολογισμό. Τα παραπάνω χρήματα όμως αντί να διατεθούν στα hot spot των ανατολικών νησιών του Αιγαίου εκεί που διαπιστώνεται τεράστιο πρόβλημα, θα δοθούν για την πρόσληψη συμβασιούχων κάθε ειδικότητας για 65 τουλάχιστον διαφορετικές δομές κι όχι μόνο των hotspots.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ, που δημοσιεύτηκε στις 6 Σεπτεμβρίου οι προσλήψεις θα διενεργηθούν άμεσα από τριμελείς επιτροπές του ΚΕΕΛΠΝΟ και θα κατοχυρωθούν από το ΔΣ του οργανισμού και όχι από το ΑΣΕΠ. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί δεν προκηρύσσονται οι θέσεις αποκλειστικά για τα hotspots ώστε πραγματικά να λειτουργήσουν μέσα σε αυτά υγειονομικές νησίδες που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στα κέντρα υποδοχής βάζοντας έτσι τέλος, πρωτίστως, στην ανθρωπιστική κρίση αλλά και στον διεθνή διασυρμό της χώρας μας.

Και ενώ ήδη εδώ και ένα χρόνο υπάρχει καταγγελία από το Σύλλογο Εργαζομένων του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων στη Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης αλλά και στην Εισαγγελία Διαφθοράς για τη διαχείριση του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Philos» και τα 20 εκατομμύρια ευρώ, που δόθηκαν από την ΕΕ για το μεταναστευτικό, αλλά διατέθηκαν για ρουσφετολογικές προσλήψεις, δημιουργείται η πεποίθηση πως και η νέα επιχορήγηση του ΚΕΕΛΠΝΟ με 50 εκατομμύρια δεν θα διατεθεί για τις πραγματικές ανάγκες του προσφυγικού και των hotspots.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του ΚΕΕΛΠΝΟ οι 1576 επιλεγέντες θα υπογράψουν 18μηνες συμβάσεις με τη δυνατότητα εξάμηνης παράτασης και θα προέρχονται από διάφορες ειδικότητες.

Η διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής προσφύγων και τα σοβαρά ερωτήματα, που διατυπώνονται για τον τρόπο που χρησιμοποιεί το ΚΕΕΛΠΝΟ τα κοινοτικά κονδύλια για τους πρόσφυγες, προκαλούν την παρέμβαση της Κομισιόν, καθώς από τις Βρυξέλλες εκφράζονται φόβοι ακόμα και για διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Ήδη από τις 13 Αυγούστου ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε, έν είδει «κίτρινης κάρτας», επιστολή στον υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό η οποία κοινοποιήθηκε και στον Έλληνα πρέσβη στις Βρυξέλες κ. Ανδρέα Παπασταύρου.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει για το πρόγραμμα «Philos» του ΚΕΕΛΠΝΟ κενά στην παροχή υπηρεσίας σε διάφορες περιοχές που έμειναν ακάλυπτες παρά τις εκατοντάδες προσλήψεις, ενώ αναφέρει τη διαπίστωση ότι ο σχεδιασμός του προγράμματος πέφτει έξω καθώς δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με υπαιτιότητα των ελληνικών αρχών οι οποίες προβαίνουν σε λύσεις- μπαλώματα ή «λύσεις γέφυρα» όπως διπλωματικά θέτει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες και ενστάσεις, αναφερόμενος στις αυτόματες «ανανεώσεις συμβάσεων» και μάλιστα με χρήματα του Κρατικού προϋπολογισμού.
Ενόψει και της νέας χρηματοδότησης του ΚΕΕΛΠΝΟ για το πρόγραμμα «Phillos II» στα μέσα Οκτωβρίου, ο κ. Αβραμόπουλος ζητά να μάθει το σχεδιασμό των ελληνικών αρχών για τη διόρθωση και μη επανάληψη προηγούμενων λαθών του προγράμματος στο πεδίο των προσλήψεων και επισημαίνει την ανάγκη τήρησης της νομιμότητας.

Προσέλαβαν στα hotspots αλλοδαπούς «διαπολιτισμικούς μεσολαβητές» με μισθό 1.700 ευρώ
*Του Παναγιώτη Σουρέλη

Στην Ελλάδα όπου ο κατώτατος μισθός φτάνει τα 586 ευρώ, κάποιοι κατάφεραν να εξασφαλίσουν εισόδημα μέχρι και πέντε φορές πάνω. Είναι όσοι επελέγησαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ για να επανδρώσουν τα hotspots των νησιών. Γιατροί, νοσηλεύτριες, διασώστες και διαπολιτισμικοί μεσολαβητές, όπως είναι ο τίτλος της θέσης, πληρώνονται αδρά, την ώρα που οι μετανάστες και πρόσφυγες βουλιάζουν στις λάσπες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ερευνά πιθανή κακή χρήση των κονδυλίων στην Ελλάδα.

Το καλοκαίρι του 2015 ενεργοποιήθηκε ένα από τα πολλά προγράμματα οικονομικής βοήθειας που παρέχει το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού. Τα χρήματα δόθηκαν στο υπουργείο Υγείας ενώ φορέας υλοποίησης ήταν το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο σύναψε συμβάσεις με όσους επιλέχθηκαν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα hotspots.

Μεταξύ των ειδικοτήτων που προσελήφθησαν ήταν και διαπολιτισμικοί μεσολαβητές. Αλλοδαποί που προφανώς ανέλαβαν τη δουλειά του μεταφραστή μεταξύ των μεταναστών και των Ελλήνων υπαλλήλων των δομών των hotspots. Σύμφωνα με τα τιμολόγια που έχει στη διάθεσή του το protothema.gr η αμοιβή για αυτή την εργασία στο έργο “Άμεση ενίσχυση της ανταπόκρισης του Εθνικού Συστήματος Υγείας εξαιτίας της προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Αιγαίου”, ανήλθε στα 1.700 ευρώ το μήνα, ποσό που κρίνεται τουλάχιστον υπερβολικό για τα δεδομένα της εποχής και πάνω από όσο αμείβει το ΚΕΕΛΠΝΟ οποιονδήποτε συμβασιούχο. Ο αλλοδαπός υπάλληλος εμφανίζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, καθώς άνοιξε δελτίο παροχής υπηρεσιών για να πληρωθεί. Μάλιστα στην περίπτωσή του αλλά και δεκάδων άλλων ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων, ο αύξων αριθμός στο τιμολόγιο είναι ο ίδιος με τη δόση πληρωμής. Δηλαδή άνοιξαν για πρώτη φορά μπλοκάκι για να προσληφθούν αποκλειστικά στα hotspots, την ώρα που χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες τα κλείνουν επειδή αδυνατούν να ανταποκριθούν στις θηριώδεις ασφαλιστικές εισφορές.

Γιατροί διπλοθεσίτες

Ένας παιδίατρος, δύο νοσηλεύτριες και μια κοινωνική λειτουργός που εργάζονται στο Γενικό Νοσοκομείου Χίου Σκυλίτσειο, όπως υποδηλώνει η επαγγελματική τους σφραγίδα στο τιμολόγιο, φαίνεται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο hotspots της Χίου. Το ενδεχόμενο να προσελήφθησαν στο νοσοκομείο για την αντιμετώπιση αυξημένων περιστατικών λόγω του μεταναστευτικού είτε να ασκούν παράλληλη εργασία στο hotspot ενώ ήδη εργάζονταν στο νοσοκομείο, είναι ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί. Η αμοιβή του γιατρού ανέρχεται στα 2.500 ευρώ μεικτά, ενώ των υπολοίπων στα 1.700 ευρώ.

Ακόμη ορθοπαιδικός από τη Λάρισα εμφανίζεται να πληρώνεται με 2.500 ευρώ για υπηρεσίες του στο  ίδιο κέντρο μεταναστών. Οι γιατροί που προσλαμβάνονται στα hotspots αμοίβονται με 2.500 ευρώ ανεξαρτήτως της εμπειρίας και της προϋπηρεσίας του. Χρήματα που δεν θα δουν ποτέ οι συνάδελφοί τους στο Δημόσιο. Σύμφωνα με το Ενιαίο Μισθολόγιο,  ένας γιατρός του ΚΕΕΛΠΝΟ που θα στελεχώσει είτε τα τμήματα και τα γραφεία του (επιδημιολογική επιτήρηση, λοιμώξεις κλπ), είτε τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας δημόσιου νοσοκομείου, θα πάρει πρώτο μισθό τα 1.092 ευρώ μεικτά. Έμπειρος συνάδελφός του με 18 έως 20 χρόνια εργασίας εισπράττει 1623 ευρώ, ενώ τα 2.154 ευρώ θα φτάσει κάποιος έπειτα από 36 έως 38 χρόνια, που είναι και το ανώτατο κλιμάκιο πριν βγει στη σύνταξη.

Στα hotspots των νησιών που πλήττονται από το μεταναστευτικό προσελήφθησαν και τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων με μισθό 1.700 ευρώ. Τις υπηρεσίες του στο hotspot της Χίου παρέχουν, σύμφωνα με τα τιμολόγια, δύο τεχνολόγοι που εργάζονται στο Σκυλίτσειο νοσοκομείο, αλλά και ένας τεχνολόγος που έχει την επαγγελματική του έδρα στη Δάφνη Αττικής! Ο μισθός του τεχνολόγου στο Δημόσιο σύμφωνα με το Ενιαίο Μισθολόγιο ξεκινά από τα 1.037 ευρώ μεικτά, ενώ για να λάβει τα 1.700 ευρώ του συναδέλφου του στο κέντρο μεταναστών, θα πρέπει να εργαστεί 24 χρόνια.

Την ώρα που ασθενοφόρα παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης πληρωμάτων, στα νησιά όπου υπάρχουν hotspots, στήθηκε κανονικό πάρτι με δεκάδες προσλήψεις. Σύμφωνα με τα τιμολόγια που έχει στη διάθεσή του το prothema.gr, τουλάχιστον 15 διασώστες – πιθανόν ναι είναι πολλοί περισσότεροι - που δηλώνουν ως έδρα το Σκυλίτσειο νοσοκομείο πληρώνονται με 1.700 ευρώ το μήνα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια για το μεταναστευτικό. Στη Σάμο απασχολούνται τέσσερις διασώστες, εκ των οποίων μία διασώστρια δηλώνει τη Μυτιλήνη ως επαγγελματική έδρα. Στο hotspot της Μυτιλήνης εμφανίζονται ακόμη να παρέχουν υπηρεσίες τουλάχιστον 7 διασώστες πληρώματος ασθενοφόρου, εκ των οποίων οι τρεις από το νησί, οι δύο από τη Θεσσαλονίκη, ένας από τη Δράμα και ένας από την Καβάλα. «Ένας υπάλληλος που προσλαμβάνεται στο ΕΚΑΒ παίρνει πρώτο μισθό 750 ευρώ καθαρά, μαζί με το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας που είναι 125 ευρώ. Εγώ που είμαι 20 χρόνια υπάλληλος και έχω δύο παιδιά, παίρνω 980 ευρώ» δηλώνει στο «Πρώτο Θέμα» ο πρόεδρος εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Γιώργος Μαθιόπουλος.
 
Καταγγελίες στη Δικαιοσύνη

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταγγείλει την υπόθεση στη Δικαιοσύνη ζητώντας τη διερεύνηση του θέματος. Στις 25 Ιουλίου 2017 με εμπιστευτικό έγγραφο προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Ελένη Τουλουπάκη θέτει σοβαρά ερωτηματικά ως προς τη νομιμότητα προσλήψεων με δελτίο παροχής υπηρεσιών φυσικών προσώπων με ειδικότητες όπως διασώστες και τεχνικοί κατά παρέκκλιση των προβλεπομένων του νόμου, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα στο ΚΕΕΛΠΝΟ να προσλάβει μόνο γιατρούς, νοσηλευτές, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, αλλά όχι διαπολιτισμικούς μεσολαβητές και διασώστες. Ακόμη ζητά να ερευνηθεί και η νομιμότητα των αποζημιώσεων «καθώς οι αμοιβές τους υπερβαίνουν εξόφθαλμα τα προβλεπόμενα του Ενιαίου Μισθολογίου στο οποίο υπάγεται το ΚΕΕΛΠΝΟ από την 1/1/2013». Την 1η Αυγούστου 2017 το Σωματείο με εξώδικη δήλωση-γνωστοποίηση ενημερώνει και το γραφείο της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης κ.Μαρίας Παπασπύρου.

Την 1η Δεκεμβρίου 2017 η Εισαγγελέας Διαφθοράς με παραγγελία της ζητάει από την ΓΕΔΔ τη διακρίβωση της ουσιαστικής βασιμότητας των καταγγελλομένων. Πράγματι έπειτα από μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στις 12 Δεκεμβρίου η κυρία Παπασπύρου συγκροτεί μικτό κλιμάκιο ελέγχου. Όπως όμως καταγγέλλει ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτης Πουλης, μέχρι σήμερα το κλιμάκιο δεν έχει ξεκινήσει καν την έρευνα. «Εδώ και πάνω από 1 χρόνο έχουμε καταθέσει συγκεκριμένα στοιχεία στη Γενική Επιθεωρήτρια κα Παπασπύρου, κοινοποιούμενα στην Εισαγγελία Διαφθοράς, με τα οποία καταγγείλαμε ότι μέσω των Ευρωπαικών κονδυλίων για το προσφυγικό που χειρίζεται το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει στηθεί ένα πάρτυ διορισμών και εξυπηρέτησης “ημετέρων” με υψηλούς μισθούς που υπερβαίνουν κατά πολύ το ενιαίο μισθολόγιο. Φυσικά ακόμα περιμένουμε την κυρία Παπασπύρου να προχωρήσει στην απαιτούμενη διερεύνηση, καθώς παρότι υπάρχει σχετική Εισαγγελική παραγγελία, η ίδια δεν έχει αποστείλει στο ΚΕΕΛΠΝΟ κανένα ερώτημα σχετικά με την διαχείριση των Ευρωπαικών κονδυλίων. Ελπίζουμε τώρα που το θέμα έχει φτάσει μέχρι και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), η κυρία Παπασπύρου να μας κάνει την τιμή και να κάνει επιτέλους τη δουλειά της» δηλώνει ο κ.Πουλής στο protothema.gr.

Τι απαντά το ΚΕΕΛΠΝΟ

Το μεσημέρι της Τρίτης το ΚΕΕΛΝΠ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υποστηρίζει ότι η διαδικασία «γίνεται με την απόλυτη έγκριση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), το οποίο έχει καθορίσει τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων και τον τρόπο μοριοδότησής τους».

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Με αφορμή δημοσιεύματα για τις προσλήψεις προσωπικού στο πρόγραμμα PHILOS, το ΚΕΕΛΠΝΟ διευκρινίζει ότι η νέα προκήρυξη που αφορά στην πρόσληψη 1.575 θέσεων ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών περίθαλψης προσφύγων και μεταναστών αλλά και του γενικού πληθυσμού, γίνεται με την απόλυτη έγκριση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), το οποίο έχει καθορίσει τα κριτήρια επιλογής των υποψηφίων και τον τρόπο μοριοδότησής τους.

Το νέο αυτό πρόγραμμα κάλυψης των υγειονομικών αναγκών των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας διαδέχεται μια σειρά προγραμμάτων που έχουν υλοποιηθεί από το 2015 και έχουν χρηματοδοτηθεί με απόλυτη διαφάνεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το νέο PHILOS, διάρκειας 18 μηνών, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και αναμένεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην προάσπιση της υγείας των ευάλωτων αυτών πληθυσμών με παράλληλη ενίσχυση του γενικού πληθυσμού. Επιπλέον κίνητρα, οικονομικά και προϋπηρεσίας, θα δοθούν σε γιατρούς και οδοντιάτρους.

Τέλος, τονίζεται ότι δίδεται παράταση υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 15:00.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr