Ο Ευρ. Στυλιανίδης μιλάει για ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, για βολεμένα κατεστημένα και επιστημονική γύμνια

Στην προβληματική κατάσταση του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά: Χρειάζεται ένα σοκ και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος ώστε να σπάσει το κρατικό μονοπώλιο και να μπορεί στην Ελλάδα να λειτουργήσει ελεύθερα και το μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό ΑΕΙ.

Μια τέτοια εξέλιξη, λόγω άμιλλας ή ανταγωνισμού θα απελευθέρωνε το υγιές και ποιοτικό ανθρώπινο

Στην προβληματική κατάσταση του ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, λέγοντας χαρακτηριστικά: Χρειάζεται ένα σοκ και αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος ώστε να σπάσει το κρατικό μονοπώλιο και να μπορεί στην Ελλάδα να λειτουργήσει ελεύθερα και το μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό ΑΕΙ.

Μια τέτοια εξέλιξη, λόγω άμιλλας ή ανταγωνισμού θα απελευθέρωνε το υγιές και ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου πανεπιστημίου, όπως είπε  ο υπουργός σε εκδήλωση για τον Πρόεδρο ενός από τα πιο σημαντικά Πανεπιστήμια του κόσμου του Πανεπιστημίου του Yale, Dr. Richard Levin,

Όπως είπε χαρακτηριστικά και με νόημα ο κ. Στυλιανίδης «Προβληματίζομαι ποιοι δάσκαλοι και ποια πανεπιστήμια ήταν αυτά που εκπαίδευσαν  τους τρομοκράτες των Διδύμων Πύργων στη Νέα Υόρκη, τους εγκληματίες του Λονδίνου και της Μαδρίτης. Τι δεν πήγε καλά στο εκπαιδευτικό μας σύστημα που παρήγαγε ικανούς πολίτες χωρίς όμως σεβασμό στις βασικές αρχές της δημοκρατίας, στις αξίες της ελευθερίας και της ανθρωποκεντρικής κοινωνίας. Ποιοι ήταν αυτοί οι «ικανοί» πολίτες που διακύβευσαν την παγκόσμια ειρήνη, πλήγωσαν στον πυρήνα της τη δημοκρατία, αφαίρεσαν την ανθρώπινη ζωή και υπονόμευσαν την ελευθερία».

Όπως είπε ο υπουργός, αναφερόμενος προφανώς στην ένταση που έχει δημιουργηθεί, με αφορμή τις πρυτανικές εκλογές :« Διατίθενται πια τα θεσμικά εργαλεία στις διοικήσεις των πανεπιστημίων για να μπορεί να προστατευθεί η ομαλή ακαδημαϊκή λειτουργία, οι δημοκρατικές διαδικασίες και η ελευθερία έκφρασης από ακραία μικροσύνολα που συχνά με τις συμπεριφορές τους δυναμιτίζουν όχι μόνο την ποιότητα, αλλά και την ίδια την ύπαρξη του ελληνικού πανεπιστημίου. Η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη της και επωμιζόμενη το πολιτικό κόστος νομοθέτησε. Τώρα οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όλοι οι άλλοι. Οι διοικήσεις των ιδρυμάτων, η εκπαιδευτική κοινότητα, οι παρατάξεις, το φοιτητικό κίνημα».

Σε λίγες μέρες, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, κατατίθεται νέος νόμος για τα μεταπτυχιακά που συμβάλλει στην εναρμόνιση των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και στην σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας, θεσμοθετώντας τη θέσπιση διδάκτρων για όποιο πανεπιστήμιο το επιθυμεί.

Η δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με τον υπουργό :α) θα επέτρεπε σε σημαντικά ελληνικά και ξένα κεφάλαια να επενδύσουν στο χώρο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. β). Θα άνοιγε την πόρτα της επιστροφής σε χιλιάδες διακεκριμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες του εξωτερικού που με τον ερχομό και την τεχνογνωσία τους θα έδιναν μια νέα ώθηση όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και την έρευνα και την ελληνική οικονομία.

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο υπουργός επεσήμανε: «Μία τέτοιου είδους απελευθέρωση θα έβγαζε οριστικά στο περιθώριο τις δυνάμεις της αδράνειας, που παρότι μειοψηφούν συνεχίζουν να κρατούν καθηλωμένη την ελληνική εκπαίδευση σε ιδεοληψίες του παρελθόντος, σε ακραίες μειοψηφίες και σε βολεμένα κατεστημένα που φοβούνται μήπως και αποκαλυφθεί η επιστημονική τους γύμνια. Η αναθεώρηση του συντάγματος είναι η σημαντικότερή μας ευκαιρία, με πολιτική συνεργασία και ευρεία κοινωνική συναίνεση να προχωρήσουμε στις απαιτούμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.  Όποιες πανεπιστημιακές ηγεσίες προτιμήσουν την σιωπή φοβούμενες αντιδράσεις, υπονομεύουν το ρόλο και την προοπτική των ιδρυμάτων τους. Όποιες πολιτικές ηγεσίες επιδεικνύοντας ατολμία  δραπετεύουν από την αναθεωρητική διαδικασία υποτάσσοντας το εθνικό συμφέρον στην εσωκομματική τους ισορροπία, αναλαμβάνουν βαριά ευθύνη ενώπιον της γενιάς που έρχεται».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr