Π. Καμμένος:«Η Ελλάδα χτίζει τον άξονα σταθερότητας από τα Βαλκάνια μέχρι τη βόρεια Αφρική»

Στην Κρήτη βρέθηκε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος για την κοινή άσκηση Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου «Μέδουσα 7» - Η άσκηση διεξάγεται από τις 23 Νοεμβρίου στο Ναύσταθμο Κρήτης και το Κρητικό Πέλαγος και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου

Στην κοινή διακλαδική άσκηση Ελλάδας-Αιγύπτου, με τη συμμετοχή και της Κύπρου, «Μέδουσα 7» παρέστη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του, Σάββα Αγγελίδη και τον Αιγύπτιο υπουργό Άμυνας, Μοχάμεντ Άχμετ Ζάκι.
Σε δηλώσεις του ο ΥΕΘΑ τόνισε πως «ο άξονας ευστάθειας, που συγκροτείται με κέντρο την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, αποτελεί την ελπίδα για την ταραγμένη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι αυτή η στρατιωτική συνεργασία είναι αντικείμενο θετικών σχολίων από το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες τις χώρες που επιδιώκουν τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Καμμένος αφού συνεχάρη την ηγεσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, τους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς, τους στρατεύσιμους και τους εθνοφύλακες που συμμετείχαν στην άσκηση, στάθηκε στον διπλό ρόλο των Ειδικών Δυνάμεων:  «Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι από τη μία πλευρά επιθυμεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και από την άλλη ετοιμάζει τις Ένοπλες Δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσει την οποιαδήποτε απειλή» .

Καταλήγοντας, ο ΥΕΘΑ επεσήμανε τη στρατηγική ενεργειακή σημασία της Κρήτης: «Είμαστε εδώ, στην Κρήτη, όπου τα κοιτάσματα, για τα οποία πλέον έχει υπογραφεί να αρχίσει η εξόρυξή τους, ιδιαίτερα στον νότιο τομέα της Κρήτης, θα αποτελέσουν και το κέντρο της ανάπτυξης της πατρίδας μας στον τομέα του φυσικού αερίου και όσον αφορά την εξόρυξη του φυσικού αερίου και όσον αφορά τον αγωγό, ο οποίος συνδέει τα κοιτάσματα της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Κύπρου με τα ελληνικά κοιτάσματα και θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει μια αυτοδυναμία στους φυσικούς και ενεργειακούς της πόρους».
Η άσκηση πραγματοποιείται από τις 23 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 30 Νοεμβρίου και διακρίνεται σε φάσεις δραστηριοτήτων εν όρμω και εν πλω στο Ναύσταθμο Κρήτης και στο Κρητικό Πέλαγος αντίστοιχα.


Ο κ. Καμμένος μαζί με τους ομολόγους του επισκέφθηκαν τη φρεγάτα Έλλη, ανοιχτά των Χανίων, αλλά και το αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο Ανουάρ Σαντάτ, με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που μετέχουν στην άσκηση.


Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις μετέχουν με:

3 Φρεγάτες με οργανικά ελικόπτερα.
1 Υποβρύχιο.
2 Πυραυλακάτους.
1 Αρματαγωγό.
8 Αεροσκάφη F-16.
1 Αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ.
1 Ελικόπτερο SUPER PUMA.
3 Ελικόπτερα CHINOOK.
4 Επιθετικά Ελικόπτερα AH-64.
2 Διμοιρίες Πεζοναυτών.
Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.


Οι Κυπριακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με:

1 Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης.
Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.

Οι Αιγυπτιακές ΕΔ θα συμμετάσχουν με:

1 Ελικοπτεροφόρο πλοίο (MISTRAL CLASS).
1 Φρεγάτα.
1 Υποβρύχιο.
2 Πυραυλακάτους.
6 Αεροσκάφη F-16.
1 Αεροσκάφος Ε2-C.
Προσωπικό μονάδων ειδικών δυνάμεων.
Σκοπός της άσκησης είναι η περαιτέρω προαγωγή της συνεργασίας των ΕΔ των συμμετεχουσών χωρών με τη βελτίωση του επιπέδου επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.


Τα βασικά αντικείμενα συνεργασίας

Κατά τη διάρκεια της άσκησεις, οι Ένοπλες Δυνάμεις των τριών χωρών θα επιχειρήσουν να βελτιώσουν τη διαλειτουργικότητά τους. Στόχος είναι μεταξύ άλλων, η εξάσκηση των ναυτικών δυνάμεων σε διαδικασίες ανθυποβρυχιακού και αντιεροπορικού πολέμου καθώς και πολέμου επιφανείας, η εξάσκηση αεροπορικών δυνάμεων σε διαδικασίες προστασίας και προσβολής στόχων επιφάνειας, η αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών, η εξάσκηση σε διαδικασίες έρευνας-διάσωσης και νηοψίας.

Στην άσκηση μετέχουν παρατηρητές από Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Ιταλία, Μαρόκο και Πορτογαλία.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr