Ικαρία: Η «Οδύσσεια» ενός τυφλού καθηγητή μουσικής σε πέντε απομακρυσμένα χωριά

Ο Στέφανος Ευφραιμίδης έπρεπε να πηγαίνει σε πέντε συνολικά σχολεία, προκειμένου να καλύψει τις διδακτικές  ώρες του -  Διανύει αποστάσεις τουλάχιστον μίας  ώρας  - «Είναι άθλιες εδώ οι μετακινήσεις» επισημαίνει ο καθηγητής

Στα 16 του όταν αγόρασε την πρώτη του κιθάρα, έχασε το φως του. Ο λόγος για τον Στέφανο Ευφραιμίδη, ο οποίος λόγω αυτής της αγάπης του για τη μουσική, έγινε καθηγητής

«Η αγάπη μου είναι να παίζω και να δείχνω μουσική», ανέφερε ο κ.Ευφραιμίδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1.

Διορίστηκε αρχικά στην Αλεξανδρούπολη, μετά στο Διδυμότειχο και τώρα στην Ικαρία. Όμως, παρά την αγάπη του για τη δουλειά του και τα παιδιά, οι αποστάσεις για να καλύψει τις διδακτικές ώρες του είναι μία σκέτη Οδύσσεια.

Ο Στέφανος Ευφραιμίδης πρέπει να πηγαίνει σε πέντε συνολικά σχολεία, δύο εκ των οποίων στον Αγιο Κήρυκο, ένα στις Ράχες και δύο στον Εύδηλο.



«Είναι περίπου μία ώρα και πέντε λεπτά με το αυτοκίνητο. Περνάς το βουνό. Υπάρχει ένα λεωφορείο εδώ, ιδιωτικό, αλλά το λεωφορείο αυτό έφευγε στις 8 το πρωί και επέστρεφε 1 το μέσημέρι. Συνεπώς, δεν προλάβαινα», σημείωσε.

Μία δεύτερη επιλογή για τη μετακίνησή του ήταν με ταξί, πληρώνοντας ο ίδιος τη μετακίνηση και στη συνέχεια θα του τα επέστρεφαν, ένα ποσό δηλαδή της τάξης των 120 ευρώ πήγαινε - έλα την ημέρα. 

Τελικά, έπειτα από την κινητοποίηση της ΕΛΜΕ, ο καθηγητής ενημερώθηκε ότι στο εξής θα διδάσκει μόνο σε τρία σχολεία, που βρίσκονται κοντά του.

Η ανακοίνωση - παρέμβαση της ΕΛΜΕ

Θέμα: «Μετακίνηση αναπληρωτή συναδέλφου ΠΕ79 με ολική τυφλότητα σε 5 σχολεία »

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ικαρίας –Φούρνων εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την αντιμετώπιση από τη Διοίκηση στο θέμα του συναδέλφου Ευφραιμίδη Στέφανου, καθηγητή ΠΕ79 – Μουσικής, που έχουμε την τύχη να υπηρετεί εφέτος στα σχολεία ευθύνης μας, αντιμετώπιση που κινείται ανάμεσα στα όρια αδιαφορίας και αναλγησίας.

Ο συνάδελφος είναι ολικά τυφλός ενώ διατίθεται σε πέντε σχολεία καλύπτοντας όλη την Ικαρία! Στο νησί δεν υπάρχει ΚΤΕΛ ή Δημοτική συγκοινωνία και εκτελείται ένα δρομολόγιο ανά ημέρα στον κεντρικό οδικό άξονα του νησιού από ιδιώτη αυτοκινητιστή με ιδιόκτητο λεωφορείο. Επειδή το δρομολόγιο δεν εξυπηρετεί τη μετακίνηση του συναδέλφου για την κάλυψη των διαθέσεων του, αλλά και λόγω του προβλήματος που αντιμετωπίζει με την όραση του και προφανώς δε διαθέτει αυτοκίνητο, είναι αναγκαία η μετακίνηση του με ταξί. Όμως επειδή ο συνάδελφος είναι αναπληρωτής ΠΔΕ προβλέπεται να πληρώνει ο ίδιος τη μετακίνηση του (το ποσό κυμαίνεται στα 500 € μηνιαίως και υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει στα 800€), να συγκεντρώνει αποδείξεις, να τις καταθέσει και να αποζημιωθεί για τα έξοδα μετακίνησης πιθανότατα από τη λήξη της σχολικής χρονιάς.

Επειδή με αυτά τα δεδομένα προφανώς ο συνάδελφος δε μπορεί να ανταπεξέλθει οικονομικά , απευθυνθήκαμε σε κάθε βαθμίδα της Διοίκησης και κάθε διαθέσιμο φορέα ώστε να υπάρξει απόφαση για τη μη εμπλοκή του συναδέλφου στη διαδικασία αποπληρωμής του αυτοκινητιστή, αλλά να πηγαίνουν τα τιμολόγια απευθείας στη ΔΙΔΕ Σάμου για την αποπληρωμή.

Έχουμε επικοινωνήσει από την πρώτη στιγμή τόσο γραπτώς, όσο και με επανειλημμένες τηλεφωνικές παρεμβάσεις με τη ΔΙΔΕ Σάμου, τον Περιφερειακό Διευθυντή εκπαίδευσης Β.Α., την ΟΛΜΕ και το γραφείο της Υφυπουργού κας Τζούφη. Παράλληλα για το θέμα έχει καταθέσει υπόμνημα και η ΟΛΜΕ σε συνάντηση που είχε με την υφυπουργό από την 31η/10/18.

Παρ’ όλες τις προσπάθειες μας και τα «λόγια κατανόησης» που ακούμε από τα χείλη των υπευθύνων και παρότι με τις παρούσες συνθήκες δεν πραγματοποιείται το μάθημα της Μουσικής σε όλα τα σχολεία, το πρόβλημα ΔΕΝ ΛΥΝΕΤΑΙ, αλλά μονίμως ¨προωθείται¨ και ¨εξετάζεται¨. Δεν βρίσκεται κάποιος από τη Διοίκηση, σε οποιαδήποτε βαθμίδα, να πάρει την πολιτική ευθύνη και να πει το απλό: τα χρήματα που θα δώσει έτσι κι αλλιώς η υπηρεσία άπαξ στο τέλος της σχολικής χρονιάς στο συνάδελφο έναντι των τιμολογίων για τη μετακίνηση του, ας τα δώσει τμηματικά στον αυτοκινητιστή που θα αναλάβει τη μετακίνηση.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, σε έναν άνθρωπο που θα έπρεπε να υποστηριχτεί και να επιδιωχθεί να διδάξει στα σχολεία μας , όχι μόνο μουσική αλλά κυρίως στάση ζωής, η γραφειοκρατία, η ακαμψία και η αδιαφορία του Διοικητικού μηχανισμού καθιστούν τον βίο του κυριολεκτικά αβίωτο, αφού δε μπορεί να διαβιώσει με τα ψίχουλα που θα περισσεύουν από το μισθό του μέχρι να αποπληρωθεί για τα καταβαλλόμενα για τη μετακίνηση του στα 5 σχολεία που τοποθετήθηκε!

Ας παρέμβει η Διοίκηση για να λύσει το ζήτημα ΑΜΕΣΑ!

Ας αναλάβει ο καθένας την ευθύνη για τη θέση του απέναντι στο ζήτημα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr