«Αντισυνταγματική η ποινική απαλλαγή πρυτάνεων και προέδρων του ΕΛΚΕ» προτείνουν εισαγγελείς

«Αντισυνταγματική η ποινική απαλλαγή πρυτάνεων και προέδρων του ΕΛΚΕ» προτείνουν εισαγγελείς

Αντιεισαγγελείς Εφετών θεωρούν ότι ο νόμος του 2006 υποκρύπτει αμνηστία – Ζήτησαν την παραπομπή των εμπλεκόμενων καθηγητών σε δίκη για κονδύλια που δεν διεκδικήθηκαν 

«Αντισυνταγματική η ποινική απαλλαγή πρυτάνεων και προέδρων του ΕΛΚΕ» προτείνουν εισαγγελείς
Νόμος του 2016 που έχει απαλλάξει από τις ποινικές του ευθύνες πρυτάνεις και προέδρους των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, προτείνεται από εισαγγελείς της Θεσσαλονίκης να κηρυχθεί αντισυνταγματικός, με το σκεπτικό ότι «υποκρύπτει αμνηστία» που απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Σε τρεις περιπτώσεις στη Θεσσαλονίκη ζητήθηκε η παραπομπή εμπλεκομένων καθηγητών σε δίκη για κονδύλια που δεν διεκδικήθηκαν.

Πρόκειται για την περιβόητη υπόθεση της καταβολής ποσοστών επί των ακαθάριστων εσόδων, υπέρ των πανεπιστημίων, από τους καθηγητές που παράλληλα ιδιωτεύουν. Τα χρήματα αυτά στην πλειοψηφία τους δεν εισπράχθηκαν από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και με νόμο του 2002, απηλλάγησαν οι υπόχρεοι καθηγητές από ποινικές ευθύνες, όμως παρέμεινε η υποχρέωση καταβολής των χρημάτων.

Ύστερα από καταγγελίες που είχαν φτάσει στην Εισαγγελία διαφθοράς Θεσσαλονίκης, διαπιστώθηκε πως ούτε οι διοικήσεις των ΕΛΚΕ και των πανεπιστημίων επιδίωξαν να διεκδικήσουν τα χρήματα αυτά, με συνέπεια μέχρι το 2014 να μην γίνουν καταβολές και ασκήθηκαν διώξεις σε βάρος προέδρων ΕΛΚΕ και πρυτάνεων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και του ΤΕΙ, οι οποίοι υπηρέτησαν μετά το 1999 και μέχρι το 2014. Ωστόσο με έναν νόμο του 2016 και οι ευθύνες των υπόχρεων να διεκδικήσουν τα χρήματα διαγράφηκαν και απαλλάσσονταν, με το νόμο να έχει αναδρομική ισχύ.

Επ’ αυτού τρεις αντεισαγγελείς Εφετών και για τις τρεις περιπτώσεις των ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης στις προτάσεις τους ζήτησαν να κριθεί ότι ο συγκεκριμένος νόμος είναι αντισυνταγματικός και προσκρούει στο άρθρο 24 που αναφέρει ότι δεν μπορεί να γίνει αμνήστευση ούτε με νόμο. Οι εισαγγελείς πρότειναν μάλιστα την παραπομπή σε δίκη των προέδρων των ΕΛΚΕ για απιστία στα ιδρύματα και των πρυτάνεων για άμεση συνέργεια στην απιστία. Σήμερα κατατέθηκε και η τρίτη πρόταση, του αντεισαγγελέα Εφετών Δημήτρη Μητρουλιά για την υπόθεση του ΕΛΚΕ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, ενώ προηγήθηκαν οι προτάσεις των αντεισαγγελέων Εφετών Ειρήνης Χρυσογιάννη για το Α.Π.Θ. και Γιώργου Καντζίδη για το Τ.Ε.Ι. Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση η πρόταση του κ. Καντζίδη έγινε δεκτή από το Συμβούλιο Εφετών, που παρέπεμψε σε δίκη τους πρυτάνεις και τους προέδρους του ΕΛΚΕ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης