Απίστευτος διασυρμός της χώρας!

Ξύλο, δακρυγόνα, συλλήψεις και μεγάλη ένταση στην Ακρόπολη μπροστά στα έκπληκτα μάτια των τουριστών

Σκηνικά απείρου κάλλους διαδραματίστηκαν το πρωί στον ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Οι αστυνομικοί, αφού επιστράτευσαν ακόμη και κλειδαρά, για να καταφέρουν να μπουν στο χώρο και να διώξουν τους συμβασιούχους που κρατούσαν κλειστή την Ακρόπολη, τελικά μπήκαν από την πλαϊνή είσοδο. Στη συνέχεια εγκλώβισαν μπροστά στην είσοδο τους συμβασιούχους και, αφού έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών, κατάφεραν να ανοίξουν την είσοδο. Η αστυνομία προχώρησε και σε μία προσαγωγή, ενώ συμπλοκές υπήρξαν και με δημοσιογράφους.

Οι αστυνομικοί είχαν δώσει από νωρίς τελεσίγραφο αποχώρησης στους συμβασιούχους και αρχαιοφύλακες του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι από χθες κρατούσαν κλειστό τον αρχαιολογικό χώρο! 


Οι δυνάμεις, παραμένουν παρατεταγμένες στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου και οι συμβασιούχοι, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους. Το δήλωσε ο ίδιος ο πρόεδρος των συμβασιούχων Νίκος Χασομέρης, ο οποίος χαρακτήρισε την επέμβαση της αστυνομίας ως τραγωδία και τεράστιο έγκλημα που δεν έχει ξανασυμβεί. 

Όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Πέμπτης, η παρέμβαση της αστυνομίας για την εκκένωση του αρχαιολογικού χώρου στην Ακρόπολη από τους συμβασιούχους ήταν αυτεπάγγελτη και βασίστηκε στην κατάθεση του εφόρου αρχαιοτήτων της Ακρόπολης, Ιω. Μάντη, στο αστυνομικό τμήμα Ακροπόλεως, το οποίο, με εντολή που δόθηκε την Τετάρτη από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, Δ. Γκύζη, ανέλαβε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Ο έφορος κατέθεσε στην αστυνομία ότι από την κινητοποίηση των συμβασιούχων παρακωλύεται η λειτουργία του ιερού χώρου, με συνέπεια να ακολουθήσει η παρέμβαση των ΜΑΤ, το πρωί της Πέμπτης. Από κει και πέρα, η ιστορία είναι γνωστή...

Το πλέον απογοητευτικό είναι ότι μάρτυρες σε όλη αυτή την ένταση που επικράτησε ήταν αρκετοί τουρίστες, οι οποίοι με απορημένο βλέμμα παρακολούθησαν πάνω στον ιερό βράχο ένα επεισόδιο με πρωταγωνιστές: ΜΑΤ, πανό, ξύλο, συλλήψεις, χημικά! Μάλιστα, οι περισσότεροι φρόντισαν να απαθανατίσουν τις σκηνές απείρου κάλλους που διαδραματίστηκαν προκειμένου να μεταφέρουν στην πατρίδα τους κάτι από... Ελλάδα! Η είδηση κάνει από το πρωί τον γύρο του κόσμου, φέρνοντας για μία ακόμη φορά τη χώρα μας στο προσκήνιο με δημοσιότητα αρνητική. (Διαβάστε αναλυτικά τι γράφουν τα ξένα πρακτορεία)

Οι διαμαρτυρόμενοι έμειναν στον χώρο της Ακρόπολης και ολόκληρη τη νύχτα. Οσο για τα αιτήματά τους; Ζητούν να γίνουν προσλήψεις, να καταβληθούν δεδουλευμένα έως 22 μηνών, να καταργηθεί το 24μηνο στις ειδικότητές τους και να ακυρωθούν περίπου 350  απολύσεις που αναμένονται στο τέλος του μήνα.

Συζήτηση για το θέμα στη Βουλή
   
«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης «τις σκηνές που διαδραματίζονται στην Ακρόπολη και κάνουν τον γύρο του κόσμου πλήττοντας την εικόνα της χώρας», καθώς και «απαράδεκτους», «όσους» - όπως είπε - «προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες και συνεισφέρουν στην δυσφήμιση της χώρας».

Ο κ. Σαχινίδης απάντησε στη Βουλή παρεμπιπτόντως για το θέμα αυτό - στο πλαίσιο επίκαιρης ερώτησης για τους απολυμένους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή - και εξ αφορμής της τοποθέτησης του ερωτώντος βουλευτή του ΚΚΕ, Σπ. Χαλβατζή. Ο κ. Χαλβατζής είπε πως σήμερα πήγαν οι εισαγγελείς κι ένας χωροφύλακας με ένα σιδεροπρίονο κι έκοβε τα κάγκελα της Ακρόπολης κι έλεγαν τα κανάλια κι οι ραδιοσταθμοί «τι κατάσταση είναι αυτή, αυτοί οι εργαζόμενοι προσβάλλουν τη χώρα». «Οι κυβερνήσεις που τους έχουν συμβασιούχους 22 χρόνια και κάθε χρόνο τους αλλάζουν τη σύμβαση δεν έχουν ευθύνη [και] έχουν ευθύνη οι εργαζόμενοι οι οποίοι καταδικάζουν τη χώρα και οι τουρίστες δεν μπορούν να δουν την Ακρόπολη; Να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι» ζήτησε ο κ. Χαλβατζής.

Απαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης δήλωσε τον σεβασμό του ως προς το σκέλος των απόψεων του βουλευτή σχετικά με το τοπίο των αεροπορικών εταιριών, όπως τις εξέφρασε στην ανάπτυξη της ερώτησής του, τόνισε όμως ότι διαφωνεί «κάθετα μαζί του με την τοποθέτησή «σχετικά με την εικόνα που μεταδίδεται αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο που προσβάλλει και δυσφημεί τη χώρα. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση». «Αυτή τη στιγμή, ελέγχεται η κυβέρνηση για τις προσπάθειες που κάνει να βάλει ξανά τη χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και συμφωνούμε όλοι πως η ανάπτυξη μπορεί και πρέπει να έρθει και μέσα από την συνεισφορά που έχει ο Τουρισμός. Τι ακριβώς ανάπτυξη θα έχουμε και ποια συνεισφορά θα έχει ο Τουρισμός όταν η εικόνα αυτή τη στιγμή που μεταδίδεται σε όλα τα μέρη του κόσμου είναι η εικόνα των σκηνών που διαδραματίζονται στην Ακρόπολη» είπε ο κ. Σαχινίδης.

Τι λέει η κυβέρνηση

«Το μνημείο της Ακρόπολης θα πρέπει να το προστατέψουμε και ως πολιτεία και ως κοινωνία. Δεν μπορούμε να βλέπουμε να βάζουν 30 εργαζόμενοι λουκέτο και να την κρατούν κλειστή, για να πετύχουν κάποιες εργασιακές τους απαιτήσεις, που σε μεγάλο βαθμό είναι και αδικαιολόγητες» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής σχετικά με τις κινητοποιήσεις συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού στην Ακρόπολη.

Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι υπάρχει μέτρο και συνέπεια,«αλλά δεν θα αφήσουμε όσους υποκινούν και λειτουργούν με τρόπους που βεβηλώνουν την εικόνα της χώρας μας, να συνεχίσουν αυτές τις ενέργειές τους».

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι πρόκειται για περίπου 30 συμβασιούχους που διεκδικούν να συνεχιστούν οι συμβάσεις τους και να μονιμοποιηθούν, «πράγμα που δεν γίνεται πλέον στο δημόσιο τομέα και δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν εξαιρέσεις».

Σχετικά δε, με το αίτημά τους για την καταβολή δεδουλευμένων, επισήμανε ότι ήδη έχει γίνει νομοθετική ρύθμιση, ώστε η καταβολή να ξεκινήσει από το υπουργείο Πολιτισμού πολύ σύντομα, εφόσον υπάρχουν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr