Θεσσαλονίκη: Πρόταση Μπουτάρη για 24ωρη φύλαξη των εβραϊκών μνημείων

Θα στείλει άμεσα έγγραφη σχετική πρόσκληση στους φορείς της πόλης, αλλά και στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης -  Ανησυχία από τους ομιλητές στην εκδήλωση της Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος 

Να αποφασιστεί 24ωρη φύλαξη των εβραϊκών μνημείων στην πόλη, πρότεινε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος -δυο μέρες μετά την καταστροφή του μνημείου του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου, που βρίσκεται στο ΑΠΘ.

«Αν και είναι ντροπή να πρέπει να φυλάμε τέτοια μνημεία», είπε ο δήμαρχος, «δυστυχώς ακόμη και σε μία κοινωνία ανεκτική και δημοκρατική, που αποδέχεται τη διαφορετικότητα, όλα τα πράγματα έχουν ένα όριο και δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε με κτήνη».

Ο κ. Μπουτάρης διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως θα στείλει άμεσα έγγραφη σχετική πρόσκληση στους φορείς της πόλης, αλλά και στην αστυνομική διεύθυνση Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προγραμματιστεί συνάντηση και να αναζητηθεί ο βέλτιστος τρόπος να προχωρήσει η πρωτοβουλία αυτή.

Καταρχήν θετική στην πρόταση δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Βλέπω την πρόταση θετικά και συμμερίζομαι απόλυτα τον τρόπο με τον οποίο το έθεσε ο κ. Μπουτάρης, αφενός ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια φύλαξη άμεσα, αφετέρου ότι δεν πρέπει για τέτοια μνημεία στις μέρες μας να προβλέπουμε ιδιαίτερη φύλαξη». «Οι ντροπιαστικές εικόνες και πράξεις βανδαλισμού των μνημείων αποδεικνύουν ακριβώς το ότι ο εθνικισμός και ο φασισμός έχουν βγει από τους υπονόμους της πόλης. Αυτό απαιτεί από εμάς, τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις, να δώσουμε όλοι μαζί ενωμένοι μια ισχυρή απάντηση, να υπερασπιστούμε τη δημοκρατία, να απομονώσουμε κάθε ακραία φωνή, εθνικιστική και φυσικά κάθε ακραία πράξη. Δεν αρκεί η ιστορική καταδίκη του ναζισμού και του φασισμού, πρέπει στο σήμερα να δώσουμε απάντηση δημοκρατίας», επισήμανε.

«Η Πολιτεία έχει χρέος να βρει επιτέλους τους βανδάλους που καταστρέφουν το μνημείο και να τους οδηγήσει στη Δικαιοσύνη», επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Αυτή η απαράδεκτη και προσβλητική συμπεριφορά πρέπει επιτέλους να σταματήσει. Δεν χωράει καμία ανοχή σε κανέναν. Πρέπει να σεβαστούμε και να προστατεύσουμε τα μνημεία - σύμβολα της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας. Γιατί δεν είμαστε υπεύθυνοι μόνο γι’ αυτά που κάνουμε, είμαστε υπεύθυνοι και γι' αυτά που δεν κάνουμε, γι' αυτά που επιτρέπουμε στους άλλους να κάνουν με τη σιωπή και την παθητικότητά μας. Φτάνει πια! Ας αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους», τόνισε.

«Αναλογιζόμαστε που οδηγεί ο ναζισμός, ο φασισμός και ο κάθε ολοκληρωτισμός. Αντλούμε διδάγματα από την Ιστορία. Και αυτό οφείλουμε να το δείχνουμε καθημερινά, με τα λόγια και τις πράξεις μας. Διότι αν χάσουμε την επαφή με την ιστορία μας διακινδυνεύουμε το μέλλον μας. Και αυτό είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο από ποτέ», δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος εκπροσώπησε τον πρόεδρο της ΝΔ στις εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ανησυχία από τους ομιλητές στην εκδήλωση της Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Η καταστροφή -την Παρασκευή- του μνημείου για το Εβραϊκό Νεκροταφείο που βρίσκεται στο ΑΠΘ και τα τέσσερα περιστατικά βανδαλισμού του μνημείου του Ολοκαυτώματος στην Πλατεία Ελευθερίας, καθώς και η άνοδος των αντισημιτικών φωνών στην Ευρώπη, βρέθηκαν στο επίκεντρο των ομιλιών στην εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος την Κυριακή 27 Ιανουαρίου, που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

«Το φίδι του νεοναζισμού έχει βγει από το αυγό του και κυκλοφορεί με τις θανατηφόρες συμμορίες του, εδώ και χρόνια. Βανδαλίζει, προπηλακίζει, δολοφονεί. Η αλλοτινή σιωπή απέναντι στο σύνθημα "Οι Εβραίοι φταίνε για όλα", η απάθεια που ταΐζεται με αστεϊσμούς τάχα μου απενοχοποιημένους, η αδιαφορία απέναντι στην επικίνδυνη άγνοια, αυτά είναι τα σκοτάδια των ατομικών και συλλογικών υπονόμων στα οποία σέρνεται η πανούκλα του φασισμού. Αυτά είναι το εκτροφείο του νέο-ναζισμού», τόνισε στον χαιρετισμό που απηύθυνε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης), Κατερίνα Νοτοπούλου, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση.

«Φτάνει λοιπόν η ιστορική καταδίκη του ναζισμού για να τον νικήσεις σήμερα;», διερωτήθηκε, προτρέποντας «να απαντήσουμε οι πολιτικές δημοκρατικές δυνάμεις με ευθύνη».

«Δεν βεβηλώνουν άγνωστοι τα μνημεία Ολοκαυτώματος. Ας τελειώνει αυτό το παραμύθι που αρχίζει και γίνεται εφιάλτης για την πόλη μας. Η επανειλημμένη βεβήλωση αυτού του μνημείου προκαλεί αβάσταχτο πόνο και πρέπει να ταρακουνά την κοινωνία μας. Γιατί κάθε τέτοιο μνημείο είναι ο πανάγιος τάφος της Ανθρωπότητας. Γι' αυτό η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και η διατήρηση της συλλογικής μνήμης δεν είναι υπόθεση μόνο των ιστορικών, ούτε καν μόνο των μαρτύρων που ζουν ακόμη. Είναι το δημοκρατικό καθήκον κάθε πολίτη», υπογράμμισε.

Πρέσβης Ισραήλ: Οι αρνητές του Ολοκαυτώματος γίνονται δημοφιλείς

«Πριν ξεκινήσω την ομιλία μου θα ήθελα να πω ότι είμαστε σοκαρισμένοι από την είδηση της καταστροφής του μνημείου στο Πανεπιστήμιο, που πληροφορηθήκαμε την Παρασκευή και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στις κοινότητες της Θεσσαλονίκης και της Ελλάδας», είπε η πρέσβης του Ισραήλ Ίριτ Μπεν Άμπα.

«Το Άουσβιτς έγινε το σύμβολο του Ολοκαυτώματος, το σύμβολο του κακού, της απόλυτης βαρβαρότητας, του κατώτατου σημείου στη σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας», είπε η Μπεν Άμπα, μιλώντας για τα θύματα που «για τους ναζί ήταν ένας αριθμός τίποτε άλλο».

Η πρέσβης επισήμανε ότι οι στατιστικές για τα θύματα και τις απώλειες δεν δύνανται να αποδώσουν το μέγεθος της καταστροφής, ενώ παρατήρησε ότι θα πρέπει να θυμόμαστε κι εκείνους που παρέμειναν σιωπηλοί, που δεν έσωσαν εκείνους που μπορούσαν να σώσουν, τους συνεργάτες των ναζί που επωφελήθηκαν δίνοντας πληροφορίες για τους Εβραίους, εκείνους που πήραν ιδιοκτησίες, οικειοποιήθηκαν περιουσίες και έργα τέχνης.

Για τους Έλληνες Εβραίους θύματα του Ολοκαυτώματος, η κ. Μπεν Άμπα είπε πως ήταν πολίτες που συμμετείχαν στους πολέμους της Ελλάδας για την απελευθέρωσή της, ήταν πολίτες που συνεισέφεραν δημιουργικά στον πολιτισμό και την πρόοδο της χώρας.

Η πρέσβης του Ισραήλ αναφέρθηκε στην άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, αλλά και στο έλλειμμα παιδείας, όπου βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι εκφραστές του νεοναζισμού.

«Οι αρνητές του Ολοκαυτώματος γίνονται δημοφιλείς, ο αντισημιτισμός αυξάνεται πάλι στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν. Το κόμμα στη AfD στη Γερμανία, η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα, το Κόμμα Ελευθερίας στην Αυστρία, αντανακλούν την πολύ πρόσφατη ιστορία», είπε η κ. Μπεν Αμπα και επικαλέστηκε πρόσφατη δημοσκόπηση του CNN σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου μόνο ένας στους πέντε ανθρώπους δήλωσε ότι γνωρίζουν «πολλά» για το Ολοκαύτωμα, στη Γαλλία ένας στους πέντε μεταξύ 18 και 34 ετών δήλωσε ότι δεν το είχε ακούσει ποτέ, ενώ στην Αυστρία, τη χώρα όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ, το 12% των νέων δήλωσε ότι δεν είχαν ακούσει ποτέ για το Ολοκαύτωμα. «Για να προλάβουμε το να μην ξαναγίνει το κακό, πρέπει να συνεχίσουμε να λέμε τι έγινε, η ευθύνη μας είναι να θυμόμαστε και να καταλάβουμε πώς έγινε το χειρότερο έγκλημα στην ιστορία», επισήμανε η πρέσβης του Ισραήλ.

Σαλτιέλ: Το μίσος και ο ρατσισμός βρίσκονται στο παρόν

«Σήμερα οφείλουμε να επαναφέρουμε τα γεγονότα στη μνήμη μας ως σημεία εκκίνησης σοβαρού προβληματισμού. Κάθε άνθρωπος και ιδιαίτερα η νέα γενιά οφείλει να γνωρίζει όχι μόνο αριθμούς και τοπωνύμια, το ζητούμενο δεν είναι μόνο αυτό. Οφείλει να προβληματίζεται και να είναι έτοιμος να αντιδράσει. Η ολίσθηση της ανθρωπότητας στον όλεθρο δεν συνέβη από τη μια στιγμή στην άλλη. Προφανώς για να προκύψει και να γιγαντωθεί ένα τέτοιο μίσος υπήρχαν προϋποθέσεις και δεν υπήρχαν τα απαραίτητα αναχώματα ή αντιδράσεις. Η ανθρωπότητα δεν μπορεί να ζήσει ένα ακόμη ολοκαύτωμα», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Δαυίδ Σαλτιέλ, εκφράζοντας ανησυχία για την παγίωση των υψηλών ποσοστών που λαμβάνουν ακροδεξιοί εθνικιστικοί σχηματισμοί στην Ευρώπη. «Δεν είναι εφήμερη εικόνα αλλά παγιωμένη πραγματικότητα», παρατήρησε και πρόσθεσε: «Δεν λείπουν περιστατικά και πράξεις απλών ανθρώπων που καταδεικνύουν ότι η διάθεση είναι να χωρίσουμε την κοινωνία σε στρατόπεδα, σε καλούς και κακούς, αθώους και ενόχους. Όλα αυτά είναι πολύ πιο κοντά απ' ό,τι νομίζουμε. Το μίσος και ο ρατσισμός βρίσκονται στο παρόν και δεν είναι απλώς αναφορές. Η μορφή τους γίνεται όλο και πιο ορατή και γνώριμη στον καθρέφτη μας. Σε ένα διάστημα ενός έτους ένα μνημείο που δημιουργήθηκε από την πόλη για να τιμήσει μνήμη θυμάτων, αλλά και ταυτόχρονα να στέκεται ως υπόμνηση για τις ολέθριες συνέπειες, βεβηλώθηκε τέσσερις φορές. Γιατί μάλλον οι θεωρίες, σύμφωνα με τις οποίες οι Εβραίοι βρίσκονται πίσω από κάθε κακό, συνεχίζουν να είναι εξαιρετικά δημοφιλείς και να αποτελούν βάση για νέο αντισημιτισμό [...] Οι θηριωδίες αποδεικνύουν πόσο ευμετάβλητοι και εύθραυστη είναι η προσωπική ηθική, με πόσο ευκολία καθημερινοί άνθρωποι που δεν είχαν διανοηθεί στη ζωή τους να διαπράξουν φόνο, προσαρμόστηκαν από το "ου φονεύσεις" στον "ναζιστικό κανόνα" που υπαγόρευε τον φόνο ως φυλετικό καθήκον», καταλήγοντας ότι το μνημείο στο ΑΠΘ βανδαλίστηκε με μεγάλη αγριότητα και μίσος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr