Ειδική αγωγή: Γραφειοκρατία και ψαλιδισμένος προϋπολογισμός μπλοκάρουν τις θεραπείες χιλιάδες παιδιών

Αντιμέτωπες με το τέρας της γραφειοκρατίας αλλά και με τα «συρρικνωμένα» κονδύλια για την ειδική αγωγή βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες οικογένειες - Μπλοκαρισμένη η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τις θεραπείες

Αντιμέτωπες με το τέρας της γραφειοκρατίας αλλά και με τα «συρρικνωμένα» κονδύλια για την ειδική αγωγή βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες οικογένειες με παιδιά τα οποία χρειάζονται θεραπείες ειδικής αγωγής (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, ψυχοθεραπεία κα).


«Ακριβώς δύο χρόνια μετά την αιφνίδια απόφαση του Υπουργείου Υγείας να "νοικοκυρέψει τον χώρο της ειδικής αγωγής" με λύπη αλλά και απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο δεν έχουμε πάει ένα βήμα μπροστά αλλά η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη» αναφέρουν σε μία δραματική επιστολή τους γονείς -μέλη της Ομάδας Γονέων για την Ειδική Αγωγή. Μέσα από την επιστολή τους καλούν την κυβέρνηση να επανεξετάσει τις αποφάσεις της για το ιδιαίτερο αυτό πεδίο και εκφράζουν παράλληλα την απόγνωσή τους που «αισθανόμαστε εκτεθειμένοι σε ένα κράτος που μας βομβαρδίζει με νέους κανονισμούς, γνωματεύσεις, πιστοποιημένους γιατρούς, νέα συστήματα. Αναγκαζόμαστε να ασχοληθούμε με έννοιες όπως ΕΚΠΥ, Παράρτημα, πλαφόν χωρίς αυτό να πρέπει να μας αγγίζει. Χρέος μας και μόνο είναι η φροντίδα των παιδιών μας που θα γίνουν ενήλικες με ιδιαιτερότητες και προβλήματα σε μια αφιλόξενη πολιτεία».


Οι γονείς εκτιμούν πως απώτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η δραστική μείωση του κονδυλίου της ειδικής αγωγής, εκτίμηση που διαφαίνεται ξεκάθαρα από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε. «Από τα 105 εκατ. που διατέθηκαν το 2015 (τελευταία καταγεγραμμένα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ) για το 2019 εγκρίνονται μόνο 65 εκατ. Αυθαίρετη μείωση δηλαδή 40% χωρίς να μπορεί η κυβέρνηση να το αιτιολογήσει. Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στον κλειστό προϋπολογισμό για την ειδική αγωγή. Το κονδύλι θα πρέπει να διαμορφώνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι οι ανάγκες να καλύπτονται από τα τυχόν ποσά που έχουν προϋπολογιστεί» αναφέρουν.


Πηγή μόνο προβλημάτων θεωρούν ότι αποτελεί ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) καθώς συντάχθηκε βιαστικά και χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο και αυτό αποδείχθηκε από τις πολλές παρατασεις που πήρε μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2018. «Ακόμη και σήμερα υπάρχει ασαφές νομικό πλαίσιο και υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ ερμηνεύουν τον νόμο κατά την κρίση τους. Ο παραλογισμός ξεκινά από το ίδιο το περιεχόμενο του νέου ΕΚΠΥ που μειώνει θεραπείες τόσο στο πλήθος τους όσο και στο είδος τους. Ζητείται μάλιστα ανανέωση της κάθε γνωμάτευσης σε κάποιες περιπτώσεις κάθε 4 μήνες, ενώ προβλέπεται και ανώτατος χρόνος παρέμβασης που σε κάποιες διαγνώσεις είναι υπό διερεύνηση. Επιπλέον αυξάνεται η γραφειοκρατία και φαίνεται να μην έχει γίνει αντιληπτό ότι κάποιες παθήσεις είναι μη αναστρέψιμες και είναι άσκοπη η ταλαιπωρία των παιδιών κάθε 4 μήνες» περιγράφουν την κατάσταση που βιώνουν προσπαθώντας να εντάξουν τα παιδιά τους σε θεραπείες ειδικής αγωγής.


Μπλοκαρισμένη η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για τις θεραπείες ειδικής αγωγής


Τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν επιτείνει η ασάφεια που επικρατεί λόγω του νέου ΕΚΠΥ αλλά αλλά και η νέα γνωμάτευση που απαιτείται από τους γονείς. «Ζητάμε εδώ και δύο χρόνια ηλεκτρονική συνταγογράφηση και είναι άξιον απορίας πως δεν έχει υπάρξει ακόμη πολιτική βούληση να περαιωθεί το ζήτημα αυτό που θα είναι και το κλειδί ελέγχου της δαπάνης» αναφέρουν στην επιστολή τους και περιγράφουν ένα ηλεκτρονικό συστημα που ακόμη δεν είναι έτοιμο, ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να το "εκβιάσει" (σύστημα e-ΔΑΠΥ), οι γιατροί δεν καταφέρνουν να μπουν στην πλατφόρμα και οι γονείς βρίσκονται σε αναμονή.


«Παίρνοντας την πολυπόθητη νέα γνωμάτευση από τους πιστοποιημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ οι γονείς θα πρεπει να πηγαίνουν για έγκριση στους ελεγκτές ιατρούς ειδικών θεραπειών στην αρμόδια περιφερειακή διευθύνση που ανήκουν. Από εκεί θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά οι χειρόγραφες γνωματεύσεις που εκδόθηκαν σύμφωνα με το πρότυπο ενώ η πρότυπη γνωμάτευση θα προωθείται στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα από όπου και θα ελέγχεται πανελλαδικά από ειδική ελεγκτική επιτροπή. Από μια επιτροπή που δεν έχει ανακοινωθεί ούτε η σύστασή της ούτε το επιστημονικό της υπόβαθρο. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι αντί να απλουστευθεί η διαδικασία προστέθηκε ένα ακόμη ενδιάμεσο στάδιο αναμονής και καθυστέρησης. Μεγαλώνουμε τη γραφειοκρατία με ακόμη ένα γρανάζι» καταγγέλλουν οι γονείς.

Αναφερόμενοι τέλος στο θέμα των βεβαιώσεων πληρωμής (voucher) για το οποίο οι θεραπευτές προσέφυγαν στο ΣτΕ, το χαρακτηρίζουν «όχημα» για τη μείωση του κονδυλίου. «Οι εισφορές όμως που καταβάλουμε όλοι οι ασφαλισμένοι χάνουν με αυτόν τον τρόπο την ανταποδότικότητά τους και είναι ένας ακόμη τρόπος αποθάρρυνσης των οικογενειών να συνεχίσουν το έργο τους» καταλήγουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr