Ταρίφα από 1.500 έως 2.500 ευρώ για χορήγηση πλαστών αδειών οδήγησης

Ταρίφα από 1.500 έως 2.500 ευρώ για χορήγηση πλαστών αδειών οδήγησης

Πώς δρούσαν ανά την χώρα οι συμμορίες και τα κυκλώματα αδειών - Οι συλλήψεις, οι ηλεκτρονικές εφαρμογές και οι προφυλακίσεις –Εγκληματική αμέλεια για εξεταστές και υπαλλήλους μεταφορών που χορηγούσαν άδειες επαγγελματικών και ιδιωτικών οχημάτων

Ταρίφα από 1.500 έως 2.500 ευρώ για χορήγηση πλαστών αδειών οδήγησης
Μεγάλα κυκλώματα χορήγησης διπλωμάτων οδήγησης που δρούσαν ανεξέλεγκτα σε όλη την χώρα, με την συνδρομή εξεταστών οδήγησης και υπαλλήλων Μεταφορών Περιφερειακών Διευθύνσεων βρίσκονται στον εισαγγελέα, αποκομίζοντας τεράστια ποσά από πλαστές άδειες οδήγησης σε ιδιώτες αλλά και επαγγελματίες οδηγούς.

Τα στοιχεία της πολύμηνης έρευνας της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, που αποκαλύπτουμε σήμερα και οδήγησαν στην εξάρθρωση μιας «καλοκουρδισμένης», μηχανής ελληνοποίησης πλαστών αδειών της ΕΕ και έκδοσης νέων αδειών και σε συλλήψεις και προφυλακίσεις μελών του κυκλώματος, είναι αποκαλυπτικά.

Δείχνουν μάλιστα κα την επιμονή του υπουργού Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη να διαφοροποιηθεί πλήρως το σύστημα έκδοσης των αδειών οδήγησης, με το σχετικό νομοσχέδιο να προγραμματίζεται να εγκριθεί αύριο από την ολομέλεια της βουλής.

Οι συμμορίες που εντοπίστηκαν και δρούσαν σε Φθιώτιδα, Κορινθία, Λακωνία, Τρίκαλα και Καρδίτσα είχαν χορηγήσει 157 άδειες οδήγησης, για τις οποίες είχε καταβληθεί για κάθε μία, το ποσό των 1.500 έως 2.500 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία του διπλώματος. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι δικαιούχοι είτε δεν εμφανίστηκαν ποτέ στις εξετάσεις ή πέτυχαν σε αυτές με την συνδρομή υπαλλήλων των διευθύνσεων μεταφορών και με την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Η έρευνα της αστυνομίας με την βοήθεια και των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, κάνει λόγο για «εγκληματική οργάνωση με διαρκή δράση και ιεραρχική δομή…», με αρχηγό και ταμία, η οποία μάλιστα είχε εξελίξει σε τέτοια βαθμό τις πρακτικές της που είχε αναπτύξει ακόμη και ειδικές εφαρμογές!

Τα μέλη της οργάνωσης είχαν εξοπλίσει με ηλεκτρονικές συσκευές τους εξεταστές της σχολής οδηγών που ήταν στο κόλπο. Πρόκειται για συσκευές κινητών τηλεφώνων που είχαν εγκατεστημένη εφαρμογή που είχαν δημιουργήσει τα ίδια τα μέλη, η οποία βοηθούσε τους μαθητές που είχαν την στοιχειώδη γνώση και μπορούσε να λειτουργήσει ως έξτρα βοήθεια για να περάσουν τις εξετάσεις. Η εφαρμογή δούλευε εντοπίζοντας ένα σύνολο από δύσκολες ερωτήσεις με την βοήθεια φωνηέντων του ελληνικού αλφάβητου και ενός αλγόριθμου. Η εφαρμογή αυτή ενεργοποιούνταν με την κίνηση του ποδιού και σταματούσε αντίστοιχα. Για να λειτουργήσει απαιτούνταν ένα κινητό τηλέφωνο που είχε εγκατεστημένη την εφαρμογή, μία συσκευή Bluetooth και ένα ακουστικό – ψείρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ταμεία της οργάνωσης, στον οποίο στέλνονταν χρηματικά ποσά από υποψήφιους οδηγούς από όλη την Ελλάδα μέσω τηλεφωνικών επιταγών των ΕΛΤΑ, εντοπίστηκαν εμβάσματα 230.000 ευρώ.

Στους συλληφθέντες, στους οποίους εκτός από Έλληνες ήταν και ένας Κινέζος, βρέθηκαν επίσης και κατασχέθηκαν χρηματικά ποσά 141.996 ευρώ, 16.241 δολάρια ΗΠΑ, 1.400 Yuan, 50 πέσος Μεξικού και 27 χρυσές λίρες Αγγλίας, πλήθος κινητών τηλεφώνων αλλά και ιδιόχειρων σημειώσεων με αναγραφόμενα χρηματικά ποσά με στοιχεία οδηγών που εξυπηρετήθηκαν από το κύκλωμα. Από τους συλληφθέντες έχουν προφυλακιστεί τέσσερα άτομα.

Σε άλλη περίπτωση για την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση του Εισαγγελέα Εφετών, κύκλωμα που αποκαλύφθηκε στην Κέρκυρα, εισέπραττε αμοιβή από 400 έως 1.300 ευρώ, βοηθώντας αλλοδαπούς που δεν γνώριζαν την ελληνική γλώσσα να πετύχουν θεωρητικές εξετάσεις οχημάτων ή δικύκλων αλλά και εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποιητικών επαγγελματικής ικανότητας φορτηγών και λεωφορείων στην ελληνική γλώσσα(!).

Κλείσιμο
Το ίδιο κύκλωμα, για το οποίο εμφανίζονται να ομολογούν την δράση του και οι 16 ιδιοκτήτες σχολών οδηγών της Κέρκυρας, εισέπραττε 50 ευρώ για κάθε νέα άδεια ΙΧ ή δικύκλου, χωρίς μάλιστα τα ποσά αυτά να είναι σε γνώση των υποψηφίων αφού δίνονταν ως συνολική αμοιβή στις σχολές οδηγών. Οι τελευταίες αναλάμβαναν την πληρωμή των εξεταστών καθώς η μη καταβολή τους ήταν λόγος αποτυχίας του εξεταζόμενου και επαγγελματικής δυσφήμισης των σχολών.

Μέσω του κυκλώματος δεκάδες οδηγοί απέκτησαν την δυνατότητα να κυκλοφορούν στους δρόμους εντελώς παράνομα και ενδεχομένως και χωρίς να έχουν και την ικανότητα να πιάσουν τιμόνι.

Η βοήθεια από τους εξεταστές δινόταν με την υπόδειξη των σωστών απαντήσεων στην οθόνη του υπολογιστή στην περίπτωση της χορήγησης των ερασιτεχνικών διπλωμάτων. Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις των πιστοποιητικών επάρκειας, οι σωστές απαντήσεις δίνονταν γραμμένες στους υποψήφιους, οι οποίοι στην συνέχεια καλούνταν να τις γράψουν με το δικό τους γραφικό χαρακτήρα.

Στην υπόθεση εμπλέκονται 16 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών Κέρκυρας, για τους οποίους με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών διατάχθηκε από τον περασμένο Μάιο ολική άρση του τραπεζικού απορρήτου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης